01 December 2012

Bagte æbler

Jeg har holdt mig lidt tilbage fra at skrive om vikingetidsmad, efter at hele bølgen med ny nordisk mad tog fart (Denne blog startede først som en portfolio over mine eventyr ud i historisk formidling af vikingetiden).
Når nogen af verdens bedste kokke jonglerer med ramsløg og høkasser, hvad kan jeg så bidrage med?
Men min specialitet er autentisk vikingetidsmad, eller i hvert fald så autentisk som det kan blive, når man tager udgangspunkt i arkæologi, botanik og skriftlige vidnesbyrd. Og jeg tror stadig på at jeg har noget at give og inspirere med.
Så nu tager jeg det op igen.

Jeg starter op igen med en af de ting, som netop de nye nordiske kokke har kastet sig over: Bagte æbler.

Bagte æbler á la viking
4 personer
4 madæbler (syrlige)
Et lille skvæt æbleeddike
100 g bær (Autentiske: Ribs, hindbær, hyld (koges først), solbær, brombær. Man kan også bruge hakket frugt som blommer eller kirsebær).
50 g smør (smør, ikke stegemargarine eller blandingsprodukt) + 10 g smeltet smør.
70 g honning
25 g hasselnødder

(Hvis man har lidt gammelt brød, kan man tørre det på brødristeren, knuse det og komme i æbleblandingen også).
250 ml piskefløde

- Hak nødderne groft
- Skær toppen af æblerne og udhul dem. Pas på at du ikke udhuler for tæt på skrællen, der skal være i hvert fald 1 cm til skrællen overalt. Smid kernehusene ud og gem æblekødet.
- Hak æblekødet groft.
- Bland æblekød, eddike, smør, 50 g honning og bær. Kom blandingen i æblerne.
- Smør de sidste 20 g honning udenpå æblerne.
- Drys hasselnødder over åbningen.

- Bages i forvarmet ovn ved 200 C i 20-30 min.
- Eller sættes i gløderne af et bål, til de er bløde og begynder at bukke sammen (NB! Hvis man laver dem i bål, smøres ikke honning udenpå, og æbleskrællen spises ikke). Helst skal de stå på bålets bund med gløderne i kort afstand rundt om. Semilav temperatur i ret lang tid.

- Lad dem køle af til de kun er lune, inden i bider til æble, de er MEGET varme nybagte.
- Serveres med flødeskum.

Tip:
Bagte æbler smager rigtig godt med marcipan blandet i æblekødsblandingen. Der skal bruges 50-100 g.
Det er ikke vikingetidsautentisk, men kan godt bruges til middelalder (hvor man importerede dem).

No comments: