23 February 2012

Tarteletkyllingemedærterfyld

Tarteletter er efter min mening det bedste fastfood. Jeg bruger at lave dem de dage, hvor man bare ingen tid har, og (shhhh) jeg synes, at de smager helt vildt godt.
Men jeg glemmer altid hvordan det nu er, jeg laver det, så nu tager jeg mig lige sammen og får skrevet det ind i opskriftssamlingen herinde.

Det er fonden, der gør forskellen i denne opskrift. Hvis du ikke har det, så køb noget rigtig godt, det hæver retten over det pap'ede.


Tarteletfyld
- 1 dåse hvide asparges
- Kogt kyllingekød svarende til 2 store kyllingebrystfileter (jeg bruger afpil fra hele kyllinger, når jeg har lavet en hel kylling/høne, og bare fileter, når jeg ikke har)
- 300-400 ml kyllingebouillon (fra afkogning af skrog, jeg har altid et læs af det i fryseren)
- En god portion frosne ærter
- 25 g smør og 2 store spsk mel til hvid sovs
- En slat mælk eller fløde
- Salt og peber

[Hvis jeg ikke har kogt kyllingekød allerede, starter jeg med at koge kyllingestykkerne i fonden + lidt vand.
Så tager jeg kyllingestykkerne fra og hælder væsken op i en skål. Derefter følger jeg samme opskrift som nedenfor.]

Tænd ovnen på 200 C.
Lav en hvid sovs. Væsken er den fra aspargesne samt kyllingefonden og en slat mælkeprodukt. Husk salt og peber.
Pil det kogte kyllingekød i passende bidder.
Kom kyllingekød og de frosne ærter i sovsen og varm det godt igennem til ærterne er færdige (3-4 min.)
Kom tarteletterne i ovnen i ca. 2 min. I en snæver vending kan brødristeren også bruges.

Eller 2 voksne og 1 barn og rester til MIG til frokost næste dag ;) (eller til 3 voksne).

15 February 2012

Sikke'n dejlig dag det er i dag

Solen skinner!
Det er varmt! 
Lyst!
Aktivitet!
Gør noget, du ikke gider, i dag er energien til det!

Så jeg startede med at feje hele terassen og fjerne solsortelorte og cigaretskodder, bvadr. Endelig fri for sne og frost, så jeg kunne få det gjort. Dejligt dejligt at det er væk nu.

Haveskuret har de sidste par måneder lidt under "Åbn døren, kast ind, skynde sig ind i varmen igen". 
Så da jeg alligevel skulle have fat i de hvide spande under den store blå taske, kunne jeg jo lige så godt rydde op i skuret. Jeg fyldte en HEL stor havesæk med affald. 
Og fik ryddet op i, flyttet om på og omorganiseret derinde.

Skind, soveposer og liggeunderlag kom til udluftning.

Og jeg gik i gang med at af-ruste mit vikingegrej.

Pinlig pinligt, det havde fået så meget rust. Men har jo heller ikke været aktiv viking i 3½ år (vildt! 3½ år!). Men nu skal jeg i gang igen og udstyret skal støves af, pudses af, rengøres, repareres og sys.

Hvad ellers har jeg udsat? Mjødbrygning!
Så det gik jeg også i gang med.
Det er for sent at få noget klar til sommerens markedet, men det passer godt med at der kommer til at være rigeligt til næste år:

Og så gjorde jeg rent og ryddede op under sengene. Det var ikke så fotogent, men ikke desto mindre meget tilfredsstillende at få gjort.

Vaske tøj, hænge op, lægge sammen, lægge på plads.

Fik sendt et par emails og sms'er jeg har udskudt.

Lige om lidt skal jeg med R til gymnastik :D.

Og når jeg kommer hjem skal jeg:
- Have fundet en urtepotte og jord og ompottet min citronmelisse til større boligforhold.
- Vaske havetøj.
- Lave en ny surdej :D.

GLÆDELIG NÆSTEN-FORÅR!

13 February 2012

Små tykke pandekager version 2

Små tykke pandekager (nogen gange kaldet amerikanske pandekager) er bare så lækre, og nu har jeg efter en del afprøvning fundet den perfekte opskrift, intet mindre.


