26 July 2007

Kvan/Angelica

Kvan (Angelica archangelica).

Info:
Gror godt og rigeligt i de nordlige områder (Færøerne, Island, Norge, Grønland), og var en vigtig og skattet vitaminkilde (højt indhold af C-vitamin).
Ligesom man senere havde kålgårde, havde man kvangårde. Sammen med bl.a. hvidløg, var kvan en af de planter som både hjemme og på vikingetogter spistes for at forhindre skørbug.

Har været brugt mod fordøjelsesvanskeligheder, sygdomme i lungerne og febersygdomme samt stort set alt andet... og i middelalderen mod pest.
Det er ret sikkert at den den hjælper på fordøjelsen: Den stimulerer appetiten, og bedrer fordøjelsen, samt hjælper mod milde mavekramper og oppustethed.

Indsamling og opbevaring:
Indsamles tidligt om foråret eller sent på efteråret. Da er den mindre bitter. Gror planten i delvis skygge er den også mindre bitter. Tag de unge stilke, der ikke er træede. (husk at lade noget af planten stå).

Tørring:
- Blade: Hakkes og bredes ud i et tyndt lag. Tørrer i skygge.
- Frø: Tørrer i solen.
- Rødder: Skær hakker i rødderne, eller skær dem i skiver for at nedsætte tørretiden.
På Island har man desuden konserveret den i valle.

Fandt lige dette på nettet. De gamle vidste, hvad de gjorde...: http://www.foodproductiondaily.com/news/ng.asp?n=68483-whey-preservative-vegetable
Brug i madlvning:Spiselige dele: Blade, stængler og rødder.
Blev oftest spist rå eller kogt.

Kvanstængler- og rødder kan koges med i en gryderet eller en kød- eller kyllingesuppe.
Fuglesuppe med kvan: http://www.lejre-center.dk/MADOPSKRIFTER.381.0.htmlKødsuppe med urter: http://www.viking.no/s/life/food/d-kjofis.html

Traditionelt er kogte kvanrødder blevet brugt som tilbehør til tørret fisk.
Stegte stilke har en lidt mildere smag og er godt som tilbehør til gris. Hak stilkene og steg dem med løg. Det har en lidt karamelliseret smag.
Som dessert/slik skrælles friske stilke og koges. Spises med flødeskum, tykmælk eller smør.
Bladene kan tørres og bruges som krydderi, ligesom frøene (½ spiseske i en ret til fire personer).

Har som rå en parfumeret, syrlig "grøn" karamelsmag, der ofte er lidt pudsigt for moderne smagløg, så man kan gøre som franskmændene og kandisere den (Om man rent faktisk har kandiseret kvan i vikingetiden? Man havde muligheden, men det ville have været en dyr ting, da tilgangen til honning var begrænset):

Kandiseret kvan
4 dl kogende vand
500 g kvan
150 g honning
4 dl vand

Skær kvanstilkene i korte stykker, ca. 4 cm og læg dem i kogende vand i et par minutter. Tag kvanen op og hæld vandet fra.
Opvarm honning og vand og læg kvanen i (forsigtigt). Trækker et par timer, hvorefter honninglagen koges ind uden kvanstykkerne i og igen hældes over stykkerne. Ligger i honninglagen natten over.
Læg kvanstykkerne på pergamentpapir og tør stykkerne langsomt i solen eller et tørt sted. De tørrede stilkebidder kan skæres i mindre stykker og gemmes i kagedåser eller poser før brug. De kandiserede kvanstykker kan bruges i bagværk eller f.eks. i grød.
Smager sukatagtigt.

Variationer, moderne eller senere end vikingetid
Middelalder-variation: Man kan desuden tilsætte 200 ml edikke og en stjerneanis. Står et døgn.
1800-tallet: Tilsæt rabarber sammen med kvanen, behandles på samme måde som den (rabarber kom til Danmark omkring 1835 og blev brugt fra slutningen af 1800-tallet).

