27 May 2011

Det er grønt!

Det er også grønt derhjemme. Den første salat med de første radiser. Det smagte pragtfuldt *love*.

Lidt portulak kom i salaten, og den har jeg forelsker mig aldeles i. De smager lidt som skovsyre, mildt og frisk. Og så er selve planten utrolig smuk.

Der var også lige nøjagtig nok persille til at drysse over suppen. Mums!

Og haven er bare helt fantastisk nu hvor det regner og regner og det hele får vand nok til at gro helt vildt.

15 May 2011

Weekend og verdens bedste chokoladekage

Sikke en dejlig weekend!
Jeg har endelig, i al beskedenhed, fundet på verdens bedste brownies. Synes ofte at mine chokoladekager bliver for tørre, men nu har jeg komponeret den perfekte brownie.......opskrift følger ;).

R og jeg har plukket rabarber. Min mund løbe i vand bage ved tanken om alle de lækre retter med rababer. Gad vide hvor mange kilo den vil give i år?


Min lille hobbit kører rabarberbladene på komposten. Han er helt vild efter at hjælpe i haven, ofte må jeg argumentere med ham om hvem der skal have haveredskaberne.


Nå, skulle I have opskriften på de der brownies? :)
Brownies
3 æg
225 g sukker
2 tsk vanilje
150 g smør (smør eller blandingsprodukt, ikke margaine)
30 g mørk chokolade (70%)
1 dl creme fraiche
½ tsk bagepulver
90 g hvedemel
50 g grofthakkede nødder
5 strøgne spsk bage-kakao
Et ildfast fad
- Tænd ovnen på 175 C.
- Smør formen med smør og drys med mel.
- Pisk æg, sukker og vanilje grundigt med håndmixer eller i køkkenmaskine. Det skal være let og luftigt.
- Bland de tørre ingredienser: Mel, bagepulver, kakao og nødder sammen i en skål.
- Smelt smørret ved lav varme.
- Hak chokoladen groft. Tag smørret af varmen og kom chokoladen i. Rør til den er opløst i smørret. Rør  så creme fraichen ud i blandingen også.
- Vend de tørre ingredienser og smørblandingen i æggeblandingen skiftesvis.
- Kom dejen i formen og bag den i 30-40 minutter.
Kan f.eks. serveres til en rigtig god vaniljeis (prøv f.eks. en økologisk som er lavet på rigtig fløde og rigtige æg), med en klat creme fraiche på toppen eller med en hindbærsauce til.
Nyyyyyyd, og husk nu ikke at spise det hele på én gang ;).


1 gryde, 24 portioner aftensmad


Sådan får man lavet en ordentlig skudefuld forskellige retter med hakket oksekød, lige klar til at komme i fryseren.

Man får brugt også brugt resten af de bundter/poser/portioner grønt, som ellers kan være svært at få brugt det hele af i en lille familie, inden det når at blive dårligt (jeg har i hvertfald svært ved f.eks. at få brugt et helt bundt bladselleri eller de sidste 3 gulerødder, inden de bliver dårlige).


Og der er mad til de dage, man ikke har tid til at lave mad, ikke orker, mangler ingredienser eller pludselig er flere til aftensmad.

3 retter med kødsovs - 24 portioner aftensmad i én gryde

1,5 kg oksekød
500 g løg, finthakket
5 fed hvidløg, hakkede
1 kg gulerødder, groftrevne
Diverse rodfrugtsrester, ca. 500 g, groftrevne
4 dåser hakkkede tomater (eller mere, retten kan godt bære et par dåser mere)
1 dåse koncentreret tomatpuré (140 g)
2 oksebouillonterninger
600 ml vand
3-4 spsk oregano
salt og peber
(Der tilføjes flere ingredienser, se videre i opskriften).

Der kræves nødvendigvis en stor gryde, omkring 10 liters
.


Svits løg og hvidløg i olie. Tilsæt oksekødet og lad det brune.

Sæt imens en lille gryde over med vandet og kom bouillonterningerne i. Lad dem opløses.
Tilsæt grøntsagerne og rør godt sammen med kødet.
Tilsæt tomater, tomatpuré og krydderier.
Tilsæt vand-bouillonblandingen.
Lad simre.

Kødsovs til spaghetti bolognaise

Efter 30 min. tages 6 portioner (á 2,5 dl) fra. Der blandes 1 tsk timian i disse.
Spises med pasta til.
Ret nr. 1 færdig. Så fortsætter vi med:

Et helt bundt bladselleri, skåret i smalle stykker

Kom bladsellerien i retten i gryden. Retten simrer 10 minutter.

Lasagne

Tag nu ca. 1200 g fra (svarer til ca. 9-10 portioner). Dette er lasagnefyld. Sørg for at få det meste af sovsen/væden med her.
Så er ret nr. 2 klar til viderebehandling. Der er kød til to lasagner, alt efter størrelsen på dine ildfaste fade. Du kan bruge min opskrift på lasagne, som ligger HER
Har du ikke lige ork til at lave dem nu, så kom lasagnefyldet i en bøtte og lav lasagnerne i morgen. Eller læg lasagnerne sammen og kom dem i fryseren ubagte.

Så fortsætter vi til den sidste ret:


Chili con carne (eller tortillafyld)

Nu skal du bruge:
2 hakkede peberfrugter
1 tsk spidskommen
1 spsk koriander
2 laurbærblade
chili efter smag
1-2 dåser kidneybønner

Man kan også tilsætte:

15-30 g mørk chokolade (over 70%)
en smule honning
lidt mørk balsamicoeddike
Og en slat øl.

Tilsæt ovenstående og lad retten simre i 5 min.

Tilsæt (forkogte) kidneybønner og lad retten simre 5 min. mere. Jeg kan godt finde på at tilsætte 2 dåser kidneybønner, da vi elsker dem herhjemme, men én er fint. 
Der er mad til ca. 8 personer. Spises med ris til eller kommes i tortillas, der rives ost over over gratineres i ovnen.

Færdig! Så er der aftensmad, mad til fryseren, køleskabet og gæster. Det tog kun et par timer, og der er ikke engang særlig meget opvask :D.

10 May 2011

Der er en dreng indeni min baby

Mig: Synger et par godnatsange og siger godnat.
R: "Mor lidt synge".
Mig: "Mor har sunget, du skal sove nu".
R: "Mor éen synge" 
Mig:........... 

Han fik en sang mere. Jeg er vild med at han argumenterer i en alder af 2 år og 3 mdr. 
(Og det er altså sjovt at høre sig selv i sit barn. Vi bruger tit den med "Kun én" (klat tandpasta, portion rosiner, smørklat), eller "kun én mere" (gyngetur, bog, afsnit af postmand per)).

Det er bare så skægt, men også overraskende at han er begyndt at gøre det allerede, udtrykke sin vilje/ønsker/behov. 
Altså hans sprog har hele tiden (det sidste års tid) været til, at han kunne sige det, men det har mere været at han ønskede guleroden, når han så den, bare satte ord på sine lyster.

Men det er som om det nu er gået op for ham, at han kan påvirke, hvad der sker med ham, og at han har en vilje. Og at han kan bede om ting, som han ikke lige kan se eller er i gang med: Tidligere på dagen begyndte han at græde, da kæresten skulle til og afsted: "R med i Spaaar". Eller han vil have de blå shorts i skabet på i stedet for bukserne. Eller prøver at charme mor til at komme med ud og lege i sandkassen, mens vi er indenfor.

Jeg nyder det så længe endnu, hvor han bare bruger det til at udtrykke ønsker. Det skal tids nok komme at han mener at det er ufravigelig krav.

05 May 2011

Chili con carne


Den allerbedste chili con carne. Ikke til at komme udenom. Prøv den! :)

Chili con carne
8 portioner
500 g oksekød (hakket eller skært)
150 g løg, finthakket
2 fed hvidløg, hakkede
1 oksebouillonterninger
200 ml vand

300 kg gulerødder, groftrevne
150 g rodfrugter
2 hakkede peberfrugter
1-2 dåser hakkkede tomater
1 lille dåse koncentreret tomatpuré (70 g)
1-2 spsk oregano
1 spsk spidskommen
1 spsk koriander
2 laurbærblade
chili efter smag (jeg foretrækker jalapeños og bruger ca. 10 medium stærke ringe til denne ret)
salt og peber
En slat øl
1 dåse kidneybønner15-30 g mørk chokolade (over 70%)
en smule honning
lidt mørk balsamicoeddike


- Svits løg og hvidløg i olie. Tilsæt oksekødet og lad det brune
.
- Sæt en lille gryde over med vandet og kom bouillonterningerne i. Lad dem opløses.
- Tilsæt grøntsagerne til kødet og rør godt sammen.
- Tilsæt tomater, tomatpuré og krydderier.
- Tilsæt vand-bouillonblandingen, samt øllet.
- Lad simre i 30-45 min.

- Smag til med honning, mørk chokolade og balsamicoeddike.
- Tilsæt (forkogte) kidneybønner og lad retten simre 5 min. mere. Jeg kan godt finde på at tilsætte 2 dåser kidneybønner, da vi elsker dem herhjemme, men én er fint. 


Så er der mad. Og det er godt!

01 May 2011

"Cookies" med rabarber

Jeg skulle lige finde en hurtig opskrift til noget at bruge rabarber til, og det blev så til disse småkager. Vel egentlig en slags specier, men nu om dage bedre kendt som "cookies" (og her menes så altså amerikanske). Sprøde udenpå og bløde indeni, og med masser af chokolade.

Elsker dem med rabarber, søde og syrlige og chokolade.
Men dem med blåbær, der skulle bærrene nok have været frosne, det var er meeeget sær farve de fik.
Jeg tror at de vil være gode med de fleste slags bær med lidt syrlighed.

Cookies med bær
(eller den personlighedssspaltede staude rabarber)
32 styks.
150 g smør
1 tsk salt
200 g sukker

3 æg
50 g farin

250 g hvedemel
50 g fuldkornshvedemel eller grahamsmel
2 tsk bagepulver
2 tsk vanilje

75 g mørk chokolade (70% eller mere), hakket i grove stykker
100 g bær

Ovnen tændes på 225 C.

Smør, sukker og salt røres godt sammen med elpiskeren.
Æg og farin røres derefter med.
Hvedemel, bagepulver, vanilje og chokolade blandes i en skål for sig.
Melblandingen vendes i smørblandingen.

Der sættes 8 kager på hver bageplade (kagerne flyder ud). Sæt en klat dej på bagepladen med et par skeer, tryk nogle bær ned i dejen, og kom en klat dej ovenpå, som trykkes ned om bærrene.
Man kan også bare blande dem i dejen, men så risikerer man at de flyder nedenad, hvis de ligger mod bagepladen.

Bages 6 min. i ovnen OG IKKE MERE. De virker ikke færdigbagte efter de seks minutter, men det er de.
Lad dem stå og køle lidt af på bagepladen, og når de har sat sig efter et par minutter og er mere faste i det, sættes de over på en rist og køler af.

Bon appetit! Jeg kom til at spise 8 stk. mens de stadig stod og kølede af, og nu er jeg så mæt, at jeg ikke kan spise aftensmad...;) De smager rigtige rigtig godt.