30 October 2011

Rødkål med jordskokker og æbler

 Jeg har et gigantisk rødkålshoved i køleskabet, så jeg valgte at lave en rødkålssalat til i stedet for at lave persillesovs til flæsken. Rødkål passer godt til flæsk.

I grøntsagsskuffen lå der: Rødkål, jordskokker og æbler. Hey, det passede da egentlig ret godt sammen. Så det blev transformeret til salat:


Rødkålssalat med jordskokker og æbler
Tilbehør til 6 personer
1/8 rødkålshoved
1 stort æble
200 g jordskokker
En god håndfuld rosiner
hvidvinseddike
olivenolie.

Skræl jordskokkerne og skær dem i tynde skiver.
Striml rødkålen fint.
Bland begge dele godt og hæld eddike og olie over. Rør godt.
Skær æblet i ret små stykker (både, der skæres i 3 stykker) og kom det i salaten også.
Drys med rosiner.
Lad salaten trække en times tid.

Nu skal jeg bare have fundet på 100 rødkålsvariationer mere....

29 October 2011

Guldkorn

R er begyndt at blive virkelig kreativ med sproget og andet.
Jeg har noget forkølelse/halsbetændelse. Da jeg kæmpede mig henover stuegulvet fnes R og sagde: "Mor er gyng-gyng". Det gjorde jævnt ondt i halsen at grine. Ja, jeg er ret svimmel.


Og da jeg så var kollapset på sofaen, lægger han mig til at sove . Jeg får dyne på (sækkestolen) og han siger "Nu skal du lægge dig til at sove, jeg går nu" med hævet pegefinger (det må været fra dp, sådan gør vi ikke). 


Da jeg så ikke lagde mig til at sove, sagde han "R maler mor". "Hvordan maler du mor?" "Har pensel lige her i lommen" og så hev han en finger (pensel) frem af lommen og "malede" mig over det hele. Ret hyggeligt. 
Synes at det ret er sjovt de ting, han bare finder på ud af det blå.




En til:
Mig: "Og så skal vi lige huske at slukke cykellygten. Ellers taber batteriet strøm".
R: "Ja, falder ned på fliserne, sådan noget griseri" 

 Jeg elsker børns logik.

28 October 2011

"Mor, solen har sovet over sig"

Det sagde R, min søn på 2½ i dag. Jeg kan godt følge ham, man går og kigger efter den der sol, som er begyndt at lege gemmeleg under horisonten.

Nå, jeg har lavet et par retter, som er kommet gennem nåleøjet og fundet værdige til at komme i arkivet her på bloggen. Det er onsdagsretter, som er den dag, hvor jeg bare ikke har tid til at lave mad.

Først en opgradering af den gode, gammeldags "studentermad" dvs. spaghetti med ketchup og en dåse tun.
Denne her version går fint som aftensmad til familien og er italiensk i det. Og så er den næsten lige så hurtig at lave som originalen.

Pasta med tomatsauce, oliven og tun
2 fed hvidløg, banket let
En eller anden lille grøntsagsrest
En dåse hakkede tomater
Salt og peber
1 dåse tun i olie
En lille håndfuld persille
Nogle få basilikumblade
8 oliven uden sten, halverede
Pasta til 4 personer

Sæt vand over til pasta (og kog pastaen når vandet koger, ikk').
Hvidløgsfeddene varmes let i gryden, grøntsagsresten tilsættes.
Tilsæt tomater, salt og peber og lad saucen koge godt ind, 10-15 min. tager det.
Rør basilikum, persille og oliven i. Lad det koge endnu et par minutter, tilsæt evt. lidt vand, så saucen ikke bliver for tør.
Til sidst vender du tunen i meget forsigtigt. Det skal ikke fordeles eller findeles, de skal stadig være i ret store klumper. Når tunen er varmet, vender du retten i pastaen og så er der serveret.


Den anden ret er ikke lige så hurtig at lave, til gengæld er den god at lave i forvejen, den bliver kun bedre af at trække. Den er oprindelig inspireret af en brochure fra Kræftens Bekæmpelse. Den mætter nok til at været et aftensmåltid i sig selv:

Rødbede-sellerisalat
1 kg blandet knoldselleri og rødbeder
Olivenolie
Saft af en citron 
2 spsk rødvinseddike
8 skiver bacon eller 150 g bacon i små stykker.
1 håndfuld hakket bredbladet persille
Salt og peber
1 æble
Tilbehør: Brød

Skær knoldselleri og rødbeder i stave der er ca. 5 cm lange.
Steg dem sammen på en stor pande eller en sautepande i olivenolie i 15-20 min.
Kom citronsaften over rodfrugterne sammen med rødvinseddike og vend det rundt. Det trækker indtil det er kølet ned.
Steg baconstykkerne let og dryp dem af på en køkkenrulle.
Vend persillen i rodfrugterne sammen med bacon og smag til med salt og peber.
Skær æblet i ret små både og vend det i til sidst.
Server med rugbrød eller grovbrød.

Jeg lavede en flok squashboller til at servere til. De blev virkelig lækre, det er utroligt hvad revne grøntsager gør for boller mht. saftighed:

Squashboller
50 g gær
1 dl lunkent vand
6 dl surmælksprodukt
½ dl olivenolie
1½ dl groft revet squash (ca. 100 g)
½-1 tsk salt
5 dl grahamsmel
2 dl groft fuldkornsmel
6 dl hvedemel

Rør gæren ud i vandet.
Opvarm surmælksproduktet og olivenolie til det er lillefingervarmt. Hæld blandingen over gæren.
Tilsæt den revne squash. Til salt og melet.
Æltes i 10 i hånden eller 5 min. i røremaskinen.
Hæver tildækket i 40 min.
Tryk luften let ud af dejen, og lav 24 boller. Lægges på en plade med bagepapir.
Tænd for ovnen på 250 C
Imens ovnen varmer op efterhæver bollerne i 20 min.
Sæt rundstykkerne ind midt i ovnen og sænk varmen til 225 C. Bag i 20 min.

27 October 2011

"Mor, solen har sovet over sig..."

...sagde R her til morgen. Oh ja knægt, det har den, også i den grad. De sidste 1-2 uger er den slet ikke stået op, når vi har skullet afsted til dp. Sikke noget. Til gengæld har månen lidt svært ved at finde sin seng.

Og lige om lidt får solen en vinterdepression og sover 2/3 af døgnet væk under horisonten. Er der nogen der gider holde et vågent øje med den der sol, så den husker at begynde at stå tidligt op igen efter solhverv
Måske man skulle stikke den en stor plade marabou, det plejede at gøre min vinterdep. lidt lettere at holde ud.

21 October 2011

Cottage Pie og æblemos

Nu skal jeg jo ikke gå i den anden grøft og helt holde op med at poste mine opskrifter.
I går lavede jeg Cottage Pie. I kender måske Shepherd's Pie, som egentlig laves med fårekød. Varianten med oksekød hedder Cottage pie (selvom det er den, som flest kender som Shepherd's Pie).
Min version er mere end generel vejledning end en opskrift, Cottage (og Shepherd's) Pie er jo nærmest en slags biksemad, så der er vide grænser for hvad man kan komme i.

Uh, det der kartoffelmos med ost på, nammenammenam, og kødsovnen bliver bare så saftig af at blive bagt under "låg".

Cottage Pie
4-6 personer
Kød"sovs":
1 kg hakket oksekød
3 snackpeberfrugter (egentlig et stort løg, men jeg er jo allergisk)
2 fed hvidløg
1 lille dåse tomatpuré 
1 lille dåse majs
2 dl ærter
½-1 spsk worcestershiresauce / HP sauce

1 oksebouilonterning og 2 dl vand
Salt og peber
Timian efter smag (½-2 tsk)
Desuden måske en stor gulerod og evt. grøntsagsagtige rester fra køleskabet

Kartoffelmos:
1 kg kartofler
Salt efter smag
1 spsk smør
lidt mælk
En smule muskatnød

150 g reven ost


Kog kartoflerne og lav mos af dem. Bland 1 spsk smør i. Bland den revne ost i. Du kan komme en smule mælk i, men hvis den er for blød, flyder den ud, når man laver retten.

Lav en kødsovs med ingredienserne listet ovenfor. Start som vanligt med at svitse løg og hvidløg og der efter brune kødet. Evt. grøntsager skal være i rimelig små stykker.
Når alt er i gryden koges det igennem 10 min. (Tænd samtidig for ovnen på 200 C).

Kom kødsovsen i bunden af det ildfaste fad og bred kartoffelmosen ud over. Det skal dække kødsovsen helt. Riv riller i kartoffelmosen med en gaffel. Kom reven ost over kartoffelmosen.
Bag i ovnen i 30 minutter. Giv evt. 5 min. på varmluft til sidst.


Og så fik endelig brugt den der smarte æbleudstikker jeg fik i gave for et par år siden. Det tog kun 10 minutter at udstikke et ordentligt læs æbler. Jeg fik helt fyldt den store 8-liters gryde og så simrede det ellers løs (æblemos er bare æble i stykker, en slat vand i bunden, koge og og derefter lade simre til det er mos).
Det boblede for sig selv mens jeg lavede Pien.

Og der blev til ca. 5 liter æblemos til fryseren. Min indre henkogende og selvforsyningselskede oldemor er meget glad nu ;).

Min flyvende FlyLady Dagsliste

Her er så min dagsliste, som ønsket af mine læsere.
Den er en kombination af FlyLadys Flightplan, Morning Routine og Before Bedtime Routine samt hendes råd om menuplanlægning.
Og lidt andet af mit eget, hvor jeg synes at hendes råd ikke passede til mig eller jeg manglede noget.

Som jeg skrev i mit forrige indlæg føler jeg ikke at jeg SKAL gøre alle tingene på listen. Det er bare en hjælp til at huske de ting, jeg alligevel har brug for at gøre.
Så kan jeg være på forkant, og jeg ikke altid render rundt og føler mig bagefter - og grubler over hvad det nu er, jeg har glemt at gøre/tænke over/tage stilling til.

Morgen/formiddag
Morgenrutine
- Tøj på og morgentoilette.
- Tør over og børst (swish and swipe): Tør vask og vandhane i badeværelset over med en fugtig mikrofiberklud (bare ligesom når du tørrer køkkenbordet af) og kør lige toiletbørsten rundt i toilettet.

- Sæt plejeprodukter væk, når du har brugt dem.
- Lav mad til mig selv
- Væk R, tøj på med det samme, lav mad til ham
Sæt dig ned og spis.
- Husk dine vitaminer
- Tjek kalenderen. Tænk over dagen.
- Tænk på dig selv/morgenmeditation.
- Tøm evt. opvasker.

Huskenoter til dagen
- Hvad skal vi have til aftensmad? (og har jeg taget kød op?)
- Husk at drikke rigeligt vand.
- Skriv ting på indkøbslisten, når jeg kommer i tanke om dem.

Eftermiddag
'15 minutter' (se Ugelisten)
- Månedens Vane, Ugens zone eller Dagens Mission.
- Kan evt. erstattes af at udrydde overflødige ejendele og simplificere (de-cluttering).

Vasketøj
-
Tjek om der er vasketøj nok til en vask (evt. en lille uld/skåne). Sæt over.

Aftensmad og opvask

- Begynd på aftensmad så tidligt som muligt, forbered.
- Gør evt. ingredienser til næste dags aftensmad klar, mens dagens mad simrer (snitte grønt, tage kød op af fryseren osv.)
- Fyld vaskebalje halvt med sæbevand og skyl af efterhånden.
- Uddeleger borddækningen.
- Efter maden skyller hver person sin tallerken/bestik/glas af og sætter i opvasker.
- Vask gryder op med det samme efter maden.
- Tænd opvaskemaskine

Aften
Oprydning (max. 15 min.)
- Stue:  Læg vildfarne ting på plads.
- Bad: Rens toiletkummen hurtigt og tør toilettet over (det gør jeg altså ikke hver dag, men bare et par gange om ugen).
- Køkken: Rengør køkkenvasken (shine) og læg ren karklud og rent vaskestykke ud.
- Entre og bryggers: Udryd et Hotspot, hæng vasketøj op (Man kan udrydde et Hotspot et andet sted, men for mig er det det Hotspot, der hurtigst vokser, så det er vigtigt at gøre noget ved det ofte).

Tænk over i morgen
- Tjek kalenderen.
- Sæt morgensmadsservice klar, og tænk over morgenmad.
- Gør evt. ingredienser til næste dags aftensmad klar (snitte grønt, tage kød op af fryseren osv.)

Inden sengetid
- Lav madpakke
- Læg det, du ikke vil glemme, klar i entréen.
- Hvor er pung, nøgler, mobil og buskort?
- Hvad kan jeg gøre i aften, der vil gøre i morgen tidlig nemmere?
- Brug to minutter på at rydde et Hotspot.
- Læg tøj klar til i morgen
- Aftentoilette.
- Læg brugt tøj til vask
- Gå i seng i ordentlig tid.

20 October 2011

FlyLady sådan mere konkret

Jeg fik et spørgsmål til mit forrige indlæg om FlyLady, om det med at tilpasse lister og rutiner til danske forhold.
Jeg har oversat dem og samtidig slettet det, jeg ikke synes passede til min hverdag og tilføjet nyt, der gør.

Jeg vil lige sige noget først:
-  Det er ikke sådan, at jeg føler, at jeg SKAL følge det hele slavisk. Det er bare en hjælp. De udførlige lister er bare ment som en hjælpende husker.
- Det er ikke meningen, at man f.eks. skal forårsrengøre køkkenet hver aften, man skal bare gøre sin vask ren. Og det er det samme med de andre punkter: Bare en smule, bare i midten, bare overfladisk, bare nok. Fordi man laver en smule hver eneste dag, er det ikke nødvendigt at komme helt i bund med hver eneste opgave. De små og overskuelige opgaver gør at man med tiden netop kommer i bund. Vil du gøre det hele på én gang, og gøre det perfekt, så er risikoen meget større for at gå ned på det og give op.
- Hvis jeg ikke får gjort noget af det en bestemt dag, så føler jeg ikke, at jeg skal gøre dobbelt dagen efter; Jeg fortsætter bare med den nye dag, og når det, jeg nu når.

Jeg har:
*En Dagsliste med
- Morgenrutine
- Eftermiddagsrutine og
- Før Sengetidsrutine
Egentlig bare en skematisk opstilling af de ting, jeg har brug for at gøre, så jeg kan følge listen og dermed husker dem og får dem gjort mere effektivt og hurtigere. Den er en sammenskrivning af forskellige lister og råd.

*En Ugeliste, der er en simpel tabel med syv rækker med ugens syv dage.
Og med tre kolonner:
- Dagens Opgave,
- Dagens Fokus og
- Hvilke dage jeg laver dagens Mission, Ugens Zone og Månedens Vane (jeg laver ikke dem alle hver dag, men hver af dem et par gange om ugen). Hvad der så præcist er dagens mission, ugens zone og månedens vane læser jeg mig til i nyhedsbrevene.

*Desuden har jeg 4 siders lang liste, som er den Detaljerede Rengøringsliste. Det er den, man først skal begynde at følge, når man er kommet helt i bund med udrydningen af rodet, og har fundet pladser til sine ting, og har fået skabt sig gode hverdagsrutiner - og generelt har fået styr på hytten og hverdagen. Der er jeg med andre ord ikke helt nået til endnu...;)

Listen er delt ind i uger og zoner. Der 12-14 ting, man kan gøre i den pågældende zone i løbet af den uge.
Man skal IKKE lave alle tingene den pågældende uge, bare en smule, hvad man nu synes passer ind i ens hverdag: 3-4-5 ting i løbet af ugen. Hver af dem tager måske 10-15 min.

Selvom man måske synes at idéen om at gøre rent HVER dag er træls, så betyder det, at når det er overstået har jeg friiiii, og endnu vigtigere: Skal ikke bruge hele lørdagen på at rydde op, gøre rent eller vaske
tøj.
Jeg har tilrettet listen en del, da amerikanerne åbenbart lever meget traditionelt, og dvs. med masser af forskellige små rum og masser af nipsgenstande. Og der var også andre små kulturelle forskelle, der gjorde det nødvendigt at ændre lidt (jeg har ikke nogen træterasse foran huset eller skriver takke-kort ustandseligt).
Der hvor jeg slettede nogen ting, har jeg indført lidt med rengøring i forhaven/carporten og på terassen/skuret i baghaven, for FlyLady beskæftiger sig ikke med det udendørs.
Jeg glæder mig faktisk, til jeg er nået dertil, hvor jeg kan gå i gang med at bruge listen.
 
Nå men så sidder I på pinde og vil gerne se mine lister? Altså de er jo lidt lange, så jeg vil skrive dem i ét indlæg for hver, så kan jeg også samtidig komme med kommentarer til punkterne. Mere følger....

19 October 2011

Det der FlyLady-noget

Har du hørt om det? En bekendt anbefalede det til mig for et par år siden. Det er en hjemmeside og nyhedsbrev, der handler om at organisere sit hjem og sit liv:
Få ryddet ud i alle de overflødige ejendele
Få nogle enkle og overskuelige rengøringsrutiner
Få planlagt sin hverdag, så man ikke konstant stresser rundt og er bagud.

Jeg meldte mig ind, fik nyhedsbrevene (som en daily digest, ellers får man 20 mails om dagen) og læste lidt på hjemmesiden.
Og jeg kunne da godt se, at der var nogle gode idéer om, hvordan man kunne gøre det hele mere overskueligt i hverdagen.

Men det var bare SÅ amerikansk. Altså helt ærligt, jeg måtte virkelig himle nogen gange over måden, de tænkte på, over hvordan deres liv tilsyneladende så ud (især de der mængder af hjemmegående husmødre), og generelt var det bare så grinagtigt nogen gange.
Den der logo-overvægtige-dame-fe-insekt var da for latterlig.
Og så gad jeg bare ikke at skulle gøre tingene præcis, som hende FlyLadyen sagde. Mit liv er IKKE ligesom de der amerikaneres, og jeg passede bare slet ikke ind i skabelonen. Så jeg fik ikke rigtig brugt det.

Men så for 3-4 måneder siden besluttede jeg mig til at få lavet nogle lister, for at kunne gøre rent mere effektivt. Og jeg kunne ikke rigtig få det til at fungere.
Så jeg tænkte at jeg ville lige nappe rengøringslisterne fra FlyLadyhjemmesiden og lige læse nyhedsbrevene et par dage, så jeg lige kunne fange hverdags-planlægningen. Jeg behøvede jo ikke at involvere mig mere.

