05 September 2010

Middelalderkage

Ja, eller "krydderkage". Dette er en af mine absolutte yndlingskager. Den er lækker og smagsfuld og har en fantastisk konsistens.
Og så tager den 2 minutter at blande og laves af ingredienser, man kan have i skabene til en dag man får uventede gæster (men kagen er nu allerbedst efter en dag eller to).

Jeg har lært den at kende som middelalderkage, nok fordi ingredienserne giver et meget middelalderligt indtryk.
Krydderblandingen, det samme som til pebernødder og brunkager, var vidt udbredt i middelalderen - hvidtøl også.
Lavede man faktisk denne slags kage? Måske. Men det er også ligemeget; den smager rigtig godt, hvad man end kalder den :) .


Middelalderkage (krydderkage/herregårdskage)
6-8 personer
400 g hvedemel
400 mørk farin
1 flaske sødt mørkt hvidtøl (f.eks. Kongens Bryghus')
1½ tsk natron
1 spsk stødt kanel
1½ tsk stødt ingefær
1 tsk stødt nellike
½ tsk stødt muskatnød
Forme:
2 små rugbrødsforme á ca. 1,5 liter - omkring 25 cm lange.
Eller 1 stor rugbrødsform på ca. 3,5 liter - omkring 35 cm lang. (En mellemstor bradepande/ildfast fad kan også bruges).
Tilbehør: Smør (Rigtig smør, ikke Kærgården o.lign).

Fremgangsmåde:
- Ovnen tændes på 175 C.
- Farin og hvidtøl hældes sammen.
- Krydderierne og natron blandes godt sammen med melet og det røres i farin-hvidtølblandingen.
- Beklæd formen med bagepapir (VIGTIGT, ellers er kagen umulig at få ud) og hæld dejen i.
- Bages i ca. 1 time og køler af i formen.

Man kan evt. tegne en fin tegning, mens man venter...

Når den er helt kold, kommes den i plastpose, så den ikke bliver tør.
Kagen er bedst en til to dage efter, at den er bagt. Er glimrende til frysning.

Når kagen skal spises, skæres den i ret tynde skiver, ½-1 cm tykke, og smøres med rigtig smør.
Der er 16-20 skiver i en lille kage, og den er ret mættende, så folk spiser 2, max. 3 stykker.

NB!
Og lige et par ord om smøret, man smører på kagestykkerne: Det kan virke som en latterlig petitesse, men det er vigtigt:
- At det er rigtig smør. Jeg har prøvet med blandingsprodukter, og det duer bare ikke i smagen til denne kage, også fordi man skal bruge rigeligt.
- Og det skal være tandsmør, et tyndt lag er helt forkert. Der er ikke smør i kagen, så for at få den rigtige smag frem, så skal man altså være generøs med smørret.

Det er ikke fordi jeg er hooked på fedt, der skal bare et godt lag på denne kage, for at det smager rigtigt. Tro mig!

2 comments:

Miv said...

Jeg er da NØD TIL at prøve at bage den! Ser super lækker ud, og jeg giver Thumbs Up til din kommentar om smør! Der er intet at frygte hvad alm. smør angår - og hvorfor snyde sig selv for den gode smag?!

Saga said...

Smør gør mig ikke bange ;). Når jeg bruger blandingsprodukter i hverdagen, er det ikke fordi, jeg tror at de er sundere, men fordi de er så praktiske: Nemmere at smøre og praktisk plasticbakke.

Men til denne kage, så dur kun det gode gamle smør.