29 September 2010

Sensommerhøst

Jeg elsker høst

Humle
Først humlekopper fra mine humlestænger i haven. De fik 7 timer i ovnen ved ca. 50 C (optimalt set skal det være 57 C). De er færdigtørrede, når de er sådan lidt sprøde i det, men ikke så tørre at de drysser.

Og "Doh" fra mig for ikke at huske at humle er beroligende/søvndyssende........
Jeg gik rundt i en døs i flere timer, indtil det endelig gik op for mig hvorfor, og jeg fik åbnet alle vinduer og luftet grundigt ud.
"Kopperne" ligger nu i fryseren, klar til brug i f.eks. mjød eller hjemmelavet indsovnings-the (ikke at jeg selv har problemer i den retning, jeg besvimer lige så snart mit hoved rører hovedpuden).

Hyldesaft og sensommer-hygge-lørdag
Og så var R og jeg ude og plukke hyldebær i går, råhyggeligt. Vi nød det dejlige lune sensommervejr, R hjalp med at putte klaserne i spanden, vi snakkede med en sød kat og besøgte legepladsen på vejen hjem.

Og så stod den ellers på saftkogning. Jeg var bekymret for, om jeg havde fået plukket nok. jeg troede, at der max. var bær til 1½ liter saft. Jeg endte med 4 liter saft, der er vist rigeligt...

Opskriften var :
Hyldebærsaft
3 kg afribbede hyldebær
2 liter vand
3 store syrlige æbler (bare skåret i både og ikke skrællet)
25 ml citronsaft

Kogt op til bærrene begyndte at sprække. Afdryppede stadset i en stofble (og maste de sidste lækkerier ud med hænderne).
Noget af saften kom i mælkekartoner og resten i isterning-fryseposer og det hele i fryseren. Så kan man lige tage et par terninger sundhed, når man trænger. Det så herligt freaky ud, da jeg fyldte poser; som når man får tappet blod.
Så er der drikkelse til saftevandsvampyrerne ;)

Decifrering

Har endelig regnet ud hvad Roars ord "lips" betyder. Det betyder "slip" og slip'pere er selvfølgelig: Klemmer!

25 September 2010

Frisk fisk til middag

Det siges jo at vi bør spise mere fisk. Og da fiskebilen holder oppe ved det lokale supermarked en gang om ugen (med ultrafrisk fisk), ja så skulle man da være et skarn ikke at gøre brug af det.

Men så står man der og grubler over hvad man skal lave med kræet....så nu vil jeg lægge de opskrifter ind, som jeg får fundet frem til efterhånden.

Første gang fik vi sej á la italiensk
(inden bagning)

Lagt i et fad, salt og peber. Halve cherrytomater ovenpå, derefter frisk basilikum, mozarella i skiver og til sidst revet parmesan (som blev til emmentaler, fordi det lige var det, der var i køleskabet).
15 min. i ovnen ved 225 C.
Retten kan spises med pasta eller ris, pasta var bedst (og visuelt bedre ;).

Saftig fisk, lækker topping, men fisken kunne godt have smagt af lidt mere. Vil nok dryppe den med lidt citron næste gang, samt trykke noget af væden af tomaterne, så fisken har mulighed for at blive lidt sprød.


Anden gang fik vi
Rødspætteruller med ovnbagte rodfrugter
...og det skal vi ha' igen! Mums!

4 personer

1½ kg kartofler, rødbeder, gulerødder og pastinakker - skåret i grove stave, nogenlunde samme størrelse alle sammen
Olivenolie
Timian
12 små rødspættefileter
En klat smør med rigeligt frisk persille blandet

Tilbehør: Persillesovs.

Rodfrugterne fordeles på en bradepande (ovnens dybe plade), olie fordeles over og der drysses med timian. Skal have ca. 40 min. ved 225 C, men det afhænger meget af ovnen. Skal være sprøde udenpå og bløde indeni.

Persillesmør fordeles på den ene side af rødspætterne, og fiskefileterne rulles sammen om det (den spidse ende inderst). Lægges i et ovnfast fad. Drys med salt og peber. 15 min. ved 200 C.

Nydes med persillesovs til.

16 September 2010

Stor tomat

Så er jeg endelig kommet i gang med et nyt projekt: Kæmpemad, syet i stof! En fjollet idé, som jeg har hygget mig med at udvikle på og lave mønstre til.

For noget tid siden lavede jeg en stor stof-banan, men ellers kom jeg ikke videre. Primært fordi jeg ikke rigtig syntes, at jeg havde nogen grund til at lave det til mig selv... Men nu har jeg en dejlig søn, og kan lade, som om jeg først og fremmest laver dem for hans skyld! ;).
Han får et fedt pudehjørne, og jeg får afløb for mine sære idéer. En ren win-win situation ;).

Nå, det allerførste jeg har lavet, er en tomat. Det er en meget simpel kreation, grundlæggende bare 6 mandelformede stykker, der sys sammen.

Det var først, da jeg havde lavet tomaten, og delt billederne inde i mit andet hjem (Gør-det-selv forummet på http://www.slyngebarn.dk/), at jeg kom at dele idéen.
Så der er ingen billeder af processen, men jeg lover at lægge rigelig billeddokumentation med, når jeg laver de kommende kreationer (den næste bliver en pære, har allerede klippet stoffet ud :D).



Tomat, syet i stof
Diameter: Ca. 32 cm.

Materialer
Følgende i størrelser på 110*55 cm
- Rødt lagenlærred til tomaten,
- Evt. lagenlærred til foer, f.eks. ufarvet.
- Evt. pladevat
Desuden
- Grønt lagenlærred til bladroset, ca. 60*30 cm.
- En rest vlieseline med lim på begge sider, samme størrelse som bladrosetten.
- Fyld. F.eks. skumgummifnuller, krøyerkugler, indholdet af et par slagtede sofapuder eller en kugle i skumgummi (32 cm i diameter).
- Rød og grøn sytråd.

NB!
1. Et par vigtige ord om fyld, foer og pladevat:
- Hvis du ønsker at tomaten skal være jævn og blød i overfladen, og ikke bulet pga. fyldet indeni, så laves en "bold" i pladevat også.
- Hvis du bruger krøyerkugler som fyld, vil jeg stærkt anbefale, at du laver et inderfoer. Det er SÅ træls med små bitte kugler ud over hele hytten, fordi barnet fik revet hul på kreationen.

2. Et par ord om stofvalg:
Man kan bruge lige den slags stof man har lyst til, jeg vil dog anbefale at man vælger faste stoffer, da kreationerne kan bliver noget deforme, hvis man vælger strækstof.
Jeg prøver at vælge stof der har samme tekstur som de rigtige frugter/mad. Og jeg prøver at finde forskellige slags stoffer, ru og glatte, bløde og krasse, blanke og matte. Det giver gode sanseoplevelser for børnene.
Jeg bruger ofte lagenlærred, fordi det er nemt at arbejde i og billigt. Satin kunne være et godt valg til blanke frugter eller til blade, brun hør til rugbrødsmadder, uldfilt til appelsiner osv. Mulighederne er uendelige.


Mønsterdele

Mønsterdelen til tomaten:

- Tag et stykke mønsterpapir og fold det dobbelt.
- Læg mønsterdelen mod foldelinjen og
- klip den ud med 1,5 cm sømrum.

Nu har du hele mønsteret og med sømrum.

Klipning

- Klip 6 tomatdele i rødt lagenlærred (mønsterdelen er inkl. sømrum).
- Klip evt. 6 dele i foerstof (mønsterdelen er inkl. sømrum).
- Klip evt. 6 dele i pladevat (mønsterdelen er inkl. sømrum).

- Klip det grønne lagenlærred ud i to stykker á 30 * 30 cm.
- Stryg vlieselinen bagpå det ene stofstykke. NB! Stryg på stoffet, ikke på vlieselinen.
- Tag papiret af, læg det andet stofstykke på og stryg på stoffet.
- Fold, læg mønsteret til bladrosetten mod folden og klip ud uden sømrum.
- Sy med en tæt zigsag hele vejen rundt langs bladrosettens kant.

Evt. pladevat
Har du valgt at bruge pladevat, zigzagger du nu de seks tomatdele og de 6 pladevatdele sammen.
Dvs.:
Zigzag én tomatdel og én pladevatdel sammen - hele vejen rundt i kanten. Gør det samme med de resterende 2*5 dele.

Syning

- Sy to tomatdele (evt. med pladevat på) sammen ret mod ret. Gør dette tre gange.
NB! Årsagen til, at man starter med at sy dem sammen to og to, skyldes primært, at det gør det meget nemmere at lave samlingerne lige og korrekte. Så jeg anbefaler at man gør det på denne måde. Det giver også et syarbejde der er nemmere at sidde med.
- Så har du tre dobbelt-dele.

- Sy de tre dele sammen, men lad en åbning være til at vende igennem.
- Zigzag alle kanter (det gør ikke noget at du zigzagger to sammensyede sømme sammen).
- Vend tomaten om på retten.

- Bladrosetten sys på ved at sy igennem den og tomatstoffet rundt i en cirkel på toppen af tomaten.

Evt. foer
Lav endnu en "tomat" (eller "foerbold" kunne man også kalde den) med foerstoffet. Lad en åbning stå til at komme fyldet i igennem.
- Zigzag alle kanter.
- Vend retten ud.

Færdiggørelse

- Sæt "foerbolden" indeni tomaten.
- Fyldet kommes i foeret, fyld godt op.
- Åbningen på foeret sys solidt til i hånden.
- Derefter sys åbningen på tomaten til med små tætte sting i hånden (eller der laves en lukning med lynlås, hvis man ønsker nemt at kunne tage yderstoffet af for at vaske det).

Vupti, et styks tomat. Klar til leg!



05 September 2010

Middelalderkage

Ja, eller "krydderkage". Dette er en af mine absolutte yndlingskager. Den er lækker og smagsfuld og har en fantastisk konsistens.
Og så tager den 2 minutter at blande og laves af ingredienser, man kan have i skabene til en dag man får uventede gæster (men kagen er nu allerbedst efter en dag eller to).

Jeg har lært den at kende som middelalderkage, nok fordi ingredienserne giver et meget middelalderligt indtryk.
Krydderblandingen, det samme som til pebernødder og brunkager, var vidt udbredt i middelalderen - hvidtøl også.
Lavede man faktisk denne slags kage? Måske. Men det er også ligemeget; den smager rigtig godt, hvad man end kalder den :) .


Middelalderkage (krydderkage/herregårdskage)
6-8 personer
400 g hvedemel
400 mørk farin
1 flaske sødt mørkt hvidtøl (f.eks. Kongens Bryghus')
1½ tsk natron
1 spsk stødt kanel
1½ tsk stødt ingefær
1 tsk stødt nellike
½ tsk stødt muskatnød
Forme:
2 små rugbrødsforme á ca. 1,5 liter - omkring 25 cm lange.
Eller 1 stor rugbrødsform på ca. 3,5 liter - omkring 35 cm lang. (En mellemstor bradepande/ildfast fad kan også bruges).
Tilbehør: Smør (Rigtig smør, ikke Kærgården o.lign).

Fremgangsmåde:
- Ovnen tændes på 175 C.
- Farin og hvidtøl hældes sammen.
- Krydderierne og natron blandes godt sammen med melet og det røres i farin-hvidtølblandingen.
- Beklæd formen med bagepapir (VIGTIGT, ellers er kagen umulig at få ud) og hæld dejen i.
- Bages i ca. 1 time og køler af i formen.

Man kan evt. tegne en fin tegning, mens man venter...

Når den er helt kold, kommes den i plastpose, så den ikke bliver tør.
Kagen er bedst en til to dage efter, at den er bagt. Er glimrende til frysning.

Når kagen skal spises, skæres den i ret tynde skiver, ½-1 cm tykke, og smøres med rigtig smør.
Der er 16-20 skiver i en lille kage, og den er ret mættende, så folk spiser 2, max. 3 stykker.

NB!
Og lige et par ord om smøret, man smører på kagestykkerne: Det kan virke som en latterlig petitesse, men det er vigtigt:
- At det er rigtig smør. Jeg har prøvet med blandingsprodukter, og det duer bare ikke i smagen til denne kage, også fordi man skal bruge rigeligt.
- Og det skal være tandsmør, et tyndt lag er helt forkert. Der er ikke smør i kagen, så for at få den rigtige smag frem, så skal man altså være generøs med smørret.

Det er ikke fordi jeg er hooked på fedt, der skal bare et godt lag på denne kage, for at det smager rigtigt. Tro mig!