31 May 2012

Lækkerier

Jeg har lavet endnu en variation af Knækbrød. Mums. Ikke så sund, men der er stadig ikke noget tilsat sukker i knækbrødene, og de er gode til at tage den lille lækkersult, uden at man har lyst til at spise 10 af dem (for så bliver man nemlig alt for mæt).

Hvad var vi nået til....nr. 6?

Variation 6, Knækbrød med mørk chokolade og tranebær
3 dl kerner/frø (denne gang kun 2 dl. 1 dl sesamfrø, 1 dl solsikkefrø) 
1 dl havregryn 
3½ dl mel (Jeg bruger 2½ dl groft mel og 1 dl fint hvedemel)
1-2 tsk salt
1 tsk bagepulver
2 dl vand
3/4 dl olie (eller 30 g smør og 1 spsk olie).
50g 70% chokolade hakket i grove stykker
50 g tranebær

Fremgangsmåde: Se under Knækbrød. 


Noget helt andet: Jeg er blevet rigtig træt af at spise havregryn og havregrød til morgenmad, men har altså ikke så meget energi om morgenen, så jeg er begyndt at eksperimentere med omeletter. Denne er helt simpel med æg, basilikum, persille og overskårne cherrytomater (og salt og peber).
Det er faktisk lige så nemt som at blande ingredienserne til en havregrød, og modsat havregrød skal man ikke røre i en omelet, mens den bliver færdig (og da min pande har låg behøver jeg ikke engang at vende omeletten).
Og man er bare "bedre" mæt af æg, og i længere tid end med havregryn:
(Og skulle der sidde nogle pernittener derude, så ved jeg godt, at man kan lave havregrød i mikroovnen, men jeg synes, at det smager bedre lavet i gryde).

Jeg har jo besluttet mig for at spise mere grønt og at afprøve nogle flere opskrifter. Her er en slags ratatouille lavet med peberfrugter i stedet for løg og hvidløg (som jeg ikke kan tåle).

Hurtig enkel ratatouille
1 aubergine
1 squash

masser af frisk basilikum
1 dåse tomater
2 peberfrugter
salt og peberJeg kogte det ind, til det var mere fast end man normalt ville. Jeg kom også lidt fetaost over til sidst.
En glimrende måde at få grøntsager på og kan spises for sig selv, med brød til eller som tilbehør til kød.


Og apropos brød, så har jeg afprøvet Soldatens Rugbrødssticks fra Sif Orellanas "Rollinger og roulader". Dejen er grovbrødsdej med ca. halvt af hver af rug og hvedemel (og lidt forskellige andre hemmelige ingredienser, som I må læse jer til i bogen).
Og de var så nemme at lave, men ser ud af en masse ;) :

De er et  STORT hit hos R, der nærmest ser dem som slik og elsker at gå rundt og gnave på sådan en, mens han leger.
Jeg selv synes at de er super at have med i tasken som en lille hurtig snack. De er vildt praktiske med den form, de har.


30 May 2012

Sommer-sorbet

Spis sommeren!


Appelsinsorbet (uden ismaskine) 
Fire portioner

saft af 6 appelsiner + skal af 1 appelsin
50-75 g flormelis
3/4 dl vand
1 pasteuriseret æggehvide (+ evt. en smule sukker)


- Kog vand, sukker og appelsinskal op og lad koge i 3 min.
- Bland med appelsinsaften og lad køle af, til det er lunkent.
- Sæt det i fryseren til det er grød-is agtigt (½-1 time).
- Blend godt i foodprocessoren.
- Pisk æggehviden stif og vend den i grødisen.
- Hvis du vil komme isen i forme, så gøres det nu. 
- Lad isen fryse helt stiv.


Jeg har før lavet det, hvor jeg har serveret det i appelsinernes skaller (hvor jeg havde skåret dem over ca. 2/3 oppe, og mast saften ud med en gaffel. Så har man nogle gode "skåle")


Man kan godt undvære sukkeret, så bliver isen sådan lidt vandet syrlig.

26 May 2012

Nydedag

Jeg har bejdset!!! 
For første gang i hvem ved hvor lang tid, 4 år i hvertfald, har jeg haft gruekedlen fremme. Hvis man går langt nok tilbage i denne blog, vil man se at den oprindeligt startede som en blog primært om plantefarvning. Men det gik ret brak i stå med ankomsten af ham den lille guldklump. Men nu er jeg i gang igen. 

Bejdsning er forstadiet til farvning. Man koger ulden op sammen med alun, som ændrer uldens struktur, så det bliver mere modtageligt for farven. 
Det var så hyggeligt at nusse rundt med, komme i tanke om de små tricks, mærke hvordan kroppen og hænderne husker hvordan man gør.

R har været hos frisøren i dag og få klippet svenskerhåret af. Derefter var vi en tur på legeplads og fik is.
Og han fik endelig den tromme, han har sukket efter (de fås hos Fairtradebutikken på Vesterbro i Odense).
Han insisterede på at få den på, og charmerede sig hele vejen ned igennem gågaden.

Det har været en varm dag, så han udbad sig at få kølet fødderne af, da vi kom hjem. Ahhhhhhhhhhhhh.

Imens dasede moren med lækkerheds-bøger og masser af koldt vand:


Se lige hvad der er i naboens forhave:
Han er ved at få lavet forhaven helt om, og her har været den der, en rendegraver, to meget store lastbiler - den ene med en stor grab, en container, en ...sådan der jævner sand og sikkert mere, jeg ikke kan huske. R har været i HIMLEN! over det.
Og de begynder heldigvis tidligt om morgenen, så man (dvs. R) kan sidde med sin morgenmad ved spisebordet ved vinduet og nyde synet ;).

23 May 2012

Hindbærsorbet!

Jeg havde en pose hindbær fra min mors have i fryseren, der snart skulle bruges. Og har længe haft lyst til at lave is. Valget faldt på en sorbet.
Og halleluja, det er godt! Jeg er sikker på at man lever af hindbærsorbet i himlen! 


Hindbær sorbet
1,5 dl vand
200 g sukker
450 g hindbær (
NB! Kom hindbærrene i en gryde, tilføj 60 ml vand og kog dem i 5 min. inden brug).
Saft og skal af ½ lime 
1 pasteuriseret æggehvide

- Kom vand og sukker i en gryde og varm til sukkeret er opløst. Lad koge op og kog i 3 min.
- Lad det køle af, mens du gør hindbærrene klar.
- Blend hindbærrene til en jævn pure.


- Pres puréen gennem en si ned i siruppen (ja, det der besværligt, men der er en million kerner i hindbær, som det ikke er fedt at sidde og tygge i i en is, så det er besværet værd).

- Bland skal og saft af citron i, og rør det hele godt sammen.
- Kom blandingen i plasticbøtte og frys i et par timer, eller indtil det er halvfrossent.
- Riv op i isen med gaffel. 
- Kom isen en foodprocessor og kør, til den er jævn. 
- Vend en meget stiftpisket æggehvide i massen
-  Kom isen i fryseren igen og frys, til den helt frossen.
- Tag ud af fryseren 10 min før servering. Evt. kan man blende det i foodprocessoren igen inden brug (det er det, jeg har gjort på det øverste billede).







Spansk omelet


Hov, så er det sommer. Var det ikke vinter for et par uger siden?
SÅ skal jeg også have mig den allerbedste sommerlige omelet. Og med basilikum og persille af egen avl :D :


Spansk omelet
2 personer
Lidt bacon i tern (eller undlad for en vegetarret)
2 røde  snackpeberfrugter
En håndfuld frosne ærter
150 g kogte kolde kartofler i skiver
1 spsk olie
4 æg str. M/L
Salt og peber
Frisk basilikum og persille
Cherrytomater i små både. Enten til servering eller kom dem i omeletten samtidig med peberfrugterne.
Til servering: Fetaost og agurk i tern og evt. tomater.


- Steg baconen let og tag den af panden.- Hak peberfrugten i passende små stykker.- Svits kartoflerne på panden i 5 min.

- Tilføj peberfrugt og ærter (og evt. tomater) og steg i 2 min.

- Kom baconen på panden også.

- Pisk ægget sammen, tilføj 10 ml vand, salt og peber.

- Hak krydderurterne og kom dem i æggeblandingen.
- Kom æggeblandingen på panden og tilt panden, så æggeblandingen bliver godt fordelt mellem grøntsagerne.
- Steges ved medium varme i 2-3 min. 
- Vend om (eller læg låg på, hvis din pande har låg), og steg et par minutter mere.
- Server med fetaost og agurk i små tern (og små tomater i både).

Nydes gerne med et stort glas iskoldt vand, der har trukket med limeskallerne fra den der hindbærsorbet, man også kom til at lave i går :D.




21 May 2012

Ok så, squash kan faktisk spises

Jeg elsker at handle i Bazaren. Eller rettere, jeg elsker grønthandlerne. Det er ikke billigere end at handle andre steder, nogle gange nok lidt dyrere. Men jeg elsker den sanselige oplevelse man får, jeg elsker at de har ALLE grøntsager, jeg kunne komme i tanke om (inkl. rødkål i maj!).

Og jeg elsker at vise R de mange forskellige slags frugt og grønt. Vise ham nye slags grønt og kunne gøre grøntindkøb til en tur i oplevelsesland, smage på melonerne og få ananas og skoleagurker til R af de servicemindede butiksassistenter.

Og jeg elsker at komme hjem og pakke det hele ud og nyde synet og duften og farverne....
MEN så står man der med det, og får det ikke brugt. Jeg mangler ofte nogle flere opskrifter i mit repertorie end de samme to, som jeg altid laver med en grøntsag, der er lidt speciel for mig.
Så jeg har sat mig for at at udforske mulighederne med grøntsager noget mere. Samtidig håber jeg at kunne give grøntsagerne hovedrollen i aftensmaden og gøre kødet til tilbehør.

I aftes lavede jeg en salat med squash. Og det er vist den første gang, jeg nogensinde har smagt squash på en måde, som jeg faktisk synes var lækker. Ellers synes jeg oftest, at det bare er en lidt bitter og tør agurk.
Men det her holder!

Salat med squash, feta og hasselnødder
2 personer som tilbehør
1 squash i mellemstørrelse, skåret på langs og derefter i 5 cm lange stave.
100 g fetatern
En god håndfuld hasselnødder
2 spsk æblecidereddike
salt og peber
1 spsk olie

- Squashene koges i saltet vand. De skal ikke have ret længe, bare lige begynde at blive bløde.
- Resten af ingredienserne blandes sammen.
- Squashene dryppes af og kommes i et fad.
- Feta-nøddeblandingen fordeles over.
Og mere er der ikke i det ;)

Jeg spiste det med brød til og en aftensmadsrest fra køleskabet.



Og noget helt andet: Jeg har købt mig selv et par nye sukkulenter i Mors Dagsgave :). Jeg er vild med at den lille er tigerstribet. Og den med de runde blade bliver en god visuel modspiller til mine mange agaver med deres oprette, smalle, stikkende blade.


18 May 2012

Smukke sager

Det er derfor, jeg elsker at handle i Bazaren: Smukt!


Pris: 130 kr.

15 May 2012

Hjemmelavet knækbrød uden mel

Jeg faldt over denne opskrift og tænkte, at jeg lige ville skynde mig at få den skrevet ind, inden jeg glemte den igen.

Knækbrød uden mel (eller "frøkiks")

2 dl hørfrø
1½ dl græskarkerner
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekerner
1-2 tsk salt
1½ dl koldt vand
1 æg

- Alt blandes sammen, og dejen hviler i en time. Den skal være våd og klistret.
- Læg dejen på bagepapir, læg endnu et stykke bagepapir over og rul dejen tyndt ud. Skær ud i firkanter med en pizzaskærer.
- Bages i 2 timer ved 125 grader.

14 May 2012

Knækbrøds-variationer

Jeg eksperimenterer en masse med den her Knækbrødsopskrift. Senest har jeg lavet nogle der føles ret sydlandske, samt nogle lidt mindre sunde med kakao.

Grundopskriften er som sædvanlig:
Knækbrød
3 dl kerner/frø (f.eks. 1 dl græskarkerner, 1 dl sesamfrø, 1 dl solsikkefrø)
1 dl havregryn
3½ dl mel (Jeg bruger 2½ dl groft mel og 1 dl fint hvedemel)
1-2 tsk salt
1 tsk bagepulver
2 dl vand
3/4 dl olie (eller 30 g smør og 1 spsk olie).
Fremgangsmåde i linket ovenover.

Så til variationerne. Disse er gode til et tapasbord eller bare til at gå og snacke af:
Variation 3, Tapasknækbrød
Et par spsk hakkede soltørrede tomater fra glas
Rosmarin
Ekstra salt, groft
Evt. revet parmesan

- Kom de soltørrede tomater i dejen.
- Når du har rullet dejen ud, drysser du rosmarin og lidt mere salt ovenpå.
- Læg bagepapiret ovenpå igen og kør lige en gang med kagerullen, så krydderierne sidder bedre fast.
- Kom evt. et lille drys parmesan ovenpå hvert stykke knækbrød.
- Bag som sædvanligt


Jeg ville gerne lave noget til min søn, som føltes lidt slik-agtigt, men som i virkeligheden var...om ikke sundt, så mindre usundt. Det blev så disse:
Variation 4, Kakaoknækbrød
Tilsæt til grundopskriften:
3 spsk bagekakao
1 spsk brun farin
1 spsk kanel
1-2 tsk ingefær
En håndfuld hakkede hasselnødder

Fremgangsmåde som sædvanligt.

Variation 5, Rugknækbrød
Melet: 2½ dl rugmel og 1 dl hvedemel
Kernerne: Sesamfrø, birkes, græskarkerner.

Tilsæt desuden til opskriften:
1 tsk. eddike
1 tsk. sukker

Fremgangsmåde som sædvanligt.


Man kunne også lave dem med.....
- Anisfrø i.
- Jomfru i det grønne/nigellafrø ovenpå.
- Kanel og mandler ovenpå.
- Græskarkerner og mandler i.
- Græskarkerner, parmesan og chili.
- Kanel, ingefær og nellike.
- Fennikelfrø og kommen (gerne i rugknækbrød)
- Spidskommen.
- Prima Donna ost, cayenne, paprika og merian.
- Timian.
- Oregano.
- Chili og rosmarin

Andre gode idéer:
- Soyaflager i for at få proteinet op
- Erstat noget af vandet med surmælksprodukt.

Og hvad kan man så komme ovenpå (her regner jeg med at man har brugt grundopskriften)?
- Ølpølser samt stegte svampe m citron og bredbladet persille.
- Røget laks med skiver af grøn agurk.
- Ost

Shopping

 Jeg var lige et smut i Mødrehjælpens Genbrugsbutik og aflevere nogle ting. Og tænkte at jeg lige ville se efter noget sommertøj til R. Jeg synes at mit "rov" var ret vellykket:
En Theo and Pauline hørskjorte. Den er så lækker! Jeg bliver helt misundelig på R der skal gå med den ;).

Tre par shorts. Fandt nogle stykker i god kvalitet og med fede detaljer.
Puha, udgiften til tøj til R bliver altså noget højere, når han når ca. str. 110-114, og jeg ikke længere kan købe fedt, moderne tøj derinde, der næsten ser ud som nyt, til ingen penge. Jeg betalte 90 kr. for de fire stykker lækkert tøj, og det var endda kun fordi, jeg også gik på rov i deres "mærkevarer"-afdeling.

Jeg samler jo på et kaffestel, som en keramiker i mine forældres by laver. Og jeg tillader mig selv at købe ét stykke service til det, hver gang jeg er ovre at besøge dem. Det er ikke helt billigt, men 75 kr. hver 2.-3. måned synes jeg godt, at jeg kan finde i budgettet til den selvforkælelse, som jeg synes at det er.
Denne gang blev det så til to stykker (hovsa...): En blå skål til godter.
Og en buekop i størrelsen mindre end dem, jeg ellers samler på. Det er nemlig en kop til R, hans helt egen :).
Jeg nyder at bruge dem og bare at have dem stående og kunne kigge på dem. Jeg synes at det er så smukt og livfuldt <3.

01 May 2012

Sunde chokoladekiks

R ville gerne have chokoladekiks, og jeg ville ikke købe nogen til ham.
Ikke fordi han ikke gerne må få usunde ting, men fordi chokoladekiks generelt er sådan et underligt produkt fuldt af fedt, der ikke er fedt, æg, der ikke er æg, kakao, der ikke er kakao osv.

Så jeg afprøvede om min knækbrødsopskrift egnede sig til at chokoladekiks, og både R og jeg er meget tilfredse med resultatet.

Opskriften ligger her: Knækbrød

Knækbrød
3 dl kerner/frø (her 1 dl sesamfrø, 1 dl solsikkefrø og 1 dl kokosmel)
1 dl havregryn
3½ dl mel (Jeg bruger 2½ dl groft mel og 1 dl fint hvedemel)
1-2 tsk salt
1 tsk bagepulver
2 dl vand
3/4 dl olie (eller 30 g smør og 1 spsk olie).

Variation 2, Chokoladekiks
Som kerner/frø brugte jeg: 
1 dl solsikkekerner
1 dl sesamfrø
1 dl kokosmel

Chokoladen: 100 g Odense Mørk chokolade 55% (blokchokolade).

Jeg foretrækker selv 70% chokolade, men det er lidt for bittert for R. 
Smeltede det i mikroovnen og smurte på de afkølede kiks med en teske.