25 April 2011

Pandebrød



Pandebrød - brød stegt på en pande. Det er ikke fladbrød, det kan mere beskrives som et almindeligt, men fladt, brød, uden gær og bagt på en pande.

Det er superlækkert og meget saftigt og smagfuldt. Man kan bruge f.eks. skvalderkål, hakkede brændenælder, ramsløg, skovsyre, vejbred osv.
Vil man være mere konventionel er brødet også godt med krydderurter som f.eks. timian, merian, basilikum, rosmarin osv. Eller man kan blande revne grøntsager i, f.eks. bladselleri eller gulerødder.
Brødene er gode til både let sommermad og til f.eks. grillmad.

Alt efter hvilket hævemiddel man bruger, får brødet forskelligt udtryk, konsistens og smag.

1. Pandebrød med ukrudt - med bagepulver
Får en blød, smuldrende konsistens, ligesom scones

2 dl ukrudt (mål godt trykket sammen og uden stilke)
200 g hvedemel (erstat evt. en smule af det med grovere mel)
½ tsk salt
2½ tsk bagepulver
2 spsk margarine eller smør
En smule honning
1,5 dl skummetmælk

Striml de skoldede blade af f.eks. skvalderkål fint. Bland dem med mel, salt og bagepulver. Smuldr margarine/smør i og tilsæt derefter mælk.
Rør dejen sammen, dejen skal være blank, ikke klistret.
Dejen  formes til et rundt brød, ca. 3 cm tykt over det hele, og ridses, så den kan deles i seks stykker bagefter. Tryk evt. lidt havregryn eller andre flager på dejen.
Brødet kommes på en pande, der forinden er drysset med mel og bages under låg i 10-15 min., til det er gyldent. Hvis man ikke har låg til sin pande, kan man vende brødet efter 2/3 af tiden i stedet.

2. Pandebrød med ukrudt - med surdej
En anelse syrligt og smagfuldt med sej krumme

1 dl surdej
0,5 dl vand
50 g hvedemel

2 dl ukrudt (målt godt trykket sammen og uden stilke)
150 g hvedemel (erstat evt. en smule af det med grovere mel)
½ tsk salt
2½ tsk bagepulver
2 spsk margarine eller smør
En smule honning
1 dl skummetmælk

Fordej:
Bland 0,5 dl surdej med 0,5 dl vand og 50 g mel. Lad stå og boble natten over.

Næste dag:
Smuldr smørret ud i 150 g mel og tilsæt saltet og de skoldede, fintstrimlede skvalderkålblade. Tilsæt dette og mælken til fordejen. Rør dejen sammen, dejen skal være blank, ikke klistret. Ælt grundigt.
Hæver til dobbelt størrelse et lunt sted.
Dejen slås ned og formes til et rundt brød, ca. 3 cm tykt over det hele, og ridses, så det kan deles i seks stykker bagefter. Hæver 2/3 af sin størrelse.
Bages derefter ved lav/jævn varme på en pande, der forinden er drysset med mel.
Det bages under låg i 10-15 min. til det er gyldent. Hvis man ikke har låg til sin pande, kan man vende brødet efter 2/3 af tiden i stedet.


Hvis du vil lave almindeligt brød som pandebrød, kan man også gøre det, men husk: Så er det en moderne variation.
Pandebrød med ukrudt - med gær
Klassisk velkendt brød, med en lækker skorpe
½ pk gær
1,5 dl mælk
2 dl ukrudt
250 g. mel

60 g. smør
1 tsk salt

Striml de skoldede blade af f.eks. skvalderkål fint.
Rør gæren ud i ½ dl mælk. Smelt smørret og hæld 1 dl mælk i det for at køle det ned.
Kom skalderkålbladene i. Tilsæt mel og salt.
Ælt godt og lad hæve et lunt sted i en time.
Dejen  formes til et rundt brød, ca. 3 cm tykt over det hele, og ridses, så det kan deles i seks stykker bagefter. Efterhæver i 15 min.
Bages derefter ved lav/jævn varme på en pande, der forinden er drysset med mel.
Det bages under låg i 10-15 min. til det er gyldent. Hvis man ikke har låg til sin pande, kan man vende brødet efter 2/3 af tiden i stedet.


No comments: