29 June 2010

Åh, jeg dør af grin

Det er ikke pænt at grine af sine børn..., 









men R har lige forsøgt at spise en kork-bordskåner (til kopper). Han sagde glad "dits" (kiks), da han fandt den og forsøgte at tage en stor bid. 
Og var meget utilfreds og foruretttet over at den ikke kunne spises! 

Jo, den lignede digestive kiks, som vi af og til har i huset, ganske godt, og jeg burde nok have trøstet ham, men første reaktion var  - og så gik jeg ud i køkkenet og fandt ham en bid knækbrød, han kunne spise i stedet. Ondere er man vel ikke.

Rabarberjordbærkage som 'gammeldags æblekage'

Jeg var lige ude og plukke de sidste rabarber, og så er rabarbersæsonen overstået (de skal jo hvile efter Skt. Hans).



STORE blade og en lille dreng :)

Men der var jo også glæden ved de allerførste jordbær. Sorten hedder Senga Sengana, og jeg har fået planterne af min mor som fik dem, da hun var helt ung af en som havde fået dem af ?? Det er i hvertfald en gammel sort og bærrene smager guddommeligt.
Har man smagt dem, er supermarkedsbær for evigt forvist fra hjemmet.....

Jeg fik lige lyst til at lade jordbærrene og rabarberne mødes, som de kortvarigt gør i sæsonen.
Derfor har jeg lavet en kage efter samme teknik som gammeldags æblekage eller 'brudepige med slør'.
Jeg var lidt i tvivl, om det ville fungere, men den (eller 'de', jeg lavede portionsanrettede kager) smagte vildt godt.
Så her er den, til fri afbenyttelse!


"Gammeldags" rabarberjordbærkage
500 g rabarber, skåret i 2 cm lange stykker
250 g jorbær, skyllede og nippede
250 g sukker
1½ dl vand
En smule vanilje


200-300 g æblekagerasp
En god håndfuld makroner
1/4 liter fløde

- Kom rabarber, jordbær og vand i en gryde. Kog op og lad koge i et par minutter. (tag evt. lidt af væsken fra, hvis du vil lave gelé til at komme på toppen).
- Rør igennem så det bliver moset.
- Tilsæt sukker og vanilje og lad mosen koge i 1 minut.
- Kom mosen i en skål og stil den i køleskabet.

Når mosen er helt kold, laves kagen.
- Tæv en flok makroner *(put dem i en plasticpose, som du IKKE lukker og bank dem med en kagerulle) og bland dem med raspen.
- Pisk fløden stiv.
- Kom et lag rasp-blanding i bunden, derefter mos, raspblanding, mos, raspblanding, mos og til sidst raspblanding igen. Altså 2 lag mos og 3 lag raspblanding.
- Så fordeler du flødeskummet på toppen, og kagen er færdig, klar til sommeraftener.

- Evt. kan du lave gelé til at komme på toppen: Køb noget Melatin, som blandes med den væske, du tog fra tidligere. Det kommes i en flad bakke og stilles i køleskabet, til det er stivnet. Kommes ovenpå kagen i mindre stykker.

Bon appetit! Det smager helt anderledes end gammeldags æblekage og alligevel meget det samme. MUMS!

Der var lige en slat mos tilbage, som blev blandet i youghurt naturel og fortæret med største fornøjelse af R:

23 June 2010

Midsommertøj

Blev lige inspireret og lavede et styks midsommerkjole til mig selv og et par lækre lange shorts til R.

Posering ;)





Jaja, underdelen er krøllet og jeg mangler lige at lægge kjole og underkjole op, men det kunne jeg ikke gøre alene - de skal lige rettes til. Og det er jo i dag, at det er sankthansaften ikk':

Jeg har selv kreeret brystsnittet ( prinsessesnit) og er maajet stolt af det:


Shortsene er bare perfekte i pasform over bleen til R. Længden passer lige med, at de når ned over knæene, når han kravler:



Juhuuuu, mer' mor!!

Kjolen er en efterhånden temmelig uigenkendelig udgave af 'Malene' fra Stof2000. Stoffet er hvid hør fra gemmerne, græsstof fra Stof2000 og noget smalt hvidt pyntebånd syet på med en zigzagsøm.

R's bukser er ud fra Bogen "Sy sejt børnetøj". Det er et supergodt mønster - har foreløbig lavet 4 par bukser og shorts ud fra det - men lidt lavt i taljen, så jeg har lavet det 2-3 cm højere (ud over de 3½ man tillægger til elastik).

Mm..her dufter af bål

- Sidder med åben dør og er på SB. 
- Har lagt R til at sove for en halv time siden, han bobler sødeligt. 
- Jeg sidder og spiser en kage-i-en-kop (fra mikroovnstråden).
- Solen skinner, fuglene pipper og der lugter helt vildt af bål udenfor.

Tror jeg vil tage mig en kop the og sidde og bare sidde og nyde det hele lidt. 
Ahhhhhhhhhhh........sommer

Glædelig midsommer/Skt. Hans allesammen!

20 June 2010

Jordbærsmuldrekage

Uh, jeg elsker altså jordbær helt ned i maven; de er indbegrebet af sommer og hygge med familien og lyse aftener.
Nu er jordbærsæsonen så småt ved at starte (årets højdepunkt ;) ;) ). Det synes jeg skal fejres sammen med jer, mine hemmelige internetvenner, med en jordbærsmuldrekage :).

Nænner du at bruge de friske danske jordbær i en kage, i stedet for at spise dem med mælk og sukker, så er denne kage en kvalificeret bud.
I øvrigt kan de vandige (smagsløse) spanske jordbær ikke anbefales til kagen. Så hellere frosne, der som regel er med smagfulde sorter i.

Raspen er vigtig i dejen, den suger meget væde fra jorbærrene, så bliv ikke fristet til at bruge mel i stedet!

Jordbærsmuldrekage 500 g jordbær, frisk eller frosne (frosne jordbær optøes i den lukkede pose. Si væsken fra, når de er optøede (væsken kan bruges til jordbærgelé)).
125 g hakkede mandler (grovhak en god håndfuld og finhak resten)
100 g sukker
50 g æblekagerasp (og evt. en smadret makron eller to)
75 g koldt smør
1 knsp kanel

Passer til en form på 22 cm i diameter. Også god til portionsforme/
ramekiner.

- Mandlerne hakkes groft.
- Kom mandlerne i en skål og bland dem med sukker og kanel, rør det godt sammen.
- Bland raspen i.
- Tag ½ kop af disse tørre ingredienser fra og stil til side.
- Bland det hakkede smør i resten af de tørre ingredienser, og smuldr dejen godt med fingrene.
- Læg jordbærrene i ét lag i fadet. Tag den ½ kop tørre ingredienser og bland med jordbærrene.
- Fordel smuldredejen over jordbærrene.

Bages i 20 min. ved 200 C. Brug evt. varmluft de sidste 3 min. for at få en sprød brun skorpe.
Køler af i 5-10 min. inden den serveres.

Pink!



(Nej, jeg kalder dem ikke "crumble", hvorfor kalde dem "smuldret" på engelsk, når jeg kan kalde dem smuldret på dansk..... Venlig hilsen sprogfascisten ;) ).

19 June 2010

Redningen

...i dag var Manducaen. Både R og jeg er forkølede, og han er træt og sur og smadret. Jeg ville også gerne pive, men aftensmaden skulle jo laves. 

Så frem med Manducaen og så sad han og hyggede sig i en 20 min.'s tid på ryggen af mig, mens jeg lavede mad - endda et lille smil blev det til

12 June 2010

Æble-brombær-smuldrekage

Min personlige favorit smuldrekagefavorit, det er simpelthen den allerbedste kombination der findes.
Den bliver allerallerbedst med saftige, friske, syrlige, danske æbler, men er god til alle slags æbler og på alle årstider.
Jeg bruger den af og til, når der lige er nogle æbler tilbage i skålen som er ok, men ikke videre spændende. De bliver lækre igen i denne kage, mums!

TIP: Man lave dem i aluforme. Så kan de fryses, og når man skal bruge dem (f.eks. når man ikke lige orker at fise rundt og bage, når der kommer gæster), så smider man bare kagen (med aluform) direkte fra fryseren og ind i en forvarmet ovn (IKKE mikroovn pga. aluformen) og giver den 20 min. på 200 C. Så kan man brillere med nybagt kage :).

Æble-brombær- smuldrekage
Passer til to små kager (runde 22 cm forme) eller én kage i et ildfast fad af standardstørrelse.

600 g æbler, helst sure/syrlige
Et par håndfulde frosne brombær (vigtigt at de er frosne, så får man flotte farvebomber i kagen, er de friske eller tøede, smatter de mere ud)
400 g mel
250 g smør
200 g sukker
lidt salt
3-6 spsk honning (eller 50-100 g sukker)
50 g hakkede hasselnødder

(evt. lidt balsamicoeddike)

- Æblerne skæres i små stykker (de skal ikke skrælles, juhu! ;), men til gengæld skæres i ret små stykker, så små som du nu gider).
- Æbler og brombær lægges i bunden af fadet og ca. 3 spsk honning (mere til sure æbler) fordeles ud over. Sættes til side.
(NB! Hvis de æbler man bruger, ikke smager af særligt meget - de lidt kedelige udenlandske gemmeæbler hen på foråret - så dryp noget balsamicoeddike over dem nu, det giver noget af den gode sursødlige smag, som vi elsker ved friske danske æbler).

- Mel, sukker, smør og salt blandes, til det er smuldrende, det kan gøres i hånden eller i food processor. Fordel dejen over kagen.
- Drys evt. hasselnødder over.
- Bages ved 200 C i ca. ½ time, og serveres med flødeskum eller creme fraiche.

Den lækreste kage i verden!


(Nej, jeg kalder dem ikke "crumble", hvorfor kalde dem "smuldret" på engelsk, når jeg kan kalde dem smuldret på dansk.....). Venlig hilsen sprogfascisten ;)

Lidt af hvert

Jeg har afprøvet nye mønstre på tøj til R og nu er T-shirt mønstret fra Sy Sejt Børnetøj afprøvet.
Jeg lavede en bluse i bomuldslærred i str. 3 år (da der ikke er stræk i stoffet, han er kun 16 mdr.), men jeg skulle nok alligevel have valgt skjorte-mønstret, den er lige lovlig smal.
Til gengæld er den sød, også med den lille fine bi-knap (tak mor:) ).



Og så har jeg lavet et kvashegn i haven.

Det ser ikke ud af ret meget endnu, men det kommer det til. Princippet er enkelt: Man sætter en række stolper/tykke grene godt ned i jorden og så fletter man diverse affaldsgrene ind og ud imellem de lodrette grene.
Det er for:
- at give læ og skygge til os (med tiden),
- for at slippe for at transportere grene til genbrugspladsen (lidt tricky, når man ikke har bil) og ikke mindst
- fordi sådanne kvashegn får alle haven dyr, pattedyr som krible krable til at juble:
Dem der kan gemme sig der, dem der nedbryder dødt træ, dem der formerer sig der, pindsvin der gerne vil skjule sig, fugle, der lever af krible krablerne, osv. osv. Der skal være sten i bunden og et lille dam/vandfad/fuglebad i nærheden = amfibierne bliver også glade.
Sådan et hegn giver virkelig havens dyreliv gode forhold.

Med tiden skal det være dobbelt, altså så der er to hegn bag hinanden, og man så fylder op mellem dem (måske udvider jeg det også i siderne).

08 June 2010

Den ægte fynske brunsviger

Som barn har jeg fået mange brunsvigere med et lag snasket og klægt fyld. Dejlig smag, men men gav en tung og vammel fornemmelse.

Men så flyttede jeg til Fyn!  Og smagte rigtig brunsviger! En luftig gærdej med den usandsynlige kombination af sprødt, let og samtidigt snasket fyld på toppen. MUMS!

Min søns farmor har givet mig lov til at give den opskrift videre, som hun bruger. Værsgo, her er den :).
Nyd den!

Ægte fynsk brunsviger
3 dl vand
50 g gær
50 g sukker
50 g margarine - (el. 1-1½ spsk neutraltsmagende olie)
5 g salt
500 g mel


Remonce:
200 g farin
150 g meget blød margarine
½ dl vand
1-2 spsk cremepulver (den slags man bruger til lagkagecreme, det skal være den "uden kogning")


- Dejen røres sammen med en grydeske, den kan være meget klæg.
- Derefter hæver den i 2 x 15 min.! (Det er meget vigtigt at dejen bliver slået ned efter 15 min!). - Imens laver du remoncen. Den røres sammen med en grydeske. Skal ikke varmes.
- Når dejen har hævet skal den rulles ud i en bradepande (dvs. den store dybe plade til din ovn, vel omkring 40 x 45 cm). Hvis du strø'r lidt mel på dejen hænger den ikke fast på kagerullen.
- Der trykkes fordybninger i dejen med tommelfingeren og remoncen smøres på.
- Kagen dækkes med et fugtigt viskestykke og hæver til dobbelt størrelse (ca. 45 min).
- Bagetid: ca. 15 min. ved 200 gr.

Når jeg laver kagen næste gang, lægger jeg lige et billede ud :). Under alle omstændigheder, så smagte den pragtfuldt.

06 June 2010

Kindtænder

R har lige fået to kindtænder uden dramatik (jeg opdagede det ikke engang at de var på vej, før de var der), men de to næste kindtænder irriterer vist lidt mere(<--ham, ikke mig).

Han har ikke lyst til at spise ret meget, især ikke noget, der skal tygges, så han har kun villet have havregrød, (ud)kogte kartofler, bananer og væske - og mors mælk selvf. Og jeg har lokket lidt juice i ham (hey, der er mange kalorier i, alle kneb gælder).

Kirsebærsmuldrekage

Jeg har et flip med smuldrekager, og nu tænkte jeg, at jeg ville dele det med jer. Fremover vil der komme en ny opskrift på smuldrekage hver lørdag. Sjovt nok brokker kæresten sig slet ikke ved udsigten til kage hver fredag ;).

Den første bliver denne Grundlovsdags-kirsebærsmuldrekage, som jeg lavede i går af de første kirsebær (fra supermarkedet altså....;).

Jeg har aldrig prøvet at lave smuldrekage med kirsebær før, men det fungerer rigtig godt. Den duftede pragtfuldt og smagte af sol og sommer.
Vi spiste den med en god vaniljeis til, havde lige en rest, og flødeskum. Men ellers ville vaniljesovs også være rigtig lækkert til den.

Kirsebærsmuldrekage
500 g kirsebær (surkirsebær altså)
90 g hvedemel
60 g havregryn

125 g sukker til dejen og 25 g til kirsebærrene
120 g margarine/smør

1 tsk kanel

Lige et ord om kirsebærrene: Smag på dem, og er de sure eller meget sursøde, så smid 25 g sukker ned til dem og vend godt rundt. Er kirsebærrene mere milde i smagen, er ekstra sukker unødvendigt.

- Tænd ovnen på 225 C.
- Udsten kirsebærrene og kom dem i en 22 cm rund form (eller hvad du nu har i ca. den størrelse).
- Smuldr mel, sukker og smør sammen. Kom havregrynene i og bland godt. Og til sidst kanelen.
- Fordel smuldredejen over kirsebærrene.
- Bag kagen i ovnen i ca. 20 min. (men tjek undervejs, fra smuldrekager er færdige, til de er brændte, er et meget lille interval).
- Hvis den er for lys i det, så kan du give den et par minutter mere på 'varmluft' eller 'grill'.


(Nej, jeg kalder dem ikke "crumble", hvorfor kalde dem "smuldret" på engelsk, når jeg kan kalde dem smuldret på dansk.....). Venlig hilsen sprogfascisten ;)

02 June 2010

Rabarber-lækkerier inkl. opskrifter

Der er en stor dejlig rabarberplante i vores have. Den var der da vi flyttede ind (opdagede vi i marts, da sneen var smeltet og den kom op, vi flyttede altså ind i december!).
Jeg er superglad for at kunne brygge ting sammen selv, jeg elsker at bage, sylte, henkoge osv. Her er er den allerføste høst på 1½ kg. Jeg kommer nok til at kunne høste 5-6 kg, det er en virkelig stor og sund plante


Foreløbig har jeg lavet:

Rabarber-jordbær-grød

Kog rabarber (i skiver), jordbær og et par dl vand op til kogepunktet. Skru ned. Rør lidt af væden ud i 3 spsk maizena og hæld det tilbage i grøden. Lad grøden simre ved jævn varme, til den tykner.

Rababerkompot
Jeg bruger det som "sukker" på havregrød eller yoghurt. Skær 500 g rabarberne i skiver, og hæld i en gryde med ½ dl sukker og en smule vand. Simrer til det tykner (lad gerne stå længe ved ikke så høj varme, så bliver det bedst).
Man kan også nøjes med at hælde et par spsk vand ved (så de ikke brænder på, inden de begynder at væske) og så lade dem koge så meget ind, at det meste af væden er væk. Så er det rigtig lækkert som surtsødt tilbehør til kød.

R
abarbersmuldrekage
Og sidst, men absolut ikke mindst: Rabarber-smuldrekage! Nam nam nam.
(Eller crumble som nogen foretrækker at sige nu om dage, der vil jeg, på trods af min unge alder, insistere på at fortsætte med at kalde det smuldrekage....Crumle betyder jo bare 'smuldret', så jeg ser ingen grund til at bruge det engelske ord, andet end for at lefle for det engelsktalende område):
Denne kage er simpelthen en himmerigsmundfuld!

Start med at tænde ovnen på 200 C.

Først: Rabarbersnasket
500 g rabarber
100 g sukker
[40 g smør ved karameliserings-metoden]
(Evt. ENTEN ½ tsk tørret ingefær eller 1 tsk vanilje)


Man kan forberede rabarberne på to måder:
1. Lage-metoden: Kog lidt vand op med sukkeret, og kom derefter rabarberne i. Sluk for blusset og lad dem trække i 5 min. i sukkerlagen.
2. Karamelliserings-metoden: Kom sukkeret på en tør pande og varm det til det begynder at karamellisere. Kom rabarberne på panden og vend dem i sukkeret (pas på med sukkermassen, den er varm!). Kom smørret i, lad det smelte og vend godt rundt med rabarber og sukker.

Kom rabarberne i en kageform.

Også: Smuldredejen
250 g mel
200 g smør [250 g hvis man brugte lage-metoden til rabarberne]
200 g sukker
100 g hasselnødder, groft hakket

1 tsk kanel

Smuldr mel, margarine og sukker sammen til en smuldret dej. Bland hasselnødderne i. Fordel blandingen over rabarberne.
Bages i 15-20 min. ved 200 C. Man kan give kagen de sidste 5 min. ved varmluft for at få en mere brun skorpe.

Nydes varm med flødeskum eller creme fraiche :).