03 January 2012

Rødkål på 101 måder, version 2


Jeg har opdaget en gammel post her på bloggen med titlen "Rødkål på 101 måder". Hvis det skal være tilfældet, så mangler jeg stadig 99 ;). Så det satte jeg mig for at prøve at nå.
Også fordi jeg prøver at skære ned på stivelse. Og så er kål jo en god fyldig og mættende erstatning. Og jeg elsker rødkål, og kan spise det dagligt.
Foreløbig har jeg fundet følgende opskrifter, som jeg vil afprøve:

Salater:
Rødkål
- med æbler
- med gulerødder, æbler, valnødder, tranebær eller abrikoser, clementiner og en olie/eddike/honning- dressing
- med gulerødder, jordnødder og sesamfrø. Svitses på panden. Tilsæt lime, sesamolie, olivenolie, sød chilisauce, soya og ingefær
- med æbler, hele hasselnødder, ribsgelé og blasamico.
- med rucola, svitsede græskarkerner, olie og balsamico
- med æbler, appelsiner og rosiner
- med knoldselleri, æbler, gulerødder, appelsinsaft og finthakkede hasselnødder
- med hakket persille, olivenolie, citronsaft og peanuts
- med revet rødbede, drænet yoghurt, hvidløg, salt, peber, citronsaft og olie (=barbiefarvet tzaziki)
- "Græsk vintersalat med feta"
- med æbler, bladselleri, eddike/olie, salt og peber, tranebær og mandler
- med solsikkekerner, revet æble, porrer, olie/eddike med sennep og honning,
- med grønne bønner, olie, hvidløg, chili som svitses og vendes i olie/eddike/sennep- dressing.
- med pærer, mandler og krydderier

Aftensmåltid:
- med kylling i stegepose.

14 styk opskrifter, 85 resterer.

Har I nogen gode rødkålsopskrifter, I kan anbefale?

02 January 2012

Indonesisk rejesuppe

Denne suppe er vores traditionelle nytårsret. Den er en af mine absolutte yndlingsretter, ingredienserne er ganske ekvibilistisk sammensat. Rs far og hans mor fik retten engang for mange år siden på en asiatisk restaurant, og fik vristet opskriften ud af kokken. 
Prøv den, den er guddommelig!
Indonesisk Rejesuppe
4 personer som forret, 2 personer som hovedret

1 stort løg 
1 fed knust hvidløg
1-2 spsk karry
1-2 fiskebouillonterninger eller en smule godt indkogt fiskesuppe
2 dl vand
1 dåse flåede tomater (hakkede kan også bruges, men flåede er bedre kvalitet)
¼ l piskefløde
1 lille dåse ferskner (eller ½ af en stor) 
200 g rejer 
Et kvart hoved icebergsalat

- Løget skæres i terninger og svitses i lidt olie sammen med hvidløg og karry. 
- Tomaterne med saft tilsættes sammen med 2 d vand, bouillonterning, fløde og saften fra fersknerne. Det hele småkoger ca. 15 min. Mas tomaterne i stykker med grydeskeen. 
- Rejerne tilsættes og suppen varmes op til kogepunktet og smages til med en smule salt. 
- Skær ferskner i tern og salaten i strimler.  
- Suppen portions anrettes ved at komme lidt ferskner og lidt salat i en dyb tallerken og hælde suppen over. 


Salat i suppe??? Og ferskner? Jo, tro mig, der er i den grad mening med galskaben. 
De mange forskellige konsistenser i denne ret, den måde hvorpå smagene taler tydelig til hver af tungens smagsgrupper og oplevelsen af hvordan de alle sammen komplementerer og supplerer hinanden, skaber et sansebombardement, der er usandsynligt mundsvandsfremkaldende.