27 July 2011

Cremet pasta med ovnstegte grøntsager og bacon

Mums mums mums mums mums mums mums mums mums mums mums mums mums mums mums mums!

Genialt til når man ingen tid har til at lave mad.
Genialt til hvis man skal have gæster og gerne vil imponere - især hvis man stresser totalt over, om man nu har tid til at lave det hele.
Genialt hvis man gerne vil score men ikke har de store kulinariske evner.
Genialt på en flad hverdag, hvor et par almindelige ingredienser tranformeres til en smag, der får solen til at skinne.
Bare genial, simpelthen, og fantastisk velsmagende.
Cremet pasta med ovnstegte grøntsager og bacon

4 personer
3 peberfrugter, skåret i korte strimler
1 lille bakke champignoner, skåret i ret tynde skiver
12 cherrytomater, halverede (eller 6 blommetomater i kvarte)
200 g bacon i tern (eller strimler skåret i kortere stykker)
rigeligt frisk basilikum
salt og peber
1 spsk olivenolie
150 g ost, f.eks. emmenthaler, fint revet
250 g creme fraiche (jeg foretrækker 9%)
250 g pasta

NB! Man kan tilsætte flere grøntsager, men undgå rodfrugter. Tilsæt f.eks. bladselleri, grønne bønner, broccoli, spidskål i strimler.


- Tænd ovnen på 200 C.
- Kom champignoner og peberfrugter (og andre grøntsager) i et stort ildfast fad, krydr med salt, peber og basilikum og vend med olivenolien.
Steger i 15 min. i ovnen.
- Imens starter du på at koge en grydefuld pasta.
- Efter de 15 min. tilsættes tomaterne og bacon som lægges øverst.
- Sæt ovnindstillingen over på varmluft. Steg i 15 min. mere (eller  til baconen er færdig).

- Kom ost og creme fraiche i en skål og bland det godt. Vend den helt nykogte og brandvarme (afdryppede) pasta godt i osteblandingen, så osten samtidig smelter.

- Tag det ildfaste fad ud af ovnen og vend grøntsager og bacon i ostepastaen. Smag efter og tilsæt evt. lidt mere salt og peber.
- Server i et stort, flot fad med masser af frisk basilikum ovenpå, og føl dig som en ægte italiensk mama.

18 July 2011

Fiasko-rugbrødets genopstandelse (og resternes)

Jeg har et par gange prøvet at lave hjemmebagt rugbrød, men jeg har åbenbart bare ikke rugbrødslykke. Men jeg ville altså ikke smide guld på gaden (=Aurions stenovnsmalede hvede- og rugmel og en masse dyre kerner).
Så derfor har jeg opfundet følgende opskrift, hvor kikset rugbrød kan få ny liv.

Og jeg har fået strenge ordrer på at blive ved med at lave dem, de var et stort hit!
Det er bare lidt svært at lave kikset rugbrød i store mængder ;). Så derfor er jeg begyndt at have en pose til (købe-)rugbrødsrester i fryseren. Deri ryger endeskiver, smulderet fra bunden af posen, skiver der er blevet smadret eller nogle der er blevet tørre (men ikke for gamle). Og vupti, genopstår de som de lækreste og mættende grovboller, der holder sig længe uden at blive tørre.


Frokostfirkanter med rugbrød i
14 mellemstore boller
1/4 pakke gær
12 dl rugbrød - løst målt, ikke sammenpresset. Svarer til 1 lille brød. [Både brød kun med rug og blandet hvede/rug kan bruges].
ca. 7-8 dl hvedemel
2 dl (hvidt)øl eller appelsinjuice
3 dl surmælksprodukt
3 dl vand
1 lille klat sirup
1 tsk salt
Et drys frø til at  toppe bollerne med

- Smuldr rugbrødet grundigt i foodprocessoren (evt. kan man smuldre det i forvejen og opbevare i fryseren indtil det skal bruges).
- Lun øl/appelsinjuice, vand og surmælksprodukt sammen, det må ikke være mere end fingervarmt.
- Smuldr gæren i væsken.
- Tilsæt lidt af melet, derefter salt og sirup og så resten af rugbrødssmulderet og så meget hvedemel som der skal til for at den kan formes, men stadig er klistret.
- Sættes til at hæve natten over i køleskabet.
- Om morgenen tager du den ud og lader den stå til dejen er stuetemperatur og føles let og svampet, når man trykker på den (min dej står 3-4 timer på køkkenbordet. Man kan også snyde lidt med ovnen lige nøjagtigt tændt (MAX. 37 C)).
- Formes til rektangulære madpakkebrød (kom evt. vand på hænderne, så er det nemmere). De skal være lige tykke overalt. Efterhæver på en bageplade med bagepapir i en times tid. Kan også formes til ét brød.
- Pensles med mælk og drysses med frø (jeg foretrækker sesamfrø).
- Tænd så ovnen på 220 C, sæt pladen med bollerne ind og bag brødene i 25 min. på midterste rille.
Et brød skal have ca. 40-50 min.

Evt. kan man, i stedet for koldhævning natten over, bruge 1/2 pakke gær, og hæve dejen 2 timer ved stuetemperatur, før man former bollerne.

De smager himmelsk, holder sig friske og saftige meget meget længe og MÆTTER.

jeg elsker at være magiske mor

- Jeg kan lave sæbeboblevand (R:   )

- Jeg kan få smerter til at forsvinde pist væk ved at puste på dem. 
Og det er inkl. mentale "sår", såsom at man er blevet forskrækket (i så fald skal pustes på maven. Logisk nok, når man tænker på, hvordan det føles at have "hjertet i halsen", ikk).
I svære tilfælde kysses der, hvor det gør ondt, eller der smøres creme på, men så virker det med 100% sikkerhed også.

- Jeg kan få dvd'en til at afspille tegnefilm (kræver en ret kompliceret handlingsrække med flere fjernbetjeninger). R opfører sig så imponeret, som om jeg havde fået en rumfærge til at flyve, hver gang jeg gør det.

- Jeg kan lave mel om til kage og boller ved at komme det ind i den vaaaarme ovn (R: ). Tryllerylle vupti!

R er totalt ovebevist om at jeg kan ALT; jeg kan klare, ordne, fikse og lave alt
Altså lige bortset fra, når der skal bygges eller laves noget på biler (rigtige som legetøjs-), så er det "morfar lawer den" (jeg synes nu ellers at jeg er ret god til det, men morfar er i en klasse for sig selv). 

Jeg skynder mig at nyde hans næsegrus beundring og totale tillid til min (næsten) almagt på længe det varer 

Er I også magiske?

14 July 2011

Fyldige cookies med krydderier

Jeg har lavet nogle supersunde cookies og nogle lidt mindre supersunde cookies (cookies =amerikanske cookies).
Det er nogle med masser af fyld og krydderier. De minder lidt om det spejdere kender som "overlevelsesmad". Sådan en mellemting mellem muslibar og boller. Og kryderierne giver masser af spændende smage.
Kan i øvrigt rapportere at de fungerer rigtig godt som snacks, når man er ude og cykle ferietur og er ved at gå sukkerkold.

De kan laves sukkerfri, uden hvedemel og uden mælkeprodukter. De skulle endda være gode til diabetikere. Jeg puttede dog lidt sukker i den ene portion ;).

Lækre cookies med krydderier og masser af fyld
20 stk.
2 dl mel (hvede, rug, fuldkorns, hvad skabet nu gemmer)
1 tsk kanel
1 tsk bagepulver
1⁄2 tsk salt
1⁄4 tsk muskatnød (revet)
1⁄2 tsk nelliker (stødt)
1 tsk allehånde (stødt)
1 tsk vanilje
1 dl nødder, grofthakkede (hassel- eller andre nødder) 
2 dl havregryn
2 dl rosiner (eller andre tørrede frugter)
2 dl æblemos (usødet, hvis man vil lave dem helt uden tilsat sukker)
1 dl olivenolie 
2 æg
Evt. lidt sukker, farin eller sirup

Tænd ovnen på 190ºC.
Bland alle de tørre ingredienser, tilsæt alle de øvrige ingredienser og rør grundigt.
Form dejen med en spiseske til cookies af passende størrelse og fordel dem på en bageplade med bagepapir (de skal ikke trykkes flade).
Bag i ca. 12-18 minutter og lad dine cookies køle af på en bagerist.

Jeg lavede to variationer:
1. Med hvedemel og fuldkornsspelt, hasselnødder og rosiner.
2. Med rugmel (og ikke andet mel), hasselnødder og grofthakket 70% chokolade. Fordi jeg brugte rugmel, kom jeg lidt sukker i dejen for at være modvægt til rugens smag.

Begge variationer fungerede supergodt, men jeg vil dog vælge fremover ikke at ave dem på 100% rug, for rugens smag er temmelig markant.

12 July 2011

Zzzzzzzzzzzzzzzzz......

Jeg har været helt skæv i hovedet i dag. Normalt sover R til 6:15, og så er dagen på skinner. Men i dag......

3:29. 
R vågner og skriiiiiger!
Mor prøver at trøste og lægge ham til at sove igen.
R skriiiiiiiger, fordi han vil have bryst, men dels er vi stoppet for flere måneder siden og dels må jeg slet ikke pga. medicin.

3:49 
Mor indser er R er gået helt banjo over at ville have bryst, og absolut ikke vil sove. Mor vækker far.

4:39
Far giver op efter at have sunget vuggeviser i 45 min.

4:39-6:45
R ser Byggemand Bob på repeat, men mor forsøger at slumre på sofaen. Kun afbrudt af at bringe husets herre morgenmad og drikke.

6:45
Mor er ved at være vågen, dagen er begyndt.
...............R sover.

6:45-7:45
Mor prøver at sove...giver op og står op

7:45-8:25 
Mor laver morgenmad, nulrer rundt, går i bad.

8:25 
R vågner, er sjovt nok træt og sur. Har ondt i knæet og vil ikke gå. 

Derefter forsøg på almindelige gøremål. 
Mor bestikker med sæbebobler og lugning i haven (som han er vild med).

Han kom først ud at sove middagslur kl. 14, gad ikke tidligere, og han sover stadig (sover normalt 12,30-15). 
Jeg orker næsten ikke at måtte vække ham. Sur og træls og forsovet.....
Happy smile, det skal nok gå, overskudsmor der elsker sit barn og vil ham det bedste. Acceptér ikke at få lavet andet indtil han sover i aften, end at være på på ham, og commit til at få verden til at være lidt mindre dum for ham i dag. 

Og hvis jeg finder ud af hvem/hvad der vækkede R kl. 3:29, så skal de bare se løjer !

04 July 2011

Så skal der bages!

Nu vil jeg gå ud og bage disse:


Sunde pandekager
4 dl. vand
2 dl æblejuice
75 gram groft mel (jeg bruger rug)
200 gram hvedemel
2 spsk olivenolie
1 spsk honning (kan erstattes med sukker)
1 tsk vanillesukker
4 æg
Evt. Revet citron/appelsin og/eller kardemomme efter smag og behag. Citron/appelsin er uundværlig i denne opskrift.


De kan fryses ned.




03 July 2011

Hjælp, huset vælter...Nåh, det regner bare

Jeg halvvågnede i nat (midnat?) ved noget underligt blinkende lys.......og SÅ KABOOOOOOM, så jeg vågnede skrækslagen med vidtåbne øjne og bankende hjerte, og troede at huset var ved at falde ned om ørerne på os. Hold kæft noget tordenvejr!!!! 

Jeg plejer ellers at sove fra det meste, og er helt cool med torden, men det her var for sindsygt! 
Hver gang det tordnede, rystede hele huset, og alle vores ejendele stod og ringlede og raslede, som om det var jordskælv. Og jeg lå og krydsede fingre for at taget holdt til regnen.
Jeg har kun oplevet så voldsomt tordenvejr én gang før (i bumbum 92, 93 el. 94?).

Pyyyyhhhhhhhhhh..........Jeg ved ikke hvor meget regn der er faldet her, men med det tordenvejr sikkert rigeligt. 
DMI har ikke opdateret endnu, jeg er rå-nysgerrig, og har været inde og kigge flere gange. Så har Familien Danmark også noget at snakke om

01 July 2011

Hjemmesyet sommertøj til mig

Og så har jeg syet et par nederdele til mig selv. Jeg manglede seriøst sommertøj.
Nederdel i baner. Det skulle være fra Kreative Kvinder, jeg mener at det er nr. 4/2007, og hedder "by Groth". Tynd garnfarvet bomuld:


"Kvart sol"-nederdel. Eén (1, uno) mønsterdel, det er simpelthen genialt og SÅ nemt at sy solnederdele. Stoffet er bomuld/viscose og kantet med sort satinkantebånd:

Alt det hjemmesyede børnetøj

Hov, jeg havde åbenbart helt glemt at dette ikke kun er en mad-blog. Så jeg billedspammer lige med nogle af mine syprojekter:
Kjoler til Rs kusine C. De er efter sybladet Ottobre:

Cirkelinekjole i poplin med strutskørt i blød tyl:


Grønt bomuldslærred og babyfløjl med grøntsager: 

Gråt jakkesæts-uld: