21 October 2011

Cottage Pie og æblemos

Nu skal jeg jo ikke gå i den anden grøft og helt holde op med at poste mine opskrifter.
I går lavede jeg Cottage Pie. I kender måske Shepherd's Pie, som egentlig laves med fårekød. Varianten med oksekød hedder Cottage pie (selvom det er den, som flest kender som Shepherd's Pie).
Min version er mere end generel vejledning end en opskrift, Cottage (og Shepherd's) Pie er jo nærmest en slags biksemad, så der er vide grænser for hvad man kan komme i.

Uh, det der kartoffelmos med ost på, nammenammenam, og kødsovnen bliver bare så saftig af at blive bagt under "låg".

Cottage Pie
4-6 personer
Kød"sovs":
1 kg hakket oksekød
3 snackpeberfrugter (egentlig et stort løg, men jeg er jo allergisk)
2 fed hvidløg
1 lille dåse tomatpuré 
1 lille dåse majs
2 dl ærter
½-1 spsk worcestershiresauce / HP sauce

1 oksebouilonterning og 2 dl vand
Salt og peber
Timian efter smag (½-2 tsk)
Desuden måske en stor gulerod og evt. grøntsagsagtige rester fra køleskabet

Kartoffelmos:
1 kg kartofler
Salt efter smag
1 spsk smør
lidt mælk
En smule muskatnød

150 g reven ost


Kog kartoflerne og lav mos af dem. Bland 1 spsk smør i. Bland den revne ost i. Du kan komme en smule mælk i, men hvis den er for blød, flyder den ud, når man laver retten.

Lav en kødsovs med ingredienserne listet ovenfor. Start som vanligt med at svitse løg og hvidløg og der efter brune kødet. Evt. grøntsager skal være i rimelig små stykker.
Når alt er i gryden koges det igennem 10 min. (Tænd samtidig for ovnen på 200 C).

Kom kødsovsen i bunden af det ildfaste fad og bred kartoffelmosen ud over. Det skal dække kødsovsen helt. Riv riller i kartoffelmosen med en gaffel. Kom reven ost over kartoffelmosen.
Bag i ovnen i 30 minutter. Giv evt. 5 min. på varmluft til sidst.


Og så fik endelig brugt den der smarte æbleudstikker jeg fik i gave for et par år siden. Det tog kun 10 minutter at udstikke et ordentligt læs æbler. Jeg fik helt fyldt den store 8-liters gryde og så simrede det ellers løs (æblemos er bare æble i stykker, en slat vand i bunden, koge og og derefter lade simre til det er mos).
Det boblede for sig selv mens jeg lavede Pien.

Og der blev til ca. 5 liter æblemos til fryseren. Min indre henkogende og selvforsyningselskede oldemor er meget glad nu ;).

1 comment:

Majbritt said...

Så må du jo komme forbi efter nogle flere æbler ;)