Små tykke pandekager
2 æg
2 spsk sukker (udelades til madpandekager)
Lidt citronsaft
1 tsk vaniljesukker (udelades til madpandekager)
½ tsk fint salt
1 tsk natron
1 bagepulver
300 g mel (evt. halvt fuldkornsmel til madpandekager)
40 g smør
3 dl kærnemælk, yoghurt eller andet surmælksprodukt
1-1½ dl letmælk

- Pisk æg med sukker, citronsaft, vanilje og salt.
- Bland natron og bagepulver med mel og bland det i æggene.
- Smelt smørret, rør det i dejen. 
- Rør kærnemælk og mælk i lidt ad gangen.
- Lad dejen hvile i køleskabet (eller ikke, den fungerer alligevel).
- Brug en slip-let-pande eller kom en smule smør på panden.
- Bag tre små pandekager ad gangen på en almindelig pande (eller brug en blinispande, hvis du har en). Når der kommer små "bobler" gennem dejen og den er passende mellembrun, er pandekagerne klar til at blive vendt.

Jeg synes at de er gode med frugt. De er også lækre med is til.
Hvis man laver dem som madpandekager, kan man blande lidt krydderurter, spinat eller ost i dejen.
Er bedst lune. Kan sagtens genopvarmes. Er også gode efter at have være frossede.


Jeg fandt en børnesaks i boghandleren, de der sakse som KUN kan klippe i papir. Og R er helt vild med den og klipper og klipper og klipper. Det tog ham lige en dag eller to at regne ud hvordan man gjorde, men nu kan han koncentreret sidde i en halv time og klippe et helt A4 ark i bittesmå stykker.

12 February 2012

Sneleg

Nu lover de tøvejr, så vi måtte lige skynde os at nyde sneen rigtig meget, mens den er her.
R har fået sin egen kælk, som han er utrolig stolt af og som er blevet benyttet meget de sidste par uger.
Vi gik en laaaaaang tur.
 Og så fandt vi legepladsen, hvor R tog en tur med den store isbryder.

Lige om lidt bliver det forår....





Sagas pølseret

Jeg er ret vild med den ellers noget discountagtige ret svensk pølseret. Men jeg kan ikke tåle løg og uden dem var pølseretten bare for kedelig. Men nu har jeg fundet en rigtig god én med masser af smag og lækkerhed. Og selvfølgelig skal den deles med jer.
Hvis du ønsker det, kan du tilsætte et hakket rødløg sammen med eller i stedet for peberfrugterne.

Sagas pølseret
1 pakke pølser
2 snackpeberfrugter
1 kg kogte kolde kartofler, skåret i grove stykker
1 dåse hakkede tomater
1-2 tsk paprika
Et lille drys kanel
1 laurbærblad
2 spsk hakket persille
Salt og peber

Skær pølserne i bidder og svits dem på panden i olie og smør.
Til sæt paprika og steg i et par minutter.
Tilsæt resten af ingredienserne og en lille slat vand.
Lad småkoge til pølser og kartofler er gennemvarmet og saucen er tyknet lidt.
Omrør jævnligt.
Tag af varmen. Tilsæt persille og server.

08 February 2012

Vintersysler

Vinter betyder...

Fødselsdag (og forkølelse).

 Sne og sneleg.

Og så inde i varmen og være kreativ.

 Det færdige resultat:

02 February 2012

Verdens. Bedste. Småkager.

Ikke mere snak. Bag den og giv mig ret! ;)


Tranebærsmåkager med chokolade
50 g mørk farin
75 g blødt smør
1 æg
1 tsk vaniljesukker
ca. 100-140 g hvedemel
1-2 spsk æblejuice
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
1 knsp salt
50 g grofthakket mørk chokolade, ca. 55% kakaoindhold (hvis du bruger 70% chokolade, så tilsæt lidt hvidt sukker til dejen, op til 50 g mere)
75 g tørrede tranebær

Tænd ovnen på 190 C.
Pisk smør og sukker sammen.
Rør æg, æblejuice og vanilje i og derefter mel, bagepulver, natron og salt.
Bland chokolade og tranebær i dejen.
Dejen skal være sammenhængende, tyk og klistret.
Sæt vha. teskeer små klatter på en bageplade med bagepapir. Fugt evt. skeerne med koldt vand, hvis dejen klistrer for meget.
Bages ca. 10 min. De skal være lidt bløde, men have taget farve.
Køler af på bagpladen. De bliver fastere når de har stået lidt.

De er bedst, når de er friske, men tro mig, disse når ikke at blive gamle, før de er pist væk.