30 August 2010

Vejledning i mjød-brygning





Er det svært? Nej, hvis du kan lave simpel mad (=forhindre ting i at brænde på), bage et brød (= undlade at dræbe gæren) og holde en god hygiejne, så kan du også brygge mjød. Det er sådan set bare opvarmet og afkølet honningvand med gær i.

Mange har nok smagt rigeligt krydret mjød fra Dansk Mjød A/S. Det kan selvfølgelig være interessant med en krydret mjød. Mjød fra middelalderen var ofte rigeligt krydret og det har en appel.
Men for mit vedkommende det er lige så spændende, og ofte mere velsmagende, at nøjes med færre smagstilsætninger, så man tydeligere kan smage honningen og nyde den rene, gode smag af det, man har valg at smage mjøden til med.
- Det andet er, at alkoholprocenten som regel er justeret med sprit, hvilket giver en meget mere sprittet smag end rigtig mjød, som er et overlegent produkt smagsmæssigt, hvor man virkelig kan glædes over alle smagsnuancerne, som ikke bliver overdøvet af spritten. Har du kun smagt "sprit-mjød", så kan du glæde dig til en anderledes oplevelse.

Smag!
Hvad kan man så smage til med? Tja, alt!
Men er man begynder udi mjødbrygning, så anbefaler jeg en simpel type, som stort set altid er en succes: Saft af syrlige bær eller most af frugter. Det afbalancerer honningens søde smag.

Jeg har med succes brugt ufiltreret (og ukonserveret) æblemost adskillige gange. Hindbærsaft og hyldeblomstsaft er også prøves med held.
Jeg planlægger at prøve blåbær, pære, blandede bær, hyldebærsaft osv. osv. Man kan blande flere slags f.eks. hindbær og stikkelsbær eller blandede skovbær.

Man kan desuden tilsætte et enkelt eller to krydderier. [Man skal bruge de hele krydderier, groft knust og kommet i en stofpose - ikke stødte krydderier.]
Tænk i hvad du ville bruge, hvis du skulle lave en kage med de bær eller frugter. F.eks. til æble er kanel godt.
Eller hvad du ville komme sammen i en the, f.eks. lakrids(rod) til solbærsaft eller brombærsaft + rosenblade.
Eller tjek hvordan vine beskrives smagsmæssigt, det hele er jo vindruer, men smagsbeskrivelserne er meget inspirerende: Kirsebærsaft med vanilje. Blåbær, kaffebønner og en smule mynte. Mørkerøde bær og kakaobønner.

NB!
ALLE sker, gryder, skåle, termometer, hævert osv. der bruges til mjødbrygningen skal være helt rene!
Hæld kogende vand over det mindre redskabe og lad dem køle af, så er du sikker på, at de er rene. Hvis du har rengjort med sæbe, så skyl godt efter, sæben hindrer gæring.
Vinballonerne skal rengøres med kalcineret soda, som fås i Matas.

OPSKRIFT PÅ MJØD

MATERIALER
- En gryde der kan indeholde 15 liter.
- Et kosmetik-/sliktermometer, der kan måle op til mindst 100 grader.
- En hulske.
- 2 stk. 25 liters vinballon'er (kan ofte findes på loppemarkeder)
- Gummihætte og gærrør
- Hævert (gummislange til at overføre mjøden fra den ene til den anden ballon).

INGREDIENSER (til 25 liter mjød)
- 10,4 kg honning (23 bøtter á 450 g)
- 1 stk. vingær, det blive bedst med portvinsgær eller anden gær der virker op til 18% alkohol.
- Vand
- 1 pose gærnæringssalt (10 g)
- Smagstilsætning:
*Enten 1 flaske Søbogaard koncentreret, usødet saft (70 cl). Det er vigtigt, at det er helt ukonserveret, heller ikke med citronsaft!!!
*Eller erstat halvdelen af vandet med ufiltreret, ukonserveret æblemost eller anden most.

FREMGANGSMÅDE

Gærstarter
- I en almindelig lille gryde kommer du 200 g honning og 1 liter vand, sørg for at det blandes godt, det bliver nemmere når det opvarmes.
- Varm op til ca. 70 C og hold temperaturen der i ca. ½ time.
(De 70 grader skyldes, at ved 66 C er du sikker på, at al vildgær, og andet du ikke vil have i din mjød, er slået ihjel, men hvis man kommer ret meget over 70 C, så fordamper de flygtige sagsstoffer fra honningen).

- Imens skummer du det hvide skum af med hulskeen.

- Kom det over i en skål som dækkes til. Lad det køle af til det er 30-37 C (VIGTIGT at det er koldt nok, ellers myrder du gæren!).

- Bland gæren i og pisk den godt. Dæk til igen.

- Lad det stå i et døgns tid og udvikle sig. Du kan se, at gæren fungerer, ved at der kommer bobler på overfladen, og det lugter af gær/brøddej.


Første halve hovedportion
Info: Selvom du har en gryde, der kan tage 25 liter, så skal du alligevel lave mjøden over to omgange. Det gøres for at undgå at sukkerprocenten er for høj i bryggemosten, hvilket ville hindre gæring.
Desuden er der chance for en højere alkoholprocent, når man gør det med denne metode.


- Nu kommer du:
* 9 liter vand
* 5,2 kg honning og
* din valgte flaske Søbogaard usødet saft (eller 5 liter vand og 5 liter æblemost) i den store gryde.
På samme måde som med gærstarteren varmer du det op til ca. 70 C, holder temperaturen der ca. ½ time og skummer af, skummer af, skummer af:

- Og lader det køle af til 30 C, eller derunder, natten over.

- Så kommer du honningvandet ned i vinballonen ved hjælp af hæverten: Gryden skal stå højt og vinballonen lavt. Så kommer du hæverten i gryden og suger kraftigt i den anden ende, så honningsvandet bliver suget ud i røret. Kom den ende du sugede i, ned i vinballonen og lad alt honningvandet løbe ned i vinballonen.

- Hæld din gærstarter ned oven i honningvæsken,
- samt posen med gærnæringssalt.

- Så skal vinballonen rystes, rystes, rystes (eller som jeg gør: rokke, rokke, rokke, jeg kan altså ikke løfte vinballonen). Det er vigtigt for at give gæringen en god start. Ryst gerne i 10 min.

- Sæt gummihætte og gærrør (med vand i) ovenpå og lad mjøden stå og blobbe et sted, hvor der er stuetemperatur (min. 21 C).

- Ryst den lige en gang hver dag, eller når du husker det, bare et minuts tid.

Anden halve hovedportion
- Efter 14 dage så gør du (næsten) præcis det samme en gang til:
* 9 liter vand og
* 5,2 kg honning
* Hvis du bruger æblemost, kommes også denne gang 5 liter most og 5 liter vand i gryden (men der skal ikke mere Søbogaard saft i).

- Varmes op, skumme af, køle ned natten over og kommes i vinballonen ved hjælp af hæverten.
Måske har du en smule for meget væske, der skal ikke mere i end op til halsen.

- Krydring:
Ønsker du at krydre din mjød, så tager du tager 1 liter af ovenstående honningvand fra i en lille gryde, gerne mens det alligevel køler af.
Kom de hele, knuste krydderier i (dvs. ikke krydderier, der er købt stødte, men hele krydderier som du selv har knust i en morter), kog det op til kogepunktet og lad det køle af, samtidig med at den store gryde med honningvand også køler af.
(Det er vigtigt først at komme krydderierne i ved anden halve hovedportion og ikke første, for ikke at risikerer at krydderierne bremser gærens opstart).

- Kom det afkølede kryddervand i vinballonen.

Gæring
Nu står gæren og omdanner honning til alkohol, og producerer CO2 i processen. Det er det, der "blobber" ud af gærrøret.


Mjøden skal stå, til det holder op med at blobbe (eller der ikke er mere end ca. 3 blob pr. minut).
- Husk at ryste vinballonen en gang imellem, du behøver dog ikke gøre det hver dag på dette punkt i processen.
Det tager oftest 1½ måned, før den holder op med blobbe, men jeg har også været ude for en, der blobbede i 3 måneder.

Omstikning
Når gæringen så er overstået, så
- omstikker du mjøden til den anden vinballon ved hjælp af hæverten.
Det gør man for at adskille mjøden fra det bundfald, der ligger i bunden af vinballonen, så sørg for ikke at få det der snaskede bundfald med.

Lagring
- Nu stilles mjøden et køligt sted for at lagre. Den ideelle temperatur er 12-17 C, men stuetemperatur kan også bruges, hvis det er det, man har. Sørg dog for at den ikke står nær radiatoren el.lign.
Den skal selvfølgelig stå frostfrit.

- Under lagringen omstikkes mjøden hver 3. måned, eller til mjøden ikke producerer bundfald mere.

- Så venter du mindst 6 måneder og gerne 12-15 måneder på at mjøden udvikler sig.
Hvis man smager på mjøden lige når den er stillet til gæring, vil man aldrig tro at det kan blive godt. Ligesom vin, så har mjøden brug for at blive lagret i en periode, før den er færdig og har fået sin gode og lækre smag.

Mums!
Og så er det tid til indtagelse! Mjød minder lidt om hedvin og egner sig glimrende til chokoladekage eller is. Nam nam.
Det er også godt til stegt svinekød og lignende kødretter. Prøv også at pensle en steg med mjød eller marinere kødet i det.

Sandkasse på matriklen

R har fået en sandkasse!
Jeg har selv samlet den, og fundet ud af, at jeg faktisk kan håndtere en skruemaskine, tadaaaah! :).

Sandkasse er en glimrende bilbane.

L har også hjulpet lidt til. Det er meeeeget spændende hvad L kan med sådan en "skruer" (skruetrækker).

Mor fjernede den irriterende busks lange grene, så der var plads til sandkassen.

Sandkassen står direkte ovenpå fliserne, så i bunden har jeg lagt ukrudsdug så slipper vi for sand nedenud.


Og så fik jeg den fyldt 3/4 op, nu venter den bare på R. Glæder mig rigtig meget til, hvad han siger til at have fået sin egen sandkasse, han er vild med sand sand sand! ;).
Tusind tak til R's faster og fasters kæreste for det dejlige velduftende sand! :D

27 August 2010

Endelig mjød

Jeg har lavet mjød! Det er lige så jeg jubler!!!
Jeg plejede at sætte nye over med 3-6 måneders mellemrum, men da R blev født, gik alt i stå. Så det er virkelig en følelse af at være tilbage, alive and kicking, at have fået sat den over. Tadaaaah!

Det er bare en grundmjød, altså honning, vand og gær. Jeg planlægger at dele den op i 5 liters-balloner, efter gæringen er overstået, og så eksperimentere med nye smagstilsætninger.

Og så synes jeg altså at flere mennesker burde lave mjød, det er så ufattelig nemt. Kan man bage et brød og koge kartofler, så kan man også lave mjød! Og det smager deeeejligt, så der er ingen undskyldning for ikke at gå igang ;).

Måske jeg i virkeligheden skulle lave en mjødbrygnings-vejledning, hm............... (- eller tutorial som det jo hedder på godt dansk nu om dage, tsk tsk. Venlig hilsen min indre mormor).

10 August 2010

Jeg hygger....

...med at afprøve layouts til bloggen. Så nu ser den anderledes ud igen. Åndgyld!
Lige når jeg tror at jeg har fundet den perfekte, så var det alligevel ikke den helt rigtige.

Så nu afprøver jeg lige grønne polkaprikker og smukt gammelt træ. Prikkerne tror jeg får lov til at blive længe, men jeg leder stadig efter den helt rigtige header.

Jeg tænker noget i retning af en masse forskellige dimser, sakse og gryder, bøger, tøj og alt sådan noget. Sådan lidt hulter til bulter, for at illustrere mine mange og forskellige interesser.

07 August 2010

Nyt indlæg i havebloggen

Da vi flyttede ind, besluttede jeg at tage den med ro mht. haven, og så her til efteråret lave nogle bede og begynde at omskabe haven.

Jeg er gået bananas på verdens største Ribes-busk og har lavet en pilehytte, men ellers har havearbejdet i år (udover L's græsslåning) mest bestået i at lægge planter for fremtiden i haven.
Det er ikke helt nok for de grønne fingre og gør-det-selv-genet ;), så jeg tilplantede en 30-40 krukker, så jeg i det mindste har jeg da nogen planter at pusle om.
Jeg håber at kunne tørre urterne og bruge i køkken, mjødbrygning og the til vinter.

Resten kan du læse her i nyeste indlæg i havebloggen:
http://tilgensidignytte.blogspot.com/2010/08/ren-frodighed.html
(Fra efteråret bliver der opdateret jævnligt, eftersom der kommer til at foregå noget mere i haven).

04 August 2010

Nydningen...Ahhhhhhh

Jeg har endelig fundet en stak overskud frem, og det skulle udnyttes max.

Først og fremmest lækker og gennemtænkt aftensmad i stedet for bare at knokle noget sammen så hurtigt som muligt. Det betyder meget for mig at lave både lækker, varieret og sund mad, og det er superfedt at have overskuddet til det nu :D.
Her er et par retter, jeg har lavet den sidste uges tid:

Broccoli- og skinketærte
En portion mørdej i bunden, forbagt.
Ovenpå lægges:
- 250 g broccoli, kogt i 3-4 min og dryppet af,
- 250 g skinketern af kogt hamburgerryg og
- en håndfuld foråorsløg i tynde skiver. Salt og peber på.
2 dl fløde (piske-, kaffe- eller 9%) og 3 æg piskes sammen og 1 spsk maizena røres i. 100 g revet ost i. Hældes over broccoli og skinke.

Bages i ovnen ved 175 C i ca. 50 min. eller til den er færdig.

Laksespid:
Spid lagt i blød i en halv times tid først. Laks i ret tynde fileter sættes på spid sammen med f.eks. peberfrugt, cherrytomater o.lign. Kviste af timian stikkes i. En smule limesaft presses over fisken. Bages over en rist (fad under) på grillen eller i ovnen på grill-indstilling - i ca. 5 min. på hver side.
Blev spist med fuldkornspasta og en hvid fiskesovs til.


En lækker søndagsmorgenmad er det også blevet til, med hele moletjavsen og mormors hjemmelavede jordbærmarmelade. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har gjort det, det har bare været et spørgsmål om at få kastet noget ind, så man ikke besvimede af sult.
Det var et superhyggeligt, og meget velsmagende, morgenmadsbord :).

Og efter hyggen et krævende, men meget tilfredstillende projekt: Der er blevet ryddet ud, smidt ud, givet væk og generelt bare sørget for, at vi har færre TING (mangler bare lige at Danmission afhenter det sidste). Det har virkelig lettet mentalt at have fået færre ejendele :D.
Og en herlig sidegevinst er, at det er meget nemmere at komme til at gøre rent, så jeg fik bagefter gjort rent på forårs-rengøringsmåden: vaske gulve på hænder og knæ, rengøre fodpaneler og nedenunder fryseren og den slags.

Nu mangler vi bare nogle møbler fra alles ven, IKEA: Et par nye borde til erstatning for de gamle genbrugsfund og noget smart opbevaring til L og R. Uh, jeg glæder mig som et lille barn til at få dem!
Der kommer nok et par billeder, når jeg er helt færdig med projektet.

03 August 2010

Marcipansnegle og æblesnegle

Jeg har forresten lavet et par variationer over kanelsneglene fra forrige indlæg.

Vi bager:)

Opskriften er nøjagtig den samme (altså brusebadsbollerne fra Krudtugler og Kanelsnegle med mine tilføjelser fra forrige indlæg), bare med følgende variationer:



Marcipansnegle:Remonce:
150 g blød bagemargarine
50 g marcipan
50 g sukker

Æblesnegle:
Tilsatte 1 revet æble til dejen. Dejen bliver lidt fugtig, men der skal IKKE mere mel i.
Erstattede 2 dl af hvedemelet med 1 dl fuldkornsmel og 1 dl rugmel. Skal hæve ca. 1 time inden sneglene formes.
Remonce: 150 g smør og 85 g sukker

Marcipan-, æble- og kanelsnegle, MUMS!