28 June 2012

Hjemmelavet chokoladepålæg

Fristelsen er nær...:). 
Chokoladepålæg, kakaopålæg, kakaocreme, kakaosmørepålæg, chokoladepålæg, chokoladesmørepålæg eller hjemmelavet "Milkyway pålæg".....Hvad man end kalder det, smager det så englene synger.
Når du først har prøvet at lave dette selv (og det er i øvrigt utrolig nemt, enkelt og hurtigt at lave), så kan købeprodukter godt gå hjem og lægge sig!

Let og skummende chokoladepålæg
2 dl sukker eller 3,5 dl flormelis
3 pastueriserede æg, str. M
100 g palmin eller kokosolie (palminen er smagsløs, kokosolien smager af Bounty) eller en blanding af dem begge
80 g smør eller margarine
5 store spsk kakao (bagekakao, ikke drikkekakao)
5 tsk vaniljesukker

- Pisk flormelis og æg læææææænge, omkring 10 minutter.
- Smelt fedtstofferne og lad dem køle af.
- Vend fedtstofferne i æg/sukkerblandingen, og tilsæt kakao og vaniljesukker.
- Vend cremen rundt til ingredienserne er jævnt blandet.
- Sættes i køleskabet og er klar til brug, når den er kølet ned og blevet stift.

OBS!
- Kan holde sig ca. 14 dage, ved opbevaring i køleskab.
Mængde: 800 ml. Mere end rigeligt til alle kiksene og til smørepålæg og til at give væk af.
- Skal det være rigtig choko-chok, så tilsæt 20 g mørk chokolade til det varme smeltede fedtstof, så det smelter ud i det.


Måske har du har lyst til noget mere smøragtigt chokopålæg. Så kunne du afprøve denne opskrift:
Hjemmelavet "Nutella"
100 g blødt smør
100 g fintmalede hasselnødder eller cashewnødder (halvt mandler kan man også)
1 spsk kakao
1 spsk honning
1 tsk vaniljesukker

27 June 2012

Hjemmelavede chokoladekiks

Den søde tand krævede tilfredsstillelse, og jeg havde lyst til chokoladekiks. Ikke bare hvilke som helst chokoladekiks, men sådan nogen lidt (en anelse, en smule, en tøddel) sundere end købekiks. Udfordringen på plads. Klar, parat, start!

Her er resultatet - og lad mig bare sige, at slank, det bliver du ikke af dem! ;).


Havregrynskiks
100 g blødt smør
3 dl havregryn (ruggryn og 5-gryn kan også bruges)
1 3/4 dl mel (f.eks. hvede, graham, halvt rug)
1/4 dl kartoffelmel eller maizena
½ dl rørsukker
1 dl kogende vand
½ tsk bagepulver (1 tsk, hvis du bruger rugmel)
1 tsk groft salt
1 tsk vanilje

NB! Sif bruger hjortetaksalt i stedet for bagepulver i sine chokoladekiks, for at få den der tørre, sprøde fornemmelse fra købekiksene. Det kunne jeg godt finde på at prøve også.

- Pisk smør og sukker lyst.
- Hæld 1 dl kogende vand over havregrynene.
- Bland de tørre ingredienser sammen.
- Ælt alle ingredienserne sammen (ælt ikke for meget, kun lige til dejen er jævn).
- Rul dejen ud til en flad plade (så kan man nemlig nemmere få formet kiksene senere, uden at håndtere dejen for meget, så den bliver varm og blød).
- Sættes i køleskabet i 1 time.
- Rul dejen tynd og udstik kiksene med en passende form.
- Bages ved 180 C i 15-20 min.

Let, skummende kakaocreme til kiksene
175 g flormelis
2 pastueriserede æg, str. M
100 g palmin* eller kokosolie (palminen er smagsløs, kokosolien smager af Bounty)
80 g smør eller margarine
5 store spsk kakao (bagekakao, ikke drikkekakao)
5 tsk vaniljesukker

- Pisk flormelis og æg læææææænge, omkring 10 minutter.
- Smelt fedtstofferne og lad dem køle af.
- Vend fedtstofferne i æg/sukkerblandingen, og tilsæt kakao og vaniljesukker.
- Vend cremen jævn.
- Sættes i køleskabet og er klar til brug, når den er kølet ned.

OBS!
- Kan holde sig ca. 14 dage, ved opbevaring i køleskab.
Mængde: 800-850 ml. Mere end rigeligt til alle kiksene og til smørepålæg og til at give væk af.

Mulighed 2:
Man kunne også bruge opskriften på kakaocreme fra Anarkistens (ægte) Kogebog. Den er lidt fastere i det.


* men helt ærligt, palmin er skodproduktet over dem alle.

26 June 2012

Grøntshopping

Hvad får man egentlig for sine penge? Svært at overskue mht. grønt, så nu vil jeg prøve at lægge billeder ind, hver gang jeg har købt grønt. Denne gang fra Bazaren. Alt er konventionelt. 

En stor bakke cherrytomater, 
15 snackpeberfrugt, 
2 squash, 
6 avocadoer, 
5 rødbeder, 
1 broccoli, 
1 aubergine, 
1 fennikel, 
8 pastinakker, 
1 bundt asparges. 
10 meget store friske abrikoser. 
7 bananer, 7 æbler, 7 pærer 
og en mango.

I alt 260 kr. (hvoraf de 35 var det der bundt asparges, som jeg blev fristet til).





Der ligger en genbrug lige ved Bazaren, og jeg havde lovet R at vi skulle derind bagefter og finde et stykke legetøj til ham.
Men så fandt "vi" da også lige noget til mor: En helt ny (stadig med mærket i) Lysgaard nederdel, lige i min stil og størrelse, til 45 kr. Weee!


Og vi fandt også det, vi kom efter, et rigtig godt stykke legetøj til R. Der er meget skrammel i den butik, men denne brandbil var rigtig pæn og brugbar - og han elsker brandbiler. Jeg måtte af med den fyrstelige sum af 22 kr. for den.


25 June 2012

Kylling med frijoles molidos-dip

Nå, så krydsreagerer min græsallergi åbenbart med hvede. Fantastisk, jeg manglede da lige flere besværlige allergier.
Når det er sagt, er det da en herlig lejlighed til at prøve det der low carb - noget. Altså på MIN måde, som vel nærmest er noget med at svælge i grøntsager og bønner/kerner/nødder og så bruge kødet som tilbehør eller pynt.
I aften blev det til tortillas uden tortillas :)

Det er første gang jeg har prøvet frijoles modilos, selvom jeg har hørt meget om det.
Selvom det ligner noget, der er løgn (det er det der rødlige smat til venstre), så smager det aldeles pragtfuldt.
Det er det rene slik (på en kødagtig måde). Mit liv er rigere, nu jeg kender denne ret! Seriøst.

Krydret kylling med bønnemos og grøntsager (eller tortillas uden tortillas)

Kylling
400 g kogt kyllingekød, pillet i strimler.
1 dåse hakkede tomater
2 spsk sød chilisauce
Lidt spidskommen og koriander
Salt og peber
(1 løg og 1 fed hvidløg)

Grønt (alt skåret ud i mundrette stykker). F.eks. (ja ok, det er lidt tamt, men det var, hvad der var i skabene):
16 cherrytomater 
½ agurk
En lille dåse ananas
½ salathoved, skåret i strimler

Bønnemos (frijoles molidos)
1 dåse kidneybønner 
(2 fed hvidløg)
4-5 spsk sød chilisauce
3-4 spsk ketchup
(1 lille løg)
Spidskommen og koriander
Saft af ½ lime
Frisk koriander

Kylling
(- Bruger du løg og hvidløg svitses det først).
- Kyllingestrimlerne svitses i olie
- Tomat og chilisauce tilsættes og det koges tykt. Smag til med salt og peber.

Frijoles molidos
- Bønnerne dryppes af og koger i 5 min. evt. sammen med et fed hvidløg
- Blend eller mos bønnerne sammen med hvidløget, lidt af kogevandet, (løget), chilisauce, ketchup, spidskommen, salt, limesaft og frisk koriander.

Brug bønnemosen som dip til kyllingestrimlerne, og server grøntsagerne i små skåle ved siden af, så enhver kan tage, hvad de lyster.
Server også gerne guacemole til.

22 June 2012

Rugklappere uden hvedemel

Så lykkedes det. En gærdejsopskrift på rugbrød, og uden hvedemel.
De smager sindssygt godt, og endelig er det lykkedes mig at lave rugbrød.
Dette er min nye faste rugbrødsopskrift, ingen tvivl om det.
Hvis man ikke ønsker at koldhæve, kan man bruge lidt mere gær. I så fald skal dejen hæve 2-4 timer ved stuetemperatur og efterhæve i en time.

Rugklappere
150 g hele eller knækkede rugkerner
75 g 5-kornsblanding eller andre kerner
3 dl vand
40 g øko gær
1 hvidtøl
3½ dl kærnemælk
1 spsk groft salt
1½ spsk mørk farin
1 spsk olie
1 stor gulerod, revet
15 g loppefrøskaller (HUSK eller andet mærke). [Hjælper med hævningen]
50 g boghvedeflager (eller andre flager, hvad man nu har)
ca. 700-800 g rugmel
Pensling: Lidt smør.

- Hæld 3 dl kogende vand over rugkerner og 5-korn. Lad det stå en times tid og trække.
- Rør gæren ud i hvidtøllen.
- Tilsæt kernerne, samt resten af ingredienserne, bortset fra mel.
- Rør rugmelet i lidt efter lidt.
- Dejen skal være noget stiv i det og meget klistret.
- Hæver tildækket i ca. 12 timer i køleskabet.
- Tag dejen ud af køleskabet et par timer, før du vil til at arbejde med den, og lad den "vågne".
- Foer en bradepande (altså sådan en ovnplade) med bagepapir.
- Smat dejen ud i bradepanden.
- Gør hænderne våde og tryk dejen ud, til den dækker bradepanden i et jævnt lag. Glat overfladen med hænderne.
- Skær dejen ud i rektangler af en passende størrelse med en skarp kniv.
- Efterhæver tildækket i 1-2 timer (til den er synligt hævet, og dejen er elastisk, når man trykker ned i den).
- Pensl med smeltet smør.
- Sættes i kold ovn, der tændes på 200 C. Gerne lidt under midten.
- Bager i ca. 1 time (mellem 50-75 min.).
- Sluk for ovnen og lad rugklapperne stå i ovnen ved eftervarmen, til den og de er kølet ned.



Se lige hvad der var i haven i dag. NU er det sommer, uanset at det er 13 grader og regnvejr.


Jordbærsorbet

Halleluja! 
Der er intet andet at sige.



Jordbærsorbet uden ismaskine
700 g frosne eller friske jordbær
2,5 dl vand
300 g sukker
Saft af 1 citron
1-2 pasteuriserede æggehvider

- Optø de frosne jordbær eller rengør de friske.
- Kog vand, sukker og citronsaften op til sukkeret er opløst.
- Lad siruppen køle af til den er kold (kan i øvrigt opbevares et par dage i køleskab inden brug).
- Blend jordbærrene og bland med siruppen.
- Kom blandingen i en fryseegnet beholder og kom den i fryseren. Lad den køle, indtil den er tyk og grødet.
- Pisk æggehviderne meget stive.
- Tag isen ud og blend den igen. 
- Vend derefter æggehviderne i.
(- Her plejer jeg at komme den blendede is i portionsbøtter eller ispindeforme, men man kan også bare lade den være i den store beholder).
- Kom isen i fryseren igen og lad den fryse helt. Rør den igennem med en gaffel et par gange, mens den indfryser. 

21 June 2012

Og så ramte min underkæbe gulvet

R sad og fik en lille snack og jeg nussede rundt og lagde lidt af hans klodser og biler på plads.
Og så lød det fra ham: "Tak mor, tak fordi du rydder op".
Han er 3½ år gammel....


(Og jeg er næsten sikker på at han har det fra børnehaven ;) ).

19 June 2012

Undervejs

Jeg er i gang med at rydde ud og reorganisere i mit hobbyhjørne. Så kan jeg forhåbentlig få lavet flere ting, når jeg ikke skal kæmpe mod bunker og forsvundne ting. 

En vigtig del af det var at få orden på alle mine små rester. Det endte med at blive sådan her. Det er ikke helt vildt fancy, men det hjalp rigtig meget på overskueligheden at folde det sammen og lægge i rækker. Så er det meget nemmere at se, hvad jeg har, og få fat på det:

Bomuldsrester:

 Andre rester:

Stof der nægtede at blive lagt sammen (f.eks. chiffon og Polyurethanlaminat):

Jeg er ved at lægge an til at sy Onion 1043, en bolero til kraftigt faststof:

Billede fra hjemmesiden: 
 
Jeg synes den er vildt smart og chic. Og da jeg selv havde noget stof liggende i ca. samme farveholdning og mønster, så lå det lige for at bruge det. Det er nu klippet ud, og venter bare på at blive syet sammen.


Og så har jeg været i Stof og Stil og fik 2,5 meter grønt bomuldsstof med retroæbler til 100 kr. Jeg skal have tænkt mig rigtig grundt om hvad det deeeeeejlige stof skal bruges til. Jeg spammer lige lidt med billeder af det:



Det er nok ikke gået nogens opmærksomhed forbi at det tordner rigtig meget i disse dage. Prøv lige at se et par billeder, jeg fik taget, mens en lille hidsig tordensky var på vej væk:







18 June 2012

Organisering ved køkkenvasken

Nogen ville gerne se mit arrangement ved vasken, og nu fik jeg lige taget et billede af det.


Det minimerer både det reelle og det visuelle rod. Og er i øvrigt meget nemmere at flytte, når man skal bruge plads ved vasken.


Jeg købte et badeværelsessæt fra Ikea, der hedder LIMMAREN:
- Dispenser (om jeg har opvaskemiddel i), 
- Sæbeskål (som  den grønne svamp ligger i), 
- Samt den lille runde beholder (som jeg bruger til af afdryppe min the-si i).


Desuden:
- Den firkantede beholder, jeg har opvaskebørster i, er en vase.
- Det blå firkantede fad er en tallerken, også fra Ikea.

Desuden har jeg en karkludstørrer i stål (ikke vist).

16 June 2012

Anderledes pandekager

Smager fantastisk og man ville aldrig gætte, at der hverken er hvedemel eller komælk i.

Anderledes pandekager
12 store tynde eller 24 små tykke pandekager

Store tynde pandekager:
1 1/2 dl rugmel 
1 dl havregryn
5 dl soyamælk 
3 æg
Små tykke pandekager:
1½ dl rugmel
1½ dl havregryn
4 dl soyamælk 
4 æg
Derudover:
En anelse salt
Et lille drys sukker
1 tsk kardemomme
2 tsk bagepulver
2 tsk vanilje
1 spsk olie

- Rør alt godt sammen.
- Kom en smule fedtstof på en forvarmet pande.
- Lav  tre-fire små pandekager ad gangen på panden.
- De er klar til at blive vendt, når det bobler op med små lufthuller.

Hjemmelavet yum yum suppe

Der er mange der er glade for de der tørrede supper, man kan købe i ethvert supermarked nu om dage, men jeg tør ikke spise dem pga. min allergi.
Jeg vil også lige kunne varme en hurtig gang lækker suppe, så jeg har eksperimenteret mig frem til denne suppe (ved hjælp af ingredienslisten på en bøtte yum yum suppe).

Suppe, brunlig suppe endda, er bare ikke nemt at få gode billeder af, men tro mig, den smager fantastisk. Og den er god for dig!

Hjemmelavet yum yum suppe
5 måltids-portioner (7 hvis man tilsætter nudler).
Hønsebouillon, ca. 15 dl.
500 g hakket kyllingekød
En god håndfuld champignoner, skåret i stykker
8 cherrytomater, skåret i halve
1/4 spidskål skåret i smalle strimler
2-3 snackpeberfrugter (røde og gule)
Lidt chili
1 spsk fishsauce
1 tsk sukker
1½ cm frisk ingefær, skåret i små stykker
1 tsk tørret citrongræs (men det er nok bedre med frisk)
Limesaft
Salt
2 løg og et par fed hvidløg til alle jer, der ikke er allergiske ;).

Lidt frosne rejer


- Svits ingefær (og evt. hvidløg og løg) meget kort i olie.
- Steg kyllingkødet til det er hvidt (nogle minutter).
- Varm bouillonen op og tilsæt den
- og alle de andre ingredienser.
- Varm op til det koger.
- Tilsæt de optøede rejer og lad dem lige varme med, til de er gennemvarmede (tilsæt kun rejer til den portion du vil spise med det samme).

