20 April 2011

Fuldkornsbrød med surdej

Dyrk lige det her! Jeg er vildt stolt! Det er mit første vellykkede brød med surdej OG det smager rigtig rigtig godt.
 Det hævede bare så fint, og er lækkert sprødt i skorpen uden at være for hårdt.
Og det er svampet, men luftigt indeni og smagfuldt og let syrligt.

Jojo, jeg er temmelig selvfed lige nu, hehe.
Opskrift?

Fuldkornsbrød med surdej
1 dl surdej
2 dl vand
2 dl hvedemel

Jeg blandede det i min røreskål til røremaskinen, så det var lige til at blande resten af ingredisenrne i bagefter.
Blandes og står natten over, omkring 8-12 timer, gerne i køleskab.

Dernæst kommes følgende i fordejen:
3 dl vand,
8 dl mel (jeg brugte 4 dl hvedemel, 3 dl fuldkornshvedemel og 1 dl durummel)
1/4 tsk salt og
en lille slat olie

Æltes godt, enten i hånden eller i røremaskine (hold da lidt af melet tilbage og bland i i hånden til sidst).
Dejen skal være fast, men blød (jeg har hørt det beskrevet at det skal være "som en øreflip"). Den skal lige nøjagtig ikke klistre. Brug evt. lidt mere mel.

Lad dejen hæve i ca. 2 timer og ælt den igen.
Fold den sammen om sig selv adskillige gange i et rektangel. Læg i en stor smurt brødform. Det øverste af brødet skal være et par cm fra kanten. Lad hæve til næsten dobbelt størrelse.

Bages 30-45 min. ved 250 C.
Når det er kølet lidt af tages det ud af formen og køler helt af. Vent med at skære i det til det er næsten koldt.

Det er sådan set det:).

No comments: