24 February 2007

Æblemjød, Dag 1-2/Apple mead (cyser), Day 1-2

Så er jeg gået igang med en æblemjød. Den er lavet på honning fra min fars bier og æblemost fra min mors have.
Jeg baserer opskriften på Mjodvitnirs/Victorias opskrift.

Jeg har en bog der anbefaler 0,6 til 0,8 liter most pr. liter honningvand til en mjød med mild-mellem frugtkarakter.
Victoria, som har lavet en del æblemjød, anbefaler at man ikke bruger for lidt honning...så jeg bruger ca. 10 kg (450 g*23 glas) som i hendes standardopskrift. Og jeg har 11 liter most.

Så til 25 liter mjød:
11 liter æblemost, 10,35 kg honning og 8 liter (+ 1 liter) vand.

10,35 kg honning + 9 liter vand - 5* = 14,35 liter honningvand
Jeg har altså 11 liter most og 14,35 liter honningvand
11/14,35 = 0,77 liter most til 1 liter honningvand. Det tror jeg er passende.

*20 liter væske og 10 kg honning = 30. Men man får ca. 25 liter honningvand ud af det. Jeg trækker derfor 5 fra for at regne ud hvor meget most til honningvand, det er (ja ja, jeg ved godt at det er forskelle enheder, men det fungerer jo...).

Endelig opskrift: (følg linket ovenfor for at se detaljerede instruktioner)
11 liter æblemost
10,35 kg honning (+ 1 glas til forgæring og kanel (½ glas til hver)) = 23 glas á 450 g
8 liter vand (+1 liter til forgæringen og ½ liter til kanel)
4 kanelstænger
1 pakke gærnæringssalt (10 g)
1 glas (8 g) portvinsgær

Dag 1:
Forgæring med 1 glas portvinsgær, ½ glas honning og én liter vand.

Dag 2, 1.halvdel af opskriften:
6 liter æblemost, 4 liter vand, 4,5 kg honning = 10 glas, 2 kanelstænger (+½ liter vand og ½ glas honning)

I en anden gryde: Kanelstængerne knust groft og kogt kort op i ½ liter vand med ½ glas honning i. Væsken siet fra og kanelen kommet i en lille pose. Væske og pose tilsat de sidste 5 min af honningvandets kogetid, og kølet ned sammen med det.

Noter:
- Æblemosten erstatter noget af vandet, opskriften følges ellers som sædvanlig.
- God idé at varme glassene i simre-varmt vand for nemmere at få honningen ud.
- Gik ret lang tid (ca. 1 time) før det ikke skummede så meget mere.

Til ca. dag 14, 2.halvdel af opskriften:
5 liter æblemost, 3 liter vand, 5,4 kg honning (=12 glas).
2 stænger kanel og 0,5 liter vand.

- Muligvis skal på et tidspunkt tilsættes mere kaneludtræk, end de 4. Dette kan gøre når den stikkes om første gang. Op til 8 stænger i alt skulle være passende mængde.

In English:
I have begun on an apple mead. It is made on honey from my father's bees and apple juice from my mother's garden.
I have been recommended 0,6 to 0,8 liter apple juice/liter must (for at mead with mild to medium fruit flavour).
Victoria, who has made quite a lot of apple mead, says that you should use as much honey as for a honey-and-water mead. So I use her sweet mead recipe with 9 kg honey. And I have 11 liters of apple juice.

So for 25 liters of mead:
11 liters of apple juice, 10 kg honey (+1 jar), and 8 liters of water (+ 1 liter)

10 kg honey + 8 liters of water - 5* = 13 liters of must. I have 11 liters of apple juice and 13 liters of must.
11/13 = 0,85 liter applejuice for 1 liter honey water.

* 20 liters of fluids and 10 kg of honey = 30. But you get 25 liter must from that. I subtract 5 to find how much apple juice to honey water (yes I know they are not the same units, but it works...

By the way...
Recipe in U.S.A. measures, adjusted to a 5 gallon carboy (5 gal= 18,9 liter):
2,23 gal. apple juice
15,26 pounds of honey (+ one jar for prefermenter and cinnamon)
1,35 gal. water (+0,2 gal. water for prefermenter)
1 package of yeast nutrient
4 sticks of ceylonese cinnamon
1 glas of port yeast

The recipe/instructions is on mjodvitnir's homepage (in Danish).

Cinnamon is crushed and boiled in ½ liter of water. The cinnamon put in a little bag and added to the must and the cinnamon water is poured into the must+apple juice, both in the last 5 minutes it is heated and. Cools down with the must.

16 February 2007

Strikket taske og drage / Knitted bag and dragon

Jeg har strikket lidt her henover den kolde(re) periode. Det er egentlig ikke indenfor denne blogs formål (strik er ikke kendt fra før sen middelalder), men det er jo mig der bestemmer hvad jeg poster ;)

Jeg har lavet en lille taske. Jeg nuppede et nøgle fra mit lager og strikkede ud i det blå (det lilla egentlig...), mønsteret er far en gammel bog med strikkemønstre jeg har liggende. (picture1,2,3):



Jeg er næsten færdig med en drage til min lillesøster. Mønsteret er Aussie Jean's "Dorina Dragon". Her er alle delene bortset fra maven. Mangler lige lidt tilbehør til den, så kan jeg gøre den færdig...(shhhh, hun ved at hun får en drage, men ikke præcis hvordan den ser ud, så jeg kan ike sige for meget :), (picture4):

In English:
I have been knitting a little in this (supposedly) cold period. Really it's not within the purpose of this blog (knitting is not known from before late medieval time), but I decide what gets posted on this blog ;)

Pictures1,2,3: I have made at little bag. A took a skein from my stash and knitted away with a pattern from an old knitting pattern book I have. I'm quite pleased with it, especially because it can look very small, but nevertheless has space for suprisingly much.


Picture4: Almost finished with a dragon for my little sister. The pattern is Aussie Jeans "Dorina Dragon". Here is all the parts exept for the belly. Only short of a few accessories in order to be able to finish it.