27 June 2012

Hjemmelavede chokoladekiks

Den søde tand krævede tilfredsstillelse, og jeg havde lyst til chokoladekiks. Ikke bare hvilke som helst chokoladekiks, men sådan nogen lidt (en anelse, en smule, en tøddel) sundere end købekiks. Udfordringen på plads. Klar, parat, start!

Her er resultatet - og lad mig bare sige, at slank, det bliver du ikke af dem! ;).


Havregrynskiks
100 g blødt smør
3 dl havregryn (ruggryn og 5-gryn kan også bruges)
1 3/4 dl mel (f.eks. hvede, graham, halvt rug)
1/4 dl kartoffelmel eller maizena
½ dl rørsukker
1 dl kogende vand
½ tsk bagepulver (1 tsk, hvis du bruger rugmel)
1 tsk groft salt
1 tsk vanilje

NB! Sif bruger hjortetaksalt i stedet for bagepulver i sine chokoladekiks, for at få den der tørre, sprøde fornemmelse fra købekiksene. Det kunne jeg godt finde på at prøve også.

- Pisk smør og sukker lyst.
- Hæld 1 dl kogende vand over havregrynene.
- Bland de tørre ingredienser sammen.
- Ælt alle ingredienserne sammen (ælt ikke for meget, kun lige til dejen er jævn).
- Rul dejen ud til en flad plade (så kan man nemlig nemmere få formet kiksene senere, uden at håndtere dejen for meget, så den bliver varm og blød).
- Sættes i køleskabet i 1 time.
- Rul dejen tynd og udstik kiksene med en passende form.
- Bages ved 180 C i 15-20 min.

Let, skummende kakaocreme til kiksene
175 g flormelis
2 pastueriserede æg, str. M
100 g palmin* eller kokosolie (palminen er smagsløs, kokosolien smager af Bounty)
80 g smør eller margarine
5 store spsk kakao (bagekakao, ikke drikkekakao)
5 tsk vaniljesukker

- Pisk flormelis og æg læææææænge, omkring 10 minutter.
- Smelt fedtstofferne og lad dem køle af.
- Vend fedtstofferne i æg/sukkerblandingen, og tilsæt kakao og vaniljesukker.
- Vend cremen jævn.
- Sættes i køleskabet og er klar til brug, når den er kølet ned.

OBS!
- Kan holde sig ca. 14 dage, ved opbevaring i køleskab.
Mængde: 800-850 ml. Mere end rigeligt til alle kiksene og til smørepålæg og til at give væk af.

Mulighed 2:
Man kunne også bruge opskriften på kakaocreme fra Anarkistens (ægte) Kogebog. Den er lidt fastere i det.


* men helt ærligt, palmin er skodproduktet over dem alle.

No comments: