25 March 2012

Go' søndag

Jeg fik sådan lyst til is, og da jeg havde et par poser frosne bananer (hver banan skåret i 4-5 stykker) i fryseren og en food processor på køkkenbordet, tog det ikke mere end et par minutter, før vi sad og spiste is. Konsistensen er i retning af softice. Og opskriften er rørende enkel:

Kakaois af frosne bananer
200 g frosne bananer i stykker
2-3 spsk bagekakao
1 spsk peanut butter
1/4 tsk vanilje
3 spsk mælk (ko-, soya-, ris-, hvad man nu har)
Smid det hele i food processoren og blend til konsistensen er jævn. 
Det kan være at du lige skal skrabe siderne et par gange. Pas på med at blende for længe, så bliver isen for varm og bliver til mos i stedet. Og det var bare det.
Man kan komme eventuelle rester i fryseren, men det bliver meget hårdt og skal blendes igen, inden man kan spise af det.

Jeg har jo købt kylling fra Hopballe Mølle. Denne gang havde jeg fået nogle hanekyllingebryster med. Jeg vidste godt at hanekyllingerne var store (har et par hele i fryseren på 2,3 kg), men alligevel:
2 kyllingebryster på tilsammen 1600 g (det er mere end en hel slavekylling med ben og det hele) alligevel et ret imponerende syn. Og det er, bortset fra et lille "overarmsben", RENT kød. 

De blev bl.a. brugt til dette: Ovnstegt citronkylling med Den Skønne Salat til. Mums (det er forresten ½ bryst. Èt bryst var nok mad til to voksne!):


R og jeg har en hyggelig søndag.
R fandt på at han gerne ville "Mor, tegne og så rundt om og bilerne køre". "På papir?" "JA!" :D. Og det kunne vi da sagtens.
Det er en utrolig enkel og billig aktivitet, som ikke desto mindre kan underholde ham i timevis.
Man skal ikke bruge andet end papir, tape og farver.

Tape papirerne sammen, som I nu har lyst (R er kun tre år, så jeg hjalp, men større kan selv). Og så kan man tegne midterstreger, huse, parkeringspladser, fodgængerovergange, søer og træer og hvad man nu har lyst til.

R bruger gerne lige så lang tid på at dekorere sine veje og sin by som at lege med det bagefter. Og jeg synes også at det er hyggeligt at være med og så sidder jeg og tegner og vi finder på historier om bilerne og husene og søen med ænder osv.

Børn i dag har racerbaner, briobaner, tæpper med veje osv., Men stadig er dette enkle legetøj et hit, og jeg er ikke i tvivl om, at det er fordi det er et stykke legetøj, som man kan bruge sin kreativitet på, forme efter lyst og udfolde sin fantasi med.

Go' søndag

13 March 2012

Stof og Stil nr. 23006 Model B

Mønster: Stof og Stil, nr. 23006 model B.
Stof: Babyfløjl fra Stof2000
Kan du anbefale mønstret: Ja. Pasformen er fin, størrelsen var rigtig, og den var temmelig nem at sy.
Men vejledningen til knaplukningen bagpå forvirrede mig godt nok noget. Det viser sig så, at det er en pynteknaplukning, hvilket slet ikke fungerer til mig. Jeg ville ikke kunne få den på uden en åbning.
Jeg har tre bekendte, der også har købt mønstret og enten har lavet lynlåslukning i siden eller rigtig knaplukning bagpå.
Modifikationer: Knaplukning i ryggen i stedet for pynteknaplukning. Lavet skuldrene lidt mere lige, mine er ikke så skrå.


Rigtig fin kjole og rar at have på, men den er altså alt for nuttet til mig. Men jeg vil klart brug mønstret igen, for det sidder rigtig godt på mig.
Jeg har købt stof til et par stykker mere. Dem vil jeg lave dem uden pufærmer, med dybere udskæring, samt med taljeindsnit foran (og ikke kun bagpå).
Og så skal jeg have købt mig en skråbåndsfolder så jeg kan lave skråbånd af kjolestoffet til halskanterne.





11 March 2012

Kærligheden til en thekop

Jeg samler på et service, der laves af en pottemager i min opvækstby, Præstø. Jeg lader mig altid lokke til et enkelt stykke keramik, når jeg er i byen. Jeg kunne ikke vælge farve, så jeg har i stedet valgt at have i alle farver, hun laver. Jeg har nu fem kopper, en flødekande og en thekande.
(Kopper: Lysegrøn, mørkegrøn, mørkeblå, gul og støvet blå. Flødekande: Lyserød. Thekande: Mørkeblå).

Butikken hedder Jensen Potter og har hjemmeside her: http://jensenpotter.dk/Jensenpotter.dk/Glaseret_keramik/Glaseret_keramik.html
Besøg endelig butikken og den imødekommende og sympatiske pottemager og lad dig lokke af de dejlige varer.

08 March 2012

Strømpeopskrift str. 22 til str. 44


Udviklet efter at jeg havde havde forbandet strømpestrikning i mange år.
Men så blev jeg stædig  - og lavede et mønster selv: Det er enkelt, fleksibelt, har god pasform, kan nemt tilpasses forskellige garner og instruktionerne er pindet helt ud, så selv jeg forstår dem
.
Skaftet og oversiden af foden er i rib. Det giver en rigtig god pasform.
Undersiden af foden, hælen og tåen er i glat.
Værsgo' :).


Strømper
Størrelser
: 22/23 (25/26) 28/29 (31/32) 34/35 (37/38) 40/41 (43/44)
Garn: Et uldgarn, der passer i strikkefastheden.
Garnforbrug: 1 (1) 2 (2) 2 (2) 3 (3) nøgler
Pinde: Strømpepinde nr. 2½-3
Strikkefasthed: 27 m = 10 cm.
Hvis dit garn er mellem 24-30 m =10 cm, kan du bruge dette mønster. Strik bare garnet på ½ eller 1 pind større eller mindre, så strikkefastheden passer.
Tip til farver og mønster:  Hvis du vil strikke i flere farver, anbefaler jeg at undgå mønstre pga. ribmønsteret. Strik hellere f.eks. i striber eller strik hæl og tå i én farve og resten i en anden.

Sådan gør du: 
Skaft:
Slå 40 (44) 48 (52) 56 (60) 64 (64) m op. Det må ikke stramme. Fordel m med 10 (11) 12 (13) 14 (15) 16 (16) m på hver p.

1.omg (= midt bag): Begynd med 1 r, *2 vr, 2 r*. Gentag fra * til * omgangen rundt og slut 4.p med 2 vr, 1 r.
(NB! Du kan i stedet strikke 1r, 1vr for et andet udtryk).
Det kan godt være lidt tricky at få maskerne til at blive på pinden den første omgang, men derefter bliver det meget nemmere. Husk bare at strikke fast nok til, at maskerne bliver fastholdt på pindene.

Fortsæt i rib som m viser, til skaftet måler 12 (13) 14 (15) 16 (17) 19 (20) cm – eller så langt eller kort som du ønsker.

Hælens bagside:
Læg den 5. pind til side.
Strik nu 1. pinds masker med 4. pind  = 20 (22) 24 (26) 28 (30) 32 (32) m på pinden.

På denne pind strikker du nu glatstrikning frem og tilbage over 4 (4) 4½ (5) 5½ (6) 6½ (7) cm – slut med 1 vrangpind.

Runding af hæl:
Strik indtil to 2 m over midten, 2 dr r sm, 1 r.

Vend, 1 løs af, strik 6 vr, 2 vr sm, 1 vr.

Vend 1 løs af, strik til til 1 m før forrige vending (så masken før og masken efter det lille hul bliver strikket sammen) 2 dr r sm, 1 r.

Vend og fortsæt på denne måde, til der er 12 (12) 14 (14) 16 (16) 18 (18) m på p.
Strik 1 p r.

Kiler i siderne:
Strik m op langs hælen således:
- 11 (11) 12 (14) 16 (18) 20 (22) m langs hælens ene side,
- strik 2. og 3. p’s m i rib,
- strik 11 (11) 12 (14) 16 (18) 20 (22) m op langs hælens anden side.

Fordel maskerne således:
1. p: (fra midt bag) 17 (17) 19 (21) 24 (26) 29 (31) m
2. p: 10 (11) 12 (13) 14 (15) 16 (16) m
3. p: 10 (11) 12 (13) 14 (15) 16 (16) m
4. p: 17 (17) 19 (21) 24 (26) 29 (31) m

Fortsæt rundt med glat over 1. og 4. p’s m og rib over 2. og 3. p’s m. Samtidig tages ind således:
1. p: Strik r til de sidste 2 m, 2 r sm
2. og 3.: Rib
4. p: 2 dr r sm, strik r p ud.
Gentag disse indt på hver omg, til der er 10 (11) 12 (13) 14 (15) 16 (16) m på alle 4 p.

