27 April 2012

Hjemmelavet frostgrønt

- Vidste du at man kan fryse peberfrugt uden at blanchere det først?
Jeg elsker snackpeberfrugter og bruger dem i mange slags retter. De passer til asiatisk mad, til italiensk, til dansk, til mange forskellige ting. Men jeg syntes, at jeg sjældent nåede at få dem brugt, inden de blev for gamle. Og de kan ikke kan fås på frost.

Frostblandinger er vildt praktiske men i forvejen forbudt land for mig (bortset fra de fantastisk spændende........gulerods/ærteblandinger). Det er virkelig svært at finde frostgrønt-blandinger, som ikke indeholder løg, hvidløg, porrer, forårsløg eller purløg (som jeg er allergisk overfor).

Så jeg undersøgte sagen og det er vildt nemt at fryse peberfrugter.
Ingen forberedelse, bare drøne i fryseren.
Så nu holder jeg øje med tilbud, og så køber jeg gerne 10 pakker snackpeberfrugter på tilbud.

Jeg plejer at strimle dem og portionspakke dem. Så kan de smides i maden meget enkelt og hurtigt (og endda mens de stadig er frosne).

Det eneste man skal være opmærksom på, er at de mister saftspændingen, altså bliver slatne, så man skal bruge dem i retter, hvor de alligevel varmes op og ville blive bløde.

Et voila!

Kanelmuffins med valnødder

For et par uger siden lavede jeg kanelmuffins med chokolade, som smagte aldeles pragtfuldt. 
Men derfor kan man jo godt produktudvikle, så i går afprøvede jeg at erstatte chokoladen med valnødder.

Næsten lige så godt, valnødder og kanel passer rigtig godt sammen og valnødderne gav noget ekstra til smagen og en god tekstur. Nammenam.
Men synes nu stadig at de er endnu mere mums med chokolade (hvad er ikke bedst med chokolade i...;) ).

Så næste omgang må være med valnødder OG chokolade :D.

25 April 2012

Tortellini er nu ikke så slemt igen

Det var sørme lækkert! Hermed en ret der skal laves igen og igen.




Cremet tortellini med bacon og tomat
4 personer

500g tortellini
1/2 liter fløde eller et surmælksprodukt
1 dåse hakkede tomater
3-5 spsk hvidvinseddike
500g bacon
500 champignoner
4 fed hvidløg
Parmesan (eller anden smagfuld ost)
Basillikum
Timian

- Sæt vand over til tortellini.
- Skær bacon ud i medium store stykker, og steg på pande.
- Champignoner skæres i skiver, og hvidløg presses/skæres, og det hele kommes i panden til baconen.
- Lad det stå indtil champignonerne afgiver væske, og put en dåse hakkede tomater i.
- Hæld hvidvinseddike, basillikum, timian, lidt salt og peber i, og lad det koge, indtil det meste af væsken fra tomaterne er fordampet.
- Put parmesan og fløde i, og lad det simre på lav varme til det er jævnet, 15-30 min.
- Smag evt. til med hvidvinseddike, parmesan og urter.
- Kog tortellinierne i 5-7 min. så de er klar når saucen er færdig. Bland tortellinierne i saucen.
- Server med frisk basillikum og parmesan på toppen. 

20 April 2012

Knækbrødskagekiks

De hedder knækbrød, R kalder dem kagekiks, og jeg synes egentlig at de mest er en slags kiks. Hvorom alting er, her er opskriften:

 Knækbrød
3 dl kerner/frø (f.eks. 1 dl af hver af hørfrø, græskarkerner, sesamfrø eller solsikkefrø. Eller nødder, mandler, valnødder, kokosmel osv.).
1 dl havregryn
3½ dl mel (Jeg bruger 2½ dl groft mel og 1 dl fint hvedemel)
1-2 tsk salt
1 tsk bagepulver
2 dl vand
3/4 dl olie


NB! Du kan godt tilsætte flere kerner. Tilsæt da også lidt mere olie.

NB!Du kan også bruge boghvedeflager eller rugflager, men tilsæt dem som "kerner" i stedet for at erstatte havregrynene med dem. Havregrynene er vigtige for konsistensen.

- Rør alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt vand og olie og rør sammen. Det klistrer!



- Del dejen i to og læg en klump dej på et stykke bagepapir. Læg endnu et stykke bagepapir ovenpå og rul dejen ud mellem de to stykker bagepapir med en kagerulle.  


- Træk det øverste bagepa
pir af.

- Skær dejen ud i knækbrødsrektangler, firkanter, figurer el.lign. Man kan bruge en kniv, men en pizzaskærer er perfekt til formålet.

- Bag dem i ca. 15 min. ved 200 C, til de er let brune.
- Gør det samme med den anden halvdel af dejen.


Tip: Hvis du ruller dejen tykt ud, får du nogle seje kiks, der er gode til at spise med pålæg på. Hvis du ruller meget tyndt ud, får du nærmest en slags chips, helt sprøde. Begge dele er gode. 


14 April 2012

Rijstaffel

Nogen der kan huske rijstaffel? Det der man i 80'erne altid fik til fællesarrangementer i børnehaven, på fritidshjemmet, til spejder, til korweekender.....
Jeg fik sådan pludselig lyst til det. 

Opskriften skal følges uden svinkeærinder, ellers bliver det bare for moderne. Så nallerne væk fra krydderskuffen med spidskommen og kaffirlimeblade, og tænk som din mor:
"Dansk" karrykylling
4 personer

4 dl ris

25 g smør
2 tsk karry
1 dl syrlige æbler i små tern (ca. 50 g)
  • 1 dl grofthakket løg (ca. 50 g)
  • 1 spsk sød chilisauce
  • kyllingefileter i mindre stykker (ca. 400 g)
  • 20 forårsløg i skrå skiver (ca. 300 g)
  • ¾ tsk groft salt
  • groftkværnet peber
  • Sovs
    4-5 dl mælk
    25-30 g smør eller margarine
    50 g mel1 tsk salt
    Tilbehør
  • 50 g ristet kokosmel
  • 50 g saltede peanuts
  • 100 g agurk i tern
  • 150 g banan i skiver
  • 100 g rød peberfrugt i tern

- Sæt vandet til risene over at koge (og kog dem, når vandet koger osv........bla bla)
- Lav en sovs ved at smete smørret, piske melet i og derefter tilsætte mælken lidt ad gangen, pisk godt hver gang du har kommet mælk i. Lad sovsen koge et par minutter.
- Smelt smørret, tilsæt karry og lad det bruse af.
- Svits æbler og løg i det i ca. 30 sekunder.
- Tilsæt nu sovsen, chilisaucen og kyllingestykkerne og lad det koge op.
- Kog et par minutter.
- Tilsæt forårsløg og kog til det er jævnet, omrør ofte.
- Smag til.
Så er det bare ris, karrykylling over og så serveres tilbehøret i hver sin lille skål ved siden af, og drysses med let hånd over retten.

Da jeg havde god tid, så baksede jeg lige en masse anden mad sammen også. Så:
- 4 portioner gammeldags "dansk" karrykylling til rijstaffel (for i min verden laver man altså rijstaffel med kylling. Jeg har hørt rygter om at nogen laver det med skinkekød og det er da slet ikke "rigtigt")
- 6 portioner mere nutidig og asiatisk præget kyllinge curry 
- 6 portioner oksekødsgryde (med kikærter og flæsk)

Dej til fire pizzaer:

Og så havde jeg da også fortjent en omgang rijstaffel et par dage senere. Serveret med peanuts, agurkestykker og kokosmel, som efter min mening er de tre grundting som ikke kan undværes, hvis det skal smage helt rigtigt:

 R gad slet ikke at spise det, så han fik hvide ris med frikadeller til. Men så blev han da også mæt den dag.

10 April 2012

Guddommelige kanel-chokolademuffins

Meget usunde, meget meget lækre og en himmerigsmundfuld af smag.

Kanel-chokolademuffins
8-12 stk.
125 g brun farin
125 g hvedemel
125 g smør
2 spsk fløde (eller mælk)
2 store æg

1½ tsk bagepulver
½ tsk natron
2 tsk kanel
1 tsk ingefær

50 g chokolade 70%.
Evt. 50 g hakkede valnødder.

- Bland alle de tørre ingredienser med hinanden.
- Smelt smørret og bland fløden i det. Bland det med de tørre ingredienser
- Tilsæt til sidst æggene.
- Rør sammen. Det skal røres godt sammen, men alligevel ikke for meget, for man vil gerne have lidt "tætte" kager, der er luftige, men ikke for luftige. Prøv dig frem.
- Hak chokoladen i grove stykker og bland det til sidst i dejen.
- Kom dejen i 8 muffinsforme eller 12 linseforme.
- Bages i ca. 20 min. ved 190 C.

Ang. linseforme, så er jeg begyndt at bruge dem i stedet for muffinsforme. Ud over den åbenlyse fordel at de er noget billigere pr. stk., så synes jeg at muffinsforme er for store. Man får simpelthen inhaleret alt for meget kage på den måde. Supersize me.....
Og så kan min søn sjældent spise en hel muffin i muffinform, men linse-muffins passer bedre til hans mave.

Jeg bruger dem enten i min muffinsbageplade, eller sætter dem på en bageplade. Til det sidste bruger jeg to linseforme indeni hinanden, så de holder formen.

03 April 2012

Livet går videre

Tja, sådan kan livet jo også se ud. 
Mor og R - og cykelanhænger - i det ene hus. Og far hos farmor i det andet hus.
(De sidste to er mormor og morfar).


Og det er mig der ubehjælpsomt har tegnet for at tegne og snakke om det, der kan være svært at forstå.

Livet indebærer også oplevelser, og jeg er nu endnu mere opmærksom på det i forhold til R. 
Derfor har jeg købt et telt! Det har jeg ønsket mig rigtig længe og i søndags faldt jeg så over et billigt telt i Bilka. Det er bare et lille et, men det passer lige til os to.
Nøøøøøøj, hvor jeg glæder mig til at campere (på moderne vis) igen - og jeg glæder mig sådan til at formidle begejstringen over det til R.

Forresten, de der Frøken Skraps Rugboller fra Spilopper og Stjerneskud (s. 42-43) kan varmt anbefales!
Det er egentligt grovbrød, men lavet i muffinsforme, og med en god klump mørk chokolade gemt i midten. Knægten kalder det kage, moderen kalder det sundt.
Næste gang vil jeg prøve at lave dem i minimuffinsforme. Én i en muffinform svarer næsten til to store skiver grovbrød og er næsten for meget, man bliver alt for mæt.