Her var det så, at den metaforiske lyspære blev tændt over hovedet på mig:
En af de første dage jeg fik nyhedsbrevet, skrev hun om, at man skulle tilpasse FlyLady til sit eget liv.
At hvis man følte, at man skulle gøre det hele præcis, som det var skrevet - eller man syntes, at man ikke kunne bruge rådene, fordi ens liv ikke lige var sådan som rådene gik ud fra - lod man sin perfektionisme styre. Og som det ofte går, når man gør det, så får man ingenting gjort, fordi man ikke kan gøre det perfekt.
Den sved! Ok så, du har måske en lille smule fat i noget. Så gik jeg med til at blive hængende lidt mere.

Jeg begyndte så at tage de forskellige opgaver, fokusser og rutiner og tilpasse dem til mit eget liv, og så fungerede det. Bare sådan!
Ikke at jeg pludselig havde styr på alting, men jeg oplevede pludselig at det virkede, og virkede godt. Vores hjem blev mindre rodet, jeg fik ryddet ud i masser af rod og overflødige ting, jeg fik etableret nogle mere effektive rutiner.
Men det vigtigste var, at jeg fik mere overskud i hverdagen. Og det var det, der var mit primære mål.

Jeg har især nærlæst det hun skriver om perfektionisme:
- Det er ok ikke at være perfekt (og det er ok at have gjort det forkert). Vi er ikke perfekte, og hvis vi, eller andre, forventer det af os, er der kun ét muligt resultat: At fejle.
- Det er ok ikke at gøre det "godt nok", det er bedre end ingenting at gøre.
- Det er ok at gøre en smule, selvom man ikke kan nå at blive færdig.
- Det er ok at sortere i 15 (eller 7 eller 2) minutter om dagen, jeg behøver ikke at flå alt ud af skabet og gøre det hele på én gang.

At virkelig forstå det, ikke bare vide det intellektuelt, har gjort den store forskel for mig. Og ikke bare når det drejer sig om hjem og hverdag, men også generelt.
Jeg havde ikke troet, at jeg skulle rydde ud i andet end mit hjem, men det lader til, at jeg også får ryddet ud i mit hoved ;). De overflødige tankemønstre ryger på genbrugen sammen med pap og forældede elektriske apparater. Yay!

Ok, jeg er overbevist! Det virker faktisk. Jeg griner stadig lidt af de der amerikanske husmødres tankegang hist og her.
Men den grundlæggende struktur og idé i FlyLady er virkelig solid og meget brugbar, og jeg kan varmt anbefale af afprøve det.
Du kan tage et smugkik her : http://flylady.net
(Og hvis du beslutter dig til at afprøve det, så vælg der, hvor der står BabySteps. Det er den bedste måde at komme i gang på).

18 October 2011

Forkælet med selvforsyning

Mine forældre kom på besøg den netop overståede weekend. De hjalp med at indrette R's værelse og samle hans nye seng, og tilrette den til hans værelse (Mere om det om en uges tid, når vi er helt færdige. Det bliver SÅ fedt).  Men som om det ikke var nok, så kom de med gaver, det burde da have været OS der gav DEM noget for at være så hjælpsomme...altså andet end mad og kage.

Og så sidder jeg og småklukker lidt for mig selv over disse billeder og over min fars snedkereren i Rs værelse.
Hvordan kunne jeg blive andet end interesseret i havedyrkning, selvforsyning, genbrug og generel gør-det-selv med sådan et par forældre!

Almindelige og røde kartofler fra min mors have, let plettede, men fantastisk smagende Fillipa-æbler, der snart bliver til mos i fryseren, så jeg kan nyde sommerens frugter i løber af vinteren, de allersidste majs, en håndfuld friske kidneybønner (som R hjalp med at udbælge, han syntes at det var fantastisk sjovt), som skal tørres og så sås til næste år oh et hokkaido-græskar. Såå fint, jeg synes næsten at det er synd at bruge det ;) 

Det ville min far åbenbart ikke stå tilbage for, for han havde en spand honning med fra egne bier
Det var 4 liter som dryppede fra, da de rensede tavlerne. Det er ikke afskrab, men afdryp, så kvaliteten er fin, men det kan ikke sælges. Sådan restehonning, og også f.eks. honning med for højt vandindhold, får vi som regel, og så laver vi mjød på det.

Uhm.....jeg glæder mig til at eksperimentere med mjød-smagstilsætninger igen. Hindbærmjøden var fantastisk, bær-mjøds-konceptet skal helt klart forfølges noget mere.

17 October 2011

Frisk rodfrugt-efterårssalat

Havde mine forældre på besøg i weekenden for at hjælpe med indretningen af børneværelset (mere om det senere). Denne salat fik vi som tilbehør til aftensmaden.
Det er den indtil videre allerbedste anvendelse for både knoldselleri og jordskokker, jeg har fundet!
De bliver sprøde, lette, delikate og friske, men stadig med en anelse rodfrugtpræg.