Drikke:Snaps (ikke vikingetid/middelalder)
Kan laves på alt fra planten f.eks. kryddersnaps lavet på
- nyudsprunget forårsløv. Ikke for mange. Trækker et par timer - op til et døgn i snapsen). Kan anvendes straks.
- Roden efter at planten er gået i blomst og er død (renses, skæres i skiver), eller frøene. Trækker i to - tre uger i snapsen, prøvesmag undervejs. Filtreres og fortyndes 1:6. Vinder ved lagring.
- Stænglen snittes fint. Til en hel flaske snaps skal bruges ca. 2 dl. Trækker 1-2 uger. Fortyndes evt.

The
Bladene kan bruges i the. Tilsæt 1 tskf. tørrede kvanblade til en lille kop vand og lad trække i 10 minutter. Drikkes 30 min. før måltidet (stimulerer appetitten).

Links:Artsbeskrivelse:
http://da.wikipedia.org/wiki/Kvan
Billeder:
http://www.biopix.dk/Species.asp?Language=da&Searchtext=Angelica%20archangelica%20ssp.%20litoralis&Category=Planter
In English:
Picture: Angelica Archangelica by Odense "River".

24 July 2007

Trelleborg 2007

Trelleborg må være det bedste marked i Danmark! Jeg skal helt sikkert derover til næste år også.
Odd (+venner, bekendte, koner og kærester) var afsted allesammen. Det var et hyggeligt, dejligt...godt marked, simpelthen.
Det er også rart at gruppen er blevet lidt mere etableret, så flere har fået telte og madlavningsgrej. Det gør alting lidt nemmere.

Der blev kæmpet:
Og syet (MEGET!):

Vi hyggede os i lange baner (her med kirsebær, "hvad barskabet gemte" og vodka-melon), picture ): Smukt hår ikk'? :) (disse fire personer er alle fyre.....): Vi legede:Solnedgangene var fantastiske: Og jeg fandt nogle vægte inde på museet. Jeg har jo købt en skålvægt, og ville gerne have autentiske lodder til den, men har ikke rigtig kunnet finde noget info om vikingetidslodder. Disse er fundet på Trelleborg, sådanne skal det være:
In English:
Trelleborg must be the best marked in Denmark. I absolutely love it. Great atmosphere, big market, great people, meals provided by the museum, lovely setting right by the ringborg ("cirlular fortress"?). And great summer sundowns.
I found a set of viking age weights on display in the museum. I've been wanting authentic weights for my scale, I will get myself a set such as this.

Lundeborg Jernaldermarked/Iron Age Market

Lad os se:
Dejligt marked!

Dejlig kamp (og fantastisk udsigt fra lejren) (picture1):
Dejlig mad (picture2):
Dejlige mennesker (picture3):
Og dejligt vejr, kun afbrudt af en enkelt mopset tordensky.

Jeg fik tid til at lave denne halsedisse, er ret tilfreds med farverne (picture4):

In English:
Lovely market!
Picture1: Lovely fight (and amazing view from the camp)
Picture2: Lovely food
Picture3: Lovely people
And lovely weather, only interrupted by a single thundercloud.
Picture4: Oh, and I found the time to make this neckwarmer.

03 July 2007

Show for Dansk Fægteforbund/Show for The Danish Fencing Association

Dansk Fægteforbund fejrede for nylig 100-årsjubilæum og havde i den anledning inviteret Odd Vikingekampgruppe (og en masse andre udøvere af historisk og moderne kamp(sport)) til at lave opvisninger på Rådhuset. Odd indledte showet efter de tørre festtaler, og vakte begejstring.

Vikingerne kommer... (picture1):

...slås, "bløder"...(picture2): ...og dør godt og grundigt ;) (picture3):
Det var i øvrigt interessant at se de mange forskellige kampformer lige efter hinanden, meget af det grundlæggende i dem er ens.

In English:
The Danish Fencing Association celebrated its 100 years anniversary and had invited Odd (and a lot of other people doing various martial arts) to do a show in the town hall. Odd was the first group to do a show, and got a lot of applaus.
Picture1: The vikings arrive...
Picture2: ...fight and "bleed"...
Picture3: ...and die properly.

It was interesting to see all the different martial art right after each other, the basic movements a much alike.