14 May 2012

Knækbrøds-variationer

Jeg eksperimenterer en masse med den her Knækbrødsopskrift. Senest har jeg lavet nogle der føles ret sydlandske, samt nogle lidt mindre sunde med kakao.

Grundopskriften er som sædvanlig:
Knækbrød
3 dl kerner/frø (f.eks. 1 dl græskarkerner, 1 dl sesamfrø, 1 dl solsikkefrø)
1 dl havregryn
3½ dl mel (Jeg bruger 2½ dl groft mel og 1 dl fint hvedemel)
1-2 tsk salt
1 tsk bagepulver
2 dl vand
3/4 dl olie (eller 30 g smør og 1 spsk olie).
Fremgangsmåde i linket ovenover.

Så til variationerne. Disse er gode til et tapasbord eller bare til at gå og snacke af:
Variation 3, Tapasknækbrød
Et par spsk hakkede soltørrede tomater fra glas
Rosmarin
Ekstra salt, groft
Evt. revet parmesan

- Kom de soltørrede tomater i dejen.
- Når du har rullet dejen ud, drysser du rosmarin og lidt mere salt ovenpå.
- Læg bagepapiret ovenpå igen og kør lige en gang med kagerullen, så krydderierne sidder bedre fast.
- Kom evt. et lille drys parmesan ovenpå hvert stykke knækbrød.
- Bag som sædvanligt


Jeg ville gerne lave noget til min søn, som føltes lidt slik-agtigt, men som i virkeligheden var...om ikke sundt, så mindre usundt. Det blev så disse:
Variation 4, Kakaoknækbrød
Tilsæt til grundopskriften:
3 spsk bagekakao
1 spsk brun farin
1 spsk kanel
1-2 tsk ingefær
En håndfuld hakkede hasselnødder

Fremgangsmåde som sædvanligt.

Variation 5, Rugknækbrød
Melet: 2½ dl rugmel og 1 dl hvedemel
Kernerne: Sesamfrø, birkes, græskarkerner.

Tilsæt desuden til opskriften:
1 tsk. eddike
1 tsk. sukker

Fremgangsmåde som sædvanligt.


Man kunne også lave dem med.....
- Anisfrø i.
- Jomfru i det grønne/nigellafrø ovenpå.
- Kanel og mandler ovenpå.
- Græskarkerner og mandler i.
- Græskarkerner, parmesan og chili.
- Kanel, ingefær og nellike.
- Fennikelfrø og kommen (gerne i rugknækbrød)
- Spidskommen.
- Prima Donna ost, cayenne, paprika og merian.
- Timian.
- Oregano.
- Chili og rosmarin

Andre gode idéer:
- Soyaflager i for at få proteinet op
- Erstat noget af vandet med surmælksprodukt.

Og hvad kan man så komme ovenpå (her regner jeg med at man har brugt grundopskriften)?
- Ølpølser samt stegte svampe m citron og bredbladet persille.
- Røget laks med skiver af grøn agurk.
- Ost

1 comment:

Helle - Hjemmeliv said...

Uhmm...nu må jeg altså snart få prøvet din opskrift! Og med alle de varianter kan det da godt tage et stykke tid.
Tak for opskrift :-)