Efterårssalat med knoldselleri, jordskokker, æbler og valnødder
½ knoldselleri eller et lille knoldselleri
3 æbler (spiseæbler eller ikke alt for syrlige madæbler)
200 g jordskokker
En god stor håndfuld bredbladet persille
50 g valnødder

Dressing:
½ dl olivenolie
½ citron
Salt og peber

Rør dressingen sammen.
Skræl knoldselleriet, og lav lange brede strimler med kartoffelskrælleren eller et mandolinjern.
Skræl jordskokkerne og skær dem i smalle skiver.
Kom dressingen i knoldselleri-jordskokkeblandingen og vend godt rundt.
Skær æblerne i smalle både, og hak persillen mellemgroft, Bland det og valnødderne i salaten.
Skal lige trække 10-15 min. før brug.

Passer rigtig godt til traditionelle kødretter.

16 October 2011

Vikle-rotte

Det er vist første gang R har bedt om at slynge sine bamser. Den skulle naturligvis i en "Op på ryggen" ligesom ham selv. Men da jeg ikke lige havde en i hans størrelse (Manduca), fiksede jeg en hurtig vikle. Og så blev Rotte eller powerviklet i 1½ time .



Klik på billedet for at se en større version

Navn: IMG_1979.jpg
Visninger: 52
Størrelse: 42.5 KB
ID: 75746
(jeg kan ikke vende mine billeder idag )

15 October 2011

Vægpynt (så kan man heller ikke se det ødelagte tapet)

Vi havde den her store hvide væg bag sofaen. Ikke et problem, jeg er ikke bange for store hvide vægge. Men vi bor bare ikke minimalistisk eller funkisagtigt nok til at store hvide vægge ser "færdigt" ud. Det så mere ud som om, vi ikke rigtig var flyttet ind (og så var der også den der flænge fra da det sidste vægpynt skvattede ned og sømmet flåede 3-4 cm tapet op).
Dog ingen grund til at tilplastre væggen med Monet og familiebilleder. Hm...noget enkelt, men også lidt sprælsk.

Og der viste min tendens til "Den kunne jeg få brug for på et tidspunkt" sig rent faktisk at være en fordel.
- Jeg havde et  bladløst wallsticker-træ, som jeg engang havde købt i Søstrene Grene til 30-40 kr.
Det passede perfekt til at gro op af sofaen.
- Og så har jeg gang i et efterårs-pynt-projekt. Nogle små fugle (skabelon her ). Det er helt enkelt to lag stof omkring dobbeltklæbende vlieseline (vliesofix). De passede perfekt til at sidde på grenene af træet.
De har alle sammen forskelligt stof på hver sin side, og man kun se den ene side sådan her. Men hva', næste år hænger jeg dem på en pyntegren eller i vindueskarmen.

Og når jeg nu alligevel var ved at forny indretningen, så tog jeg mig sammen og fik lavet det pokkers dørgardin færdigt. Det trækker lidt fra vores entre og ind i stuen om vinteren, og der er ingen dør i døråbningen. Derfor dørgardin.
Egentlig et ret nemt projekt, men jeg er stadig ved at kaste op af gardinsyning, efter at jeg syede trelags gardiner til hele hytten (som har meget store vinduer og mange af dem) sidste år. Men nu er det gjort! Og jeg er faktisk ret godt tilfreds med resultatet (også udseendet, men mest det I ikke kan mærke: Ingen træk!).

Brunt lagenlærred mod entreen, grønt mod stuen. Og så flonel i midten.
En strip møbelstof forneden til at give mere tyngde til gardinet.

14 October 2011

Urtethe, der ikke smager af akvarie

Jeg er helt vild med den urte-the, der hedder Cool Mint. Man ville ikke gætte at det "kun" er urter. Der er lakrid, æblestykker, pebermynte og citrongræs i og den smager fantastisk.

Jeg har fået anbefalet nogle flere urte-theer, som har de samme gode karakteristika:
- At de ikke smager af akvarie eller tørt ukrudt,
- At de er lækre og luksusagtige og
- At de ikke føles som en udrensnings-faste-kur fra 70'erne.
- Og at de er the-agtige (hvad det så end vil sige ).

Her er en lille liste af theer, folk mener jeg absolut må prøve:
- Marcussens universal-the med en smule lakridsthe i. Både varm og kold.
- Yogithe ved navn Sweet Chili
- Løv Organic
- Himmelsthe
- Husets urte-the (fra Tiger)
- Sundhedsthe (også Tiger)
- Alt fra Pukka the


(Jer der også læser hvad jeg skriver inde på Slyngebarn, vil muligvis opleve lidt dejavu i den nærmeste fremtid. Jeg hiver lidt fra mine tråde herind, så jeg nemmere kan finde info igen og kan gemme de små historier om R).

13 October 2011

Jeg er sååå stor, mor

R har i nogen tid snakket om, at der er store farlige løver de steder, hvor der er mørkt (åbenbart ret lig de der monstre, der også gemmer sig under sengen i børneværelser). Og han har været bange og klyngende, når han skulle sove.
Det har jo nok med at gøre, at han bliver ældre og mere selvstændig, og opdager hvor stor verden er. Men de her løver var jo reelle, så vi måtte finde en måde at håndtere løverne som fik ham til at føle at han havde magten over løverne (og over sin omverden).
Jeg har sagt, at han bare skal sige, at de skal gå væk, fordi det bestemmer han. Eller jeg siger, at de skal gå væk, "for det bestemmer jeg".

Så den anden aften:
R: "Store løver ligger der og sover" (peger på sin seng).
Mig: "Skal mor sige, at de skal gå væk? Du kan også sige, at de skal gå væk, det bestemmer vi".
R: (tænker længe) "....................Nej mor (himler han). Passer jo på R".
Nåårhh. Jeg kan altså godt lide, at han vender det om, så i stedet for at være bange for løverne, så bliver det til, at de passer på ham. Ligesom sådan en stor dejlig hund, der slænger sig med børnene, men også er vagthund.
OG han har ikke snakket ret meget om løverne siden, og vil nu pludselig godt lege inde på sit værelse selv. Allerhøjst siger han "Løverne her ikke mere, vel mor". Jeg er så stolt af ham!

Og en til:
For nylig sad R og "hjalp" mig med at strikke. Han holder fast i strikkepinden, så den ikke falder af strikketøjet, mens jeg strikker (hehe). Det har han gjort ofte, men i dag, sad han og kiggede lææænge på den der dut for enden af strikkepinden og så sagde han:
"Står 6-7-8 der".
Der gloede jeg lige. Altså der stod ikke de tal, der stod et 4-tal, men jeg vidste godt, hvad han mente: At der var et tal der.
Vi leger ofte en lille motorik-leg, der involverer at tælle til 10, og det er klart derfra, han har sit 6-7-8, men hvordan hulan er knægten nået fra at kunne sige tallene, til at forstå hvordan et tal ser ud??

I øvrigt kan han ikke rigtigt tælle. Han kan tælle til 2 og alt over 2 er "mange" eller "Toooooo" (for hvis man råber det, betyder det jo mere ikk). Det var mere det med, at han kunne genkende noget som et tal, der fik mig til at glo.
Min store dreng, min store lille dreng.

12 October 2011

Slut med rod ved vasken

Et område af min bolig, der altid har irriteret mig er vasken, den var bare aldrig rigtig ren eller ryddelig. 
Nu er jeg begyndt at give den en god rengøring om aftenen. Ikke det vilde, bare ren, det tager et minut eller to.
Det er altså rart at stå op til, og andre i familien smider ikke alt muligt i vasken, når den er ren, men skyller det af og sætter det faktisk væk.

Men så var der også området omkring vasken: Karkluden, opvaskebørsterne, skrubbebørsten, der altid lå og rodede og aldrig blev helt rene eller tørre, og blev flyttet rundt konstant. Jeg har godt nok en køkken-ting-holder, men den er bare alt for lille.
Og så er de den der opvaskemiddel-flaske som altid blev stoppet, og man kom til at bruge for meget, når man vendte den på hovedet for at få noget ud.

Men her den anden dag fandt jeg et badeværelsessæt i IKEA, som hedder LIMMAREN. Det passede perfekt til at være køkkensæt. Opvaskemiddel i sæbebeholderen, skrubbebørsten i sæbeskålen, og så købte jeg en lille vase, som opvaskebørsterne kan stå i.
Karkluden kan nu få karkludeholderen for sig selv og bliver rent faktisk tør.

Jeg købte en firkantet lyseblå tallerken til at stille det hele på, den passer godt til vores køkken. Man kunne bruge hvilken som helst slags og farve fad eller flad tallerken, som kan tåle vand. Fordi LIMMAREN er ufarvet glas, passer det til alt. 
Og så er vores bordplade meget mere ryddelig nu, og nemmere at gøre rent. Det er sgu egentlig meget rart.

11 October 2011

Brownies version 2

Produktudvikling er en god ting! Min sædvanlige brownie var slet ikke så ringe igen. Men her kommer den ny version, den bedste brownie i mands minde:

Luksus-brownies
3½ dl sukker
4 æg
150 g mørk chokolade, 70%
4 spsk kakao (bagekakao, ikke drikkekakao)
200 g smør (smør, ikke Kærgården, ikke stegemargarine)
½ tsk salt
130 g hvedemel
200 g nødder, en blanding af hasselnødder og peanuts, pistacenødder og/eller pecannødder (lad dig ikke lokke til kun at bruge hasselnødder. Det er de ekstra slags nødder, der hæver denne brownie over det sædvandlige).

Sæt ovnen på 175 C
Rør/pisk æg og sukker sammen med et piskeris. Det skal IKKE piskes luftigt.
Hak chokoladen groft.
Smelt smørret, tag det af varmen og rør chokoladen i.
Hak nødderne groft.
Pisk chokolade-smørmassen i æggemassen.
Rør mel, salt, kakao og nødder i.
Beklæd en form på ca. med bagepapor og hæld dejen i.
Bages midt i ovnen i ca. 20-25 min. (den vil stadig være klistret i midten). [I min ovn kræver det 30 min. men den varmer også virkelig elendigt].
Lad den afkøle 10-15 min. og skær den i tern på 3 x 3 cm.

Spis med øko-vaniljeis eller creme fraiche til. Eller udskåret frugt. Eller hvad du nu har lyst til, den er lækker til alt.
Opbevares i køleskabet (det bliver den faktisk bedre af) og har ret lang holdbarhed. Tag stykkerne ud en halv times tid før spisning, så smager de af mest.

Jeg spiste den med mangosorbet til. Det er om muligt det bedste tilbehør jeg nogensinde har smagt til en chokoladekage. Opskriften er simpel:

Mangosorbet
1 stor meget moden mango
55 g sukker
1 lime, saft og skal (så en usprøjtet)

Skræl mangoen og skrab så meget frugtkød af du kan. Skær i små stykker.
Kom i en skål med sukker, saften af limen og skal af halvdelen af limen.
Rør sammen og lad stå natten over i køleskabet.
Blend med stavblender eller i blenderen til det er cremet.
Smag om det trænger til mere sukker.
Hæld en smule vand ved (et par spsk), og rør sammen
Kom i en boks med låg og stil i fryseren.
Efter en times tid piskes det igennem grundigt. Gør endnu et par gange mens det indfryser.
Når det er næsten helt stift, skal det lige have en sidste omgang (jeg kom det i blenderen til sidste omgang, for at være sikker på at få smadret iskrystallerne).

Har du en ismaskine, kan du selvfølgelig også lave det i den.


Glæd dig til en himmerigsmundfuld!

05 October 2011

Hurtig-mad der smager rigtig lækkert

Jeg vil lave ny kategori her: Hurtig aftensmad. Nu jeg igen bidrager til samfundet 37 timer om ugen, er der noget mindre tid til at kokkerere. Men jeg vil alligevel gerne prøve om jeg ikke kan nå at lave lækker mad.
Det vil enten være mad, der er klar på meget kort tid - eller mad som er klar efter en rimelig tid og som kræver en meget lille arbejdsindsats.

Jeg starter med lidt variationer over pasta med tomater + færdiglavet kød.

Først denne, som kæresten misundte mig den anden dag:

Pasta med reste-kødboller (variation over spaghetti med kødboller)
400 g kødboller, okse eller svin/okse (En rest hakkebøffer fungerer fortrinligt, frikadeller kan sikkert også bruges)
En god håndfuld hakket persille
½ tsk stødt spidskommen
½ tsk stødt kanel
Et lille rødløg
2 hvidløgsfed, let bankede
1 dåse tomater
Lidt tørret basilikum eller et par friske blade
Pasta til 4 personer
Revet ost til servering

Hak løget fint og steg det et par minutter med spidskommen og kanel.
Kom hvidløgsfeddene i og efter et minuts tid tomaterne.
Salt og basilikum i og så småsimrer det i 10 min.
Sæt pastaen over at koge.
Tilsæt kødbollerne, evt. sammen med lidt ekstra vand og lad det koge til tomatsaucen har en god konsistens.
Når pastaen er færdig vendes den med lidt smør.
Server med revet ost til at putte på toppen.


Den næste er denne her, som jeg har stor-nydt i aften:
Den er virkelig hurtig - hvis man har været forudseende. Så den er god til de dage, hvor man ved på forhånd at man ikke vil have ret meget tid til madlavningen.

Pasta med bacon, ærter og tomatsovs
Pasta til 4 personer
1 dåse hakkede tomater
250 g bacontern, som du har stegt i forvejen (de kan fryses). 
Lidt af baconfedtet (hæld i en lille bøtte, når du har stegt baconen)
250 g frosne ærter
En god håndfuld persille
Et drys basilikum
Salt og peber
Revet ost


Sæt pastaen over at koge.
Kom de froste ærter i en mikroovnegnet bøtte og kog dem i mikroovnen.
Varm baconfedtet op på panden. Kom de hakkede tomater på, lidt salt og peber.  Kog i en 10 min's tid, til tomaterne er tyknet.
Hak imens persillen, dæk bord og ryd op i køkkenet....eller hvad der nu kræver din tid.
Ærterne er nu færdige.
Kom ærterne, den stegte bacon, persille og basilikum i tomatsaucen. Varm det igennem og server!

Har du bedre tid, kan du lave denne ret uden forberedelse ved først at stege baconen, når du går i gang med at lave maden.