Fod:
Fortsæt som m viser, til foden måler 7 (9) 10½ (12) 13½ (15) 18 (20) cm efter hælen (der hvor m er strikket op til kile).

Tå:
Fortsæt i glat på alle 4 p.
1. p: Strik til de sidste 3 m: 2 r sm, 1 r.
2. p: 1 r, 2 dr r sm, strik r p ud.
3. p: som 1.p.
4.p: 2.p.
Gentag disse indt på hver 2. (2.) 2. (2.) hver (hver) hver (hver) omg, til der er 4 m på hver p.

Luk af:
Sæt 1. og 4. p’s m over på én p og 2. og 3. p’s m over på én pind.
Sy tåen sammen med maskesting.
ELLER vend strømpen og luk fra vrangsiden: De to pinde holdes parallelt, og der strikkes 1 m fra hver pind sm til 1 m, samtidig med at der lukkes af.
Det er lidt tricky at vende pindene for at lukke af fra vrangen, men det bliver pænest.

Montering:
Hæft ender og pres strømperne mellem fugtige håndklæder.




Et par minutter i forår

Når nu man har en dreng, der som mange andre børn er yderst mistænksom overfor alt mad, især hvis tingene er blandet sammen - og man samtidig ikke vil stå og lave særmad til barnet, så er her en god (omend på ingen måde ny) ide:

I aftes fik vi en utrolig lækker pastaret

R fik også pastaretten, men på en måde hvor ingredienserne ikke var blandet sammen.
Det nye (for mig i hvertfald) var, at det ikke var på hans tallerken, hvor tingene kunne risikere at røre ved hinanden, men dissekeret ud i en portionsanretningstallerken.
Det er sådan en tallerken á la pensionistmad i plast. Jeg købte den i vores lokale supermarked for nogen tid siden. En dip-tallerken med inddelinger kan også bruges. Den har forresten låg, så evt. uspist mad kan sættes til side og tages frem senere.
R er stadig meget mistænksom overfor maden, men spiser dog nu det, der ser mest velkendt ud. Succes!

Og så er det blevet varmt nok til, at vi kan komme i haven. Hurraaaa! R er også vild med det, som altid, og han er god til at køre ukrudt på kompostbunken med sin lille trillebør.

07 March 2012

Ego-tærter

Ren selvforkælelse. Kan også bruges til at forkæle andre med.
Det er utrolig hyggeligt at sidde der med sin kop tærte som en kop varm kakao.
Kom en klat flødeskum (eller creme fraiche eller græsk yoghurt) på toppen for at gøre illusionen perfekt.
Nøjes evt. med at lave en eller to, hvis det skal være rigtig ego;).

Altså, nu blev opskriften helt vildt lang, og ser kompliceret ud, fordi jeg lister en hel masse forskellige mulige kombinationer af ingredienser.
Men det er faktisk en af de allernemmeste kager jeg nogensinde har lavet. Kig ned i "Sådan gør du" og du kan se hvad jeg mener.

Portionstærter med frugt, bær eller grøntsager

6 tærter á 2 dl eller 4 tærter á 3 dl
4-6 kopper eller ramekiner

Mørdej

1. Madtærtedej
150 g hvedemel
75 g smør
1 æggeblomme (kan erstattes af ½ dl kærnemælk eller vand)
1/4 tsk salt

2. Tærtedej
100 g smør
150 g hvedemel
½-1 spsk sukker
½ æg (kan evt. erstattes af ½ dl surmælksprodukt)
Tip:
- Tilsæt 2 spsk bagekakao for at få en chokoladetærte.

3. Marcipantærtedej
100 g smør
25 g sukker
150 g hvedemel
75 g marcipan
2 æg
Tip:
- Erstat (noget af) melet med malede valnødder eller pekannødder og tilsæt 50 g mørk chokolade til dejen.

Fyld til søde tærter:

400-500 g pærer, æbler, bær, rabarber, dåsefrugt el.lign. Egner sig til stort set alle frugter, dog ikke ananas og kiwi.

Forslag til fyld:
- Pærer + 1 tsk ingefær + 1 spsk citronsaft
- Friske tranebær eller blåbær samt fintreven appelsinskal
- Appelsin. Kog tre uskrællede appelsiner (øko). Skær dem over og fjern kernerne. Blend både kød og skal i foodprocessor. Erstat 75 g af melet med malede mandler.

Fyld til madtærter:
- ca. 300 g  (til at fylde kopperne halvt) revne gulerødder, squash, rødbeder + lidt revet citron- eller appelsinskal. Kom lidt citronsaft i dejen
Gode krydderier til grøntsagstærte: Allehånde, nellike, koriander, muskat.

NB! Hvis det skal være helt rigtigt, skal ingredienserne hakkes sammen med hinanden i hånden. Men hvis man undlader at piske for meget, kan man godt lave mørdejen med håndpisker/køkkenmaskine.

Sådan gør du:
- Pisk sukker og smør til smørret er blødt.
- Pisk ægget/væsken i (et ad gangen, hvis mere end ét æg).
- Rør melet (samt evt. marcipanen) hurtigt i.
- Frugt skrælles og skæres i smalle stykker. Bær kommes i hele. Grøntsager hakkes i små stykker, rives gerne.
- Kom frugt/bær/grønt nederst i kopperne og fordel dejen ovenpå i flade klatter.
- Bages ca. 25 min. ved 200 C midt i ovnen.




03 March 2012

Æde mumse gufle nammenam ahhhhhh

Skal det være, så lade det være! Kaloriebomber fulde af alt det vi ikke spiser til daglig.

Marcipan og rabarber. Wow de er gode sammen!

Marcipan-rabarbersmørhorn
25 g gær
½ dl mælkeprodukt
1 dl vand
100 g smør
ca. 250 g hvedemel
1 spsk sukker
½ tsk salt

Fyld:
100 g marcipan
150 g rabarber
50 g smør
2 spsk sukker

1 æg
Perlesukker

- Gæren røres ud i den lunkne væske.
- Mel og smør smuldres sammen i en anden skål og tilsættes sammen med sukker og salt. Ælt til dejen er blank.
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ca. 45 min.

- Imens skærer du rabarberne i små firkanter, kommer dem i et ovnfast fad og drysser dem med sukker. Bages møre ved 180 C i ca. 20 min. og afkøles.
- Rør marcipan og sukker sammen til det ikke klumper og bland det bløde smør i. Rør endelig ikke for meget, kun lige nok (ellers bliver fyldet for blødt og flyder ud af hornene)

- Slå dejen ned, del den i to kugler og rul hver til en rund plade (husk at mele bordet).
- Hver plades deles i 8 trekanter (en pizzaskærer er et glimrende redskab til det).
- Kom lidt rabarber og en klump marcipanfyld på hver trekants brede ende og rul dem sammen fra den brede ende. Læg hornene på en bageplade med bagepapir.
- Efterhæves i ca. 20 min.
- Pensl med æg og drys med perlesukker. Bages midt i ovnen i ca. 15 min.


Og så har jeg lavet en lagkage, også med rabarber (har noget i fryseren der skal bruges inden det er sæson for rabarber igen.
Den blev plastret ind i flødeskum, men indenunder.....uh, det var godt! Endelig en lagkage som ikke var så vammel og sød at man bare spiser af høflighed. Men så lækker at jeg burde have lavet én til.

Rabarber-lagkagefyld
300 g rabarber, i små stykker 
150 g sukker
En håndfuld citronmelisse
½ vaniljestang

50 g mørk 70% chokolade, grofthakket
50 g mandler, grofthakkede
2½ dl flødeskum
- Skrab vaniljen ud af vaniljestangen og mas det ud i lidt sukker. Rabarber, sukker, citronmelisse og vanilje samt vaniljestangen kommes i et ildfast fad og bages i 20 min. i ovnen ved 150 C.
- Lad det køle HELT af.
- Hak mandler og chokolade groft. Pisk fløden til skum.
- Vend mandler, chokolde og rabarber i flødeskummet.
Og så skal det bare i lagkagen.



En anden ting, som blev lavet til den middag, var denne salat:
Den skønne salat

Babyspinat, halverede cherrytomater, agurk, avocado og ristede solsikkekerner.
Desuden en dressing af æblecidereddike, salt og peber, dijonsennep, olivenolie, lidt sukker pg en smule hvidløg.
WOW! Den salat kunne jeg leve af. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmums.

Og ikke mindst disse olivenmus.