Så var min suppe færdig, da jeg ikke spiser hvede (nudler), men hvis man ønsker det, kan man jo bare tilsætte dem, når suppen koger og lad dem koge i et par minutter.


15 June 2012

Sukkerfri cookies

Min veninde M har eksperimenteret sig frem til en superlækker opskrift på (mindre u)sunde cookies (altså amerikanske småkager). 
Den er så god at jeg synes at endnu flere skal kende til den. Så her er den: 

                             
Sukkerfri banancookies
24 stk.
3 modne bananer
5 dl havregryn
2,5 dl rosiner
0,5 dl solsikkekerner
0,5-1 dl kokosmel
0,75 smagsneutral olie (jeg plejer at bruge 100 g smør)
1 tsk vaniljesukker
Evt. 1 tsk kanel

- Mos bananerne. Man kan gøre det med en kartoffelmoser, med en gaffel eller i en foodprocessor/blender. 
- Rør resten af ingredienserne i og lad det stå i 15 min. Imens varmes ovnen op til 175 C.
- Bages 20-30 min. til de er let gyldne.

Variationer
*Jeg plejer også at tilsætte 1 æg (+ en anelse mere havregryn pga. ægget). Så kommer proteinindholdet lidt højere op.
*Rosinerne kan erstattes af andet tørret frugt.
*Solsikkekerner og kokosmel kan erstattes af andre kerner og nødder.
*Mangler man bananer kan en del af bananerne erstattes af æblemos.
* Man kan også komme lidt hakket 70% chokolade i. Små mængder chokolade med højt kakaoindhold er sundt (max. 10 g om dagen)

Både Ms søn og min søn synes, at det er de bedste kager der findes!


Hjemmesyede indkøbsposer

Jeg havde fikset nogle gardiner for Rs børnehave og havde ca. 4 x 1 meter tilbage af det tynde polyesterstof.  Hm........Indkøbsposer:

Jeg har kopieret det mærket der hedder Envirosax. Da jeg alligevel kopierede formen, tænkte jeg, at jeg ville prøve at kopiere dem fuldstændigt, så de er med dobbelt stof i stropperne og franske syninger overalt.
Det tog godt nok noget tid at lave dem sådan, men så er de forhåbentlig også solide.

Jeg har lavet lommer i dem alle, det er noget som jeg savner i indkøbsposer. Så har man et sted at lægge pakker med gær eller andre småtterier, der har det med at blive væk.

De kan rulles sammen til næsten ingenting. De har alle sammen en elastikløkke som holder dem fast, når de er rullet. Sammerullede fylder de ingenting i tasken, jeg har altid et par stykker med.

Forresten må man ifølge Ophavsretsloven godt fremstille enkelte eksemplarer til eget brug af et offentliggjort værk.

09 June 2012

Hovsa, en fuldtræffer!

Jeg havde lidt forskelligt der skulle bruges, og fandt på at lave en doven version af en opskrift på japansk kylling. Og det er jeg sørme glad for at jeg gjorde, for den er GOD! Hermed lagt i stakken af ting, der absolut skal laves igen.
Den er så simpel, at det er helt vildt at den smager så godt.

Koger man væsken godt ind, har man en gryderet. Ellers en suppe. Begge dele er gode.
Japansk kyllingegryde
2-3 portioner
En rest kogt kylling, pillet i strimler
2 snackpeberfrugter
3 stilke bladselleri (eller 1 porre)
Ca. 150 g champignons

Suppe:
½ liter hønsebouillon
1 dl æblejuice (+ evt. lidt æbleeddike, hvis juicen er for slap)
Et godt skvæt soya
1-2 spsk rørsukker
En smule chili
Salt

Tilbehør: Grovbrød

- Hak grøntsagerne og svits dem i olie.
                                  

- Bland resten af ingredienserne i og lad det koge op.
- Lad det derefter simre, til grøntsagerne er færdige (de skal være lidt al dente, så er retten bedst).

Skulle man have lyst, kan man lave glimrende kebab'er med denne opskrift. Brug da noget mindre hønsebouillon, bland suppens ingredienser, lad den koge op og brug suppen som marinade.

05 June 2012

Falafelvafler og GDS

Vi har været praktiske i dag.

Jeg har ryddet ud i Rs tøj og i gemmetøjet og fandt lidt ekstra overtøj, som lige er hans størrelse nu. Perfekt. 

Jeg har SELV gjort det der. Forbundet ledningen til lampen, det var egentlig ikke så svært, som jeg troede. Og bagefter selv sat lampen op. Og der er lys i nu! Hey, jeg er sådan en, som kan sådan noget selv :).

 Og da jeg alligevel var i gang, kom disse to knager op, som har ligget i månedsvis og grinet af mig. Jeg kan faktisk godt:

Og så kunne jeg også lige sætte denne knagerække op:

Når vi nu var i gang med at prøve at gøre nye ting, synes jeg at det var tid til at afprøve de vidtberømte falafelvafler.
Det vil altså sige bønnevafler lavet med kikærter eller omvendt: Falafler lavet i et vaffeljern.
Det er et genialt påhit. Meget nemmere end friturestegning, og også mindre fedt.

Se, det ligner vafler:
Opskriften er helt simpelt en falafelopskrift:

Falafel(vafler)
400 g kikærter (vægt i tørret tilstand)
2 æg
300 g løg
3 fed hvidløg (eller op til 8)
3 tsk salt
1 spsk stødt spidskommen 
1 spsk stødt koriander
En god håndfuld persille (vel svarende til 1-1½ dl)
1-2 spsk tahin
Lidt olie
Evt. lidt chili eller cayenne.
Evt. lidt grahamsmel til at justere konsistensen med

Mere olie til stegning

NB! Jeg er allergisk overfor løg, og erstattede løg og hvidløg med bladselleri og peberfrugt.

- Udblød kikærterne i 12 timer i vand. De skal ikke koges derefter (kikærter er ikke øvrigt ikke giftige i rå tilstand, det er ikke samme familie som de fleste andre bønner).
- Kør kikærterne i foodprocessor eller kødhakker (blender kan ikke gøre det godt nok), indtil du bliver rigtig træt af det. Det skal være så jævnt og finthakket som muligt.
- Tilsæt resten af ingredienserne og kør det helt jævnt. Tilsæt nok olie til at dejen er rimelig blød/flydende. Den skal være lidt blødere end alm. falaffeldej.

 - Sæt det i køleskabet for at hvile et par timer.
- Og så er det bare at bage dem. Jeg satte vaffeljernet på varmeste indstilling og jeg penslede pladerne med olie mellem hver omgang vafler.

 Vi lavede og spiste dem ved bordet. Det er nu engang noget af det allerhyggeligste ved at lave vafler <3.


Jeg lavede en lille salat som tilbehør, som spillede godt sammen med vaflerne:
Gulerodsråkost med persille og sesamfrø
- 3 revne gulerødder
- En lille håndfuld finthakket persille
- Et godt drys sesamfrø

Dressing:
- Lidt olie
- Lidt eddike
- Et skævt soya.

01 June 2012

Engelsk mad, når det er godt


Englænderne har en noget speciel madkultur. Men de her yorkshirepuddinger med pølser i, er faktisk helt spiselige, lækre endda - hvem ville have troet det om engelsk mad ;) - og R synes, at de er sjove. 
De smager lidt som hotdogs. Jeg overvejer at erstatte noget af melet med groft mel næste gang.

Mini Toad-in-a-hole
2 tsk.
3 pølser
1 spsk olie
4 spsk mel
1 æg
60 ml mælk
Salt
Grønne bønner (ved siden af)

Tærteforme, ramekiner el.lign. på ca. 10 cm i diameter.

- Tænd ovnen på
 220 C. Del pølserne midt over.- Pensl to små tærteforme med olie. 
- Kom pølserne i de tomme forme og ovnsteg dem i 5 min.
- Pisk mel, mælk, æg og en knsp salt sammen. Pisk mælken i lidt efter lidt, til dejen er jævn.
- Tag tærteformene ud af ovnen, hæld dejen over (jeg foretrækker at løfte lidt op i pølserne, så der også kommer dej under dem).
- Kom hurtigt formene tilbage i ovnen og bag i 15 min, til dejen er hævet og gylden.
- Løsn dem med en kniv og sæt dem over på en tallerken.

Server med dampede grønne bønner med smør (og baked beans, hvis det skal være helt rigtigt).