30 June 2011

Mundvandsfremkaldende vegetarmad

Jeg har støvsuget biblioteker for vegetarkogeboger. Ikke fordi jeg vil til at være vegetar, men fordi jeg gerne vil have noget mere grønt og mindre kød i min kost.
Der er godt nok nogle specielle bøger imellem... virkelig hellige og meget dømmende overfor kødspisere....og nogen som forventer at jeg vil til at spise totalt asiatisk....og nogle der forudsætter at jeg har tonsvis af tid og penge til dyre og komplicerede retter. 

Jeg elsker at lave mad, jeg vil gerne udfordres og bruge nye ingredienser og jeg kan godt se logikken i at spise mindre kød. 
Men jeg har manglet den kogebog, der lige talte til mig; som har spændende og opfindsomme retter, som man får en god mæthedsfornemmelse af, som giver mig tilfredsstillende smag (dvs. alle smagene sødt, surt, salt, bittert og umami) og en god mundfornemmelse (ikke noget tørt der klæber til ganen tak), og som giver mig LYST til at spise retterne.

Og nu har jeg fundet den :D. Den hedder Vidunderlig Vegetar, og den er ganske simpelthen alt det, jeg ledte efter. 
Opskrifterne er ganske enkelt TILFREDSSTILLENDE, og jeg føler ikke at jeg skal mangle eller undvære noget, når jeg kigger på billederne og opskrifterne i den bog. 
Det er lækre opskrifter, som i stedet for at fokusere på det, man ikke må eller på køderstatninger, fokuserer på alt det LÆKRE, man kan gøre med madvarer, der ikke er kød (og de egner sig også til at have kød som tilbehør).
Så nu må jeg finde lidt penge på kistebunden og købe mit eget eksemplar, den kan jeg ikke leve uden!

11 June 2011

Frysning af gulerødder og kartofler

Mine kogebøger siger, at det er omsonst og overflødigt at fryse kartofler og gulerødder. De opbevares meget bedre mørkt og køligt. Jo, det der mørke, velventilerede lokale med konstant luftfugtighed og en temperatur på omkring de 10 C. Sådan et lokale har alle da........

Mine kartofler og gulerødder bliver opbevaret i køleskabet, ellers bliver de lynhurtigt, alt efter årstiden og stedet de bliver opbevaret, frosne, runkne, spirede eller mugne.
Det begrænser, hvor mange man kan købe ad gangen, og det har irriteret mig. Især fordi jeg helst køber økogrønt, som jo er dyrere end konventionelt, og der kunne spares noget på at købe store sække.

Men nu har jeg fundet en løsning: Det KAN lade sig gøre at fryse begge dele selv, derhjemme, med et godt resultat.

Sådan gør man:

Gulerødder til frysning
- En stor gryde (min. 8 liter) fyldes med vand og sættes til at koge.
- Gulerødder i rå mængder skrælles og skæres i passende stykker. Man kunne lave rundeller eller stave, stavene er passende til de fleste slags retter og nemmest, når man skal ordne rigtig mange gulerødder.
- Når vandet koger kommes ca. 1½ kg gulerødder i (eller den mængde der passer til din gryde, der skal være rigeligt vand om grøntsagerne).
- Når vandet igen koger, sættes et minutur til 2 min. (og ikke et sekund mere!) og derefter tages gulerødderne op, kommes i passende bøtter eller poser og sættes i fryser efter passende afkøling i køleskabet.
- Gentag til alle gulerødderne er brugt.

Kartofler til frysning
- En stor gryde (min. 8 liter) fyldes med vand og sættes til at koge.
- Skræl kartofler, til du ikke orker mere.
- Skær dem i passende stykker. En kartoffel af medium størrelse skæres i 8-10 stykker.
- Når vandet koger, kommes et drys salt i det og ca. 1½ kg kartofler kommes i (eller den mængde der passer til din gryde, der skal være rigeligt vand om grøntsagerne).
- Når vandet koger igen, sættes et minutur til 7 min., og derefter tages kartoflerne op, kommes i passende bøtter eller poser og sættes i fryser efter passende afkøling i køleskabet.

Man kan også lave
Kartoffelmos til fryseren
- Skræl kartofler til det flimrer for øjnene.
- Kog kartoflerne møre.
- Start med at lave kartoffelmos, men nøjs med at blande kogevand/moget af mælken i mosen. Resten af mælken/fløde/smør eller hvad man nu bruger i sin kartoffelmos, samt saltet, skal IKKE i nu.
- Frys.
- Når du skal bruge kartoffelmosen blandes resten af ingredienserne i
- og mosen blendes/piskes godt igennem (food processoren er god her). Det er vigtigt for at få den rette konsistens efter frysningen.

10 June 2011

Mmmmmm...vafler!

Indbegrebet af barndommens sommer.
Varm dag, fuglene synger dvask
Sidde og slappe af ude i haven.
Ved en gammel blomstret voksdug med kitchede dug-holdere
I den plettede skygge under et stort gammelt træ.
Nogle af de små render rundt og plasker med vand under høje skrig og grin.
De voksne snakker stille om ingenting.
Jeg sidder med en god bog og nyder at være med.
Hygge.
Og VAFLER, nybagte vafler med jordbærmarmelade og flødeskum.
Og hyldeblomstsaft til.
Mmmmmmmmmmmm.....dét er lykke!

Det må gives videre.

Vafler
4½ dl hvedemel
1 spsk sukker
½-1 tsk stødt kardemomme
½ liter væske (jeg foretrækker ½ øl, 1 dl fløde og fylde op til ½ liter med mælk)
2 æg, delt i blommer og hvider
100 g smør

Bland mel, sukker og kardemomme sammen. Rør væsken ud i de tørre ingredienser, til dejen er jævn.
Pisk æggeblommerne i.
Lad dejen hvile i ca. 20 min., gerne i køleskab.

Smelt smørret og lad det køle af.
Pisk æggehviderne stive.
Hent dejen og vend hvider og smør i den skiftesvis.

Så er du klar til at bage. Der skal kun fedtstof på vaffeljernet første omgang.
På mit vaffeljern foretrækker jeg at bage dem ca. 3½ minut på lidt over medium varme, men alle vaffeljern er forskellige.

09 June 2011

Kødboller

Hvad skal man dog bruge det hakkede kød til? Det er billigt, så vi køber det jo, ikk? Frikadeller og kødsovs (chili, tortilla, bolognese) og farsbrød...og hvad så?

Jeg er begyndt at lave kødboller. Man kan putte dem i hvad som helst. Det udvider mulighederne for hakket kød betydeligt.
Jeg laver noget, hvor der er en sovs eller en marinade, en hvilken som helst slags, og smider kødboller i det. Eller spiser dem som en del af en salat, eller i brød, her pitabrød:


Vupti kødboller á la italiensk, kødboller á la Frankring, Marokko, mormor eller boller i karry. Og hundrede andre muligheder. Bare smid dem i sovsen eller salaten.

Det er ikke nogen egentlig opskrift, men jeg plejer at komme 1 æg i pr. 500 g kød. Desuden salt, peber, lidt revet ost og en god håndfuld oregano (det passer til næsten al slags mad). Og så havregryn og mel til konsistensen passer.

Oksekød. Der holder jeg mængden af mel nede og kommer altid ost i. Feta er også godt.
Svinekød skal der som regel godt med havregryn og mel i. Man kan også komme en rest ris i.
Lam krydrer jeg rigeligt med peber, og kommer altid flere forskellige ret kraftige krydderier i. Det synes jeg klæder lam bedst.
Kylling har en mild smag og har brug for god krydring for ikke at være smagsløst. Det er som regel ret fedtfattigt, så der skal lidt mere til, for at få det til at hænge godt sammen; Jeg smider et ekstra æg med i farsen.

Man kan lave dem på panden, men jeg foretrækker at lave dem i ovnen. Det er supernemt og de bliver rigtig gode.
Der kan være ca. 50 kødboller eller fars af 750 g kød på en almindelig ovnplade. Jeg giver dem 10-15 min ved 225 C og så derefter 5-10 min på varmluft.

Lav nogle store portioner til fryseren, det er nem mad når man har travlt. De skal bare tøs op og varmes med i sovsen, varm godt igennem

07 June 2011

Grøntsagslasagne? MIG???

Det er en ting, som jeg aldrig havde troet at jeg skulle lave.
Helt ærligt, sådan noget trist og tørt og smagsløst og så sidder man bagefter og stadig er sulten, fordi man ikke har fået noget kød eller noget med smag.......
Jeg nyder salater og jeg elsker bønner, jeg kan endda lide bønnepostej. Men jeg vil nyde min mad, og jeg synes at meget vegetarmad bare ser ud som om, det smager uendelig trist.

Men da jeg stod med et kilo courgetter, jeg ikke vidste hvad jeg skulle bruge til, og en bekendt insisterede på at hun havde en opskrift, som alle elskede, så kunne jeg da godt afprøve det. Én enkelt gang!

Vi elsker den! Virkelig meget. Det bliver til mere end en enkelt gang, at den opskrift bliver lavet. Jeg giver mig ;).

Opskriften er med mine egne variationer over min bekendts opskrift. Jeg beskriver som sædvanligt alt for langt og detaljeret, men det er en fantastisk nem og enkel opskrift, som kan laves med sur 2-årig på armen.

(Ingen billeder, lasagnen var væk før jeg nåede det ;). Jeg sætter et ind næste gang, jeg laver den)

Grøntsagslasagne
Hovedret til 4-5 personer eller tilbehør til 8 personer

Grøntsagsblanding
1 kg courgetter eller squash
2 store pastinakker eller gulerødder (eller hvad man nu har af rodfrugter)
1 stort løg
olivenolie
3-4 dl bouillon (grøntsags- eller kyllinge)
500 g creme fraiche eller hytteost
salt og peber
Tomatsovs
3 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatpuré
basilikum
timian
salt og peber
1 pakke lasagneplader (du skal måske ikke bruge dem alle sammen)
100 g halvfast ost til gratinering
Et stort ildfast fad

Tænd ovnen på 225 C.

Riv courgetter/squash og pastinak/gulerod, og striml løget.
Fordel grøntsagerne i et ret tyndt lag i en bradepande og hæld olivenolie over.
Lad dem svitse i ca. 15 min. til de er let stegte (og ikke brankede). Vend dem et par gange undervejs.

Tag bradepanden og og bland grøntsagerne med creme fraiche/hytteost, bouillon, salt og peber. Og så får de 5-10 min. mere i ovnen.
Derefter (når du har taget dem ud) skrues ovnen ned på 175 C og varmluft.

Imens grøntsagerne svitser, laver du tomatsovs:
Hæld tomater og tomatpuré i en pande med salt og peber. Varm det godt op, så det tykner. Smag til med ca. 2 tsk timian og rigeligt basilikum (2-3 spsk).

Læg "lasagnen" sammen i det ildfaste fad med lag af grøntsagsblanding, tomatsovs og lasagneplader. Der skal tomatsovs nederst og øverst, og det øverste lag lasagneplader skal være helt dækkede.
Riv osten over.
Så skal lasagnen bare have ca. 20-25 min.

Nydes med velbehag, mums! Og måske et par frikadeller til, hvis manden får bævremund ved tanken om vegetarisk mad......