23 July 2012

20 July 2012

Chili sin carne eller grøntsagschili

En ret, som absolut ikke lide under manglen på kød, tværtimod. Jeg har siddet med et smil på læben, mens jeg har spist denne ret, fordi den med sine mange teksturer og smagsnuancer, virkelig er en stor tilfredsstillelse at spise.

Chili sin carne / grøntsagschili
6-7 portioner
5 snackpeberfrugter
250 g champignoner
4-6 stilke bladselleri
(1 stort løg)
(2-3 fed hvidløg)
2 dåser hakkede tomater
2 spsk tomatpure
4-5 dl grøntsagsbouillon
Koriander
Spidskommen 
4 ringe jalapeños hakket fint
Limesaft
Oregano
2 laurbær
1½ spsk mørk farin
Salt og peber
20 g mørk chokolade
20 g smuttede mandler
2 dåser bønner (den ene helst kidneybønner)

- Hak peberfrugter, løg, champignoner og bladselleri ret fint (finere end jeg har gjort i retten på billederne).
- Svits koriander, spidskommen, jalapeños kort og kom limesaft ved. 
- Svits grøntsagerne i et par minutter.
- Kom tomater, bouillon og resten af krydderierne ved.
- Lad koge op og lad simre, til grøntsagerne er møre (ca. 20 min.)
- Rist mandlerne på en tør pande i 3-4 min og lad dem køle lidt af. Hak dem til "mel" i food processoren.
- Hak chokoladen groft.
- Kom mandler og chokolade i grøntsagsretten, samt de to dåser bønner. Varm retten igennem i 5 min. så den tykner lidt.

Ja ok, det er bare ikke nemt at tage gode billeder af brun vel. Men det smager fantastisk!!

Tip:
- Man kan erstatte grøntsagerne med hvad man nu har. Champignonerne er dog "kødet" i denne ret, så de kan ikke undværes, hvis man vil have en fyldig chiliret á chili con carne.
- Kan f.eks. serveres med kikærtevafler (falafelvafler) eller godt brød.
- Man kan komme en smule mørk øl i retten også, det har den kun godt af.


Jeg tullede lidt rundt i IKEA med R den anden dag, og forelskede mig totalt i denne serveringsbakke <3. Den passer perfekt til mit køkken.

14 July 2012

Bananchokolademuffins

Hvad skal man lave når man har et par overmodne bananer og en masse chokolade og hvedemel, som man ikke selv kan spise? Dem her!
Banan-chokolade-blåbærmuffins 

Banan-chokolademuffins
12 stk.
2 mellemstore modne bananer
100 g blødt smør
75 g muscovadosukker (eller 50 g sukker og 25 g mørk farin)
1 stort æg
2½ tsk bagepulver
1 nip salt
225 g hvedemel
60 g mørk chokolade, grofthakket med kniv

Desuden 50 g fyld af nødder eller bær (og evt. lidt ekstra til smagen). 
Jeg har lavet to omgange, en med:
- 3 spsk kakao og 50 g valnødder
Og en med:
- 1½ tsk vanilje og en god håndfuld frosne blåbær

- Mos bananerne groft med en gaffel.
- Pisk smørret lyst. Pisk sukkeret i. Pisk ægget i lidt ad gangen.
- Bland mel, bagepulver og salt sammen (og evt. kakao eller vanilje)
- Rør bananer, nødder/bær og chokolade i smørblandingen.
- Vend melet i. Rør ikke mere end højst nødvendigt, dejen skal kun lige være blandet.
- Kom i papirsforme i en muffinsbageplade.
- Bages ved 200 C i 15-20 min. til de er gyldne og faste.
- Køler af i 1 min, tages forsigtigt ud og køler af på en rist.

Tips:
- Hvis man ikke har bananer, kan man erstatte med et æg til og en god slat surmælksprodukt.
Man kan faktisk godt bage med Palmin, med glimrende resultater. Jeg brugte det i den ene portion (den på billedet), og det giver en fantastisk sprødhed til dem. Palmin smager ikke af noget, så jeg brugte 50 g Palmin og 50 g smør. 
Palmin er vi vant til at kende som det mest underlødige produkt. Men faktisk er det bare det samme som margarine: Margarine er hærdede udgaver af planteolier og palmin er den hærdede udgave af kokosolie. Så hvis du overvejer at bruge stegemargarine, så prøv med Palmin i stedet, den kan også bedre tåle at blive opvarmet uden at der bliver dannet ubehagelige stoffer, da kokosfedt er meget mættet, ligesom smør. 



Forresten, se lige min basilikum. Det er helt vildt så stor den er blevet!

13 July 2012

Mulligatawny med røde linser

Jeg har købt en masse røde linser, og er ved at lære at bruge dem.
Det er rigtig godt at koge dem ud til mos, og derefter bruge dem som jævning i en suppe eller gryderet. Man kan stort set ikke smage eller fornemme dem (de koger helt ud), men de giver en fyldig fornemmelse i retten og godt med protein.
Ingredienslisten til denne ret er lang, men faktisk er det en meget nem og hurtig ret at lave


Jeg spiste min mulligatawny sammen med Rå rødkålssalat (bagerst), som komplementerede retten utrolig godt.

Vegetarisk mulligatawny
4 personer
200 g røde linser
600 ml grøntsagsbouillon (hvis suppe: 1 liter)
100 g æbler i tern
4 gulerødder (eller 2 kartofler af mellemstørrelse)
1 snackpeberfrugt (eller 1 løg)
2 spsk ingefærrod
1 fed hvidløg (kan udelades)
1 tsk chili (f.eks. sød chilisauce)
4 cm kanelstang
4 kryddernelliker
2 tsk stødt koriander
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk karry


1 dåse kokosmælk
3 spsk limesaft 
salt

- Skyl linserne og kog dem med bouillon, kartofler/gulerødder og æbler. Koger ca. 20 min ved svag varme.
- Svits peberfrugt/løg, hvidløg og ingefær i olie.
- Kom resten af krydderierne i. Fjern kanel og nelliker efter få minutter.
- Bland kokosmælk og krydderiblanding i linsemassen.
- Lad det lige koge sammen.
- Smag til med limesaft og salt.

12 July 2012

Når pærer og fennikel mødes

Så står man der med et fennikel og aner ikke, hvad man skal bruge det til. Men nu ved jeg det!
I denne ret spiller fennikel og pærer meget lækkert sammen, og fenniklen giver masser af smag uden at overdøve.
(Og ja, brunlige nuancer er bare umulige at tage gode billeder af, men tro mig, det smager vidunderligt).

Pære-fennikelret
Lidt smør og olivenolie
1 fennikel, fintsnittet
2 ikke for modne pærer, i ret små stykker (man kan også bruge tørrede abrikoser, ca. 50 g)
1 snackpeberfrugt (eller 1 løg), i smalle strimler
1-2 dl varm hønsebouillon
Et godt skvæt æbleeddike eller hvidvinseddike
Salt og peber

- Svits fennikel, pærer og peberfrugt i olie/smør.
- Hæld eddike og hønsebouillon ved
- Bring det i kog og lad retten simre, til fenniklen er mør.

Tip:
- Serveres f.eks. med vilde ris og spirer. Broccoli er også godt til.
- Er også god sammen med stegt kyllingebryst eller -lår. Jeg brugte kyllingekødboller.

:D

R sidder og leger med sin nye, MEGET højt elskede, kranvogn.
R: Vi lånte kranvognen.
Mig: Vi købte den nu, den er din.
R: Ja, men når jeg er færdig med at lege med den, så skal et andet barn have den.
Årh, den dejlige dreng ♥, jeg kommer til at tænke på Den lille Prins.

10 July 2012

Spar kassen

Hvor plat overskrift, men jeg kunne ikke dy mig ;).
Nå, hvad er der så så spændende ved nogle kasser? Vi er ude i de her sparetips igen.

Banankasser! Lige præcis disse kasser har indtil flere fordele:

- De er billige, nemlig lige præcis gratis. 
Plastkasser med låg, pæne kurve i flet eller stof eller udsmykkede kasser er dejlige at have, men de kan også løbe op i en del penge (jeg synes at de er er blevet endnu dyrere på det sidste).
Så jeg spejder altid efter banankasser i supermarkedets kasse-hjørne. Dem bruger jeg til opbevaring på loftet, under sengen eller i skuret, og bruger så de pæne kasser i stue og entre.

- De er kraftige. De skal kunne opbevare de skrøbelige frugter under transporten halvvejs jorden rundt, uden at de bliver smadret, så disse kasser er ekstra kraftige og holdbare.

- Og så er det så smart med banankasserne at de består af to dele, bund og låg. Meget nemmere at lukke end at kæmpe med "flapper" på almindelige kasser.

- De har også en god højde, ikke for høje (passer f.eks. under min seng og oven på mit garderobeskab).
De er desuden rummelige, svarer ved til ca. en af de mindre kvadratiske flyttekasser.


Den øverste kasse en af de kasser, som grøntsagerne fra www.økovejen.dk kommer i. De er også gode og meget kraftige, er lidt mindre. De passer ind i kvadratiske reoler som EXPEDIT o.lign., og jeg bruger dem til opbevaring af mindre ting inde og ude.

09 July 2012

Oregano

Jeg kan ikke bare smide en plante i noget jord, vel. Nej, jeg må nødvendigvis grave mig ned i de små detaljer omkring et nyt emne.
Så jeg har nørdet lidt om dyrkning, høst og opbevaring af oregano, og som sædvanlig deler jeg mine nørderier med jer.
Dyrkning af oregano
- Start med at forspire indendøre et par uger før sidste frost (maj). Drys frøene ovenpå jorden uden at dække dem, og vand godt. Står i et solbeskinnet vindue, og spirer efter 4-7 dage.
- Omplantes evt. til større potter, når de er i god vækst.
- Udplantes når risikoen for frost er ovre. Oregano kan dyrkes både i krukker og i bede (de kan god sprede sig voldsomt, hvis de trives).
- Plantes i fuld sol og veldrænet jord med ca. 25-30 cm mellem planterne.

- Oregano finder sig i de fleste jordforhold, så længe den får rigelig sol.
- Oregano må gerne tørre ud mellem vandingerne (det øger aroma og smag). Har du planten i krukker skal den vandes af og til, men i bede skal den kun vandes, hvis det er meget tørt.
- Gød ikke oregano, så bliver smagen svagere.
- Når planten begynder at blomstre, kan du nippe blomsterne af. Så bliver planten mere busket og får bedre smag.
- Hen imod slutningen af sæsonen klippes planten tilbage og dækkes med kompost. Dæk også gerne med grangrene.
- En plante kan holde 2-4 år (hvis den klarer vinteren). Derefter bliver den for træet i stænglerne, og så er det bedre at starte forfra med nye.
Høst
- Du kan begynde at høste af planten, når den er omkring 10 cm høj.
- Pluk af bladene, når du skal bruge en smule. Pluk om morgenen efter at duggen er fordampet, men inden solen har fået kraft.
- Ønsker du at plukke en større mængde på èn gang, så klip planten helt ned. Det kan du gøre tre gange i løbet af sæsonen: Når planten er omkring 15 cm høj, lige før den begynder at blomstre og en tredje gang sent på sommeren.

Opbevaring/konservering
- Frisk oregano kan opbevares i plasticposer i køleskabet.

- Man kan også fryse oregano. Efter frysning vil den være slatten, men smagen er god.
1. Du kan fryse hele stængler (læg dem på bagepapir). Når oreganoen er frossen, pilles bladene af, og kommes i poser.

2. Eller du kan hakke bladene fint, og blande dem med lige nøjagtig nok olivenolie til, at det klistrer sammen, og fryse blandingen i isterningbakker.

 - Oregano t
ørres ved at skære hele stængler af planten, og hæng dem et varmt, tørt og velventileret sted (uden direkte sol).
Opbevar den tørre oregano i en lufttæt beholder.

Hjemmelavet modellervoks

Hvorfor har jeg dog ikke prøvet at lavet modellervoks før?! Det er enkelt og hurtigt at lave og meget billigt. 
Og så er det helt ugiftigt, så man skal ikke være bekymret for, om tumlingerne kommer det i munden (men det er dog meget salt, så det gør de nok kun én gang).
Jeg kommer aldrig til at købe modellervoks igen!

 Modellervoks
5 dl kogende vand
1 spsk vegetabilsk olie
5 dl hvedemel
2 dl fint salt
2 spsk citronsyre ELLER 3 spsk alun ELLER 1 spsk vinsten (konserverer og forhindrer udtørring)
Farve (gl.dags frugtfarve giver meget svage pastelfarver. Ønsker du kraftigere farver, så brug pastafarver)

- Kog vandet i el-kedlen. 
- Hæld vandet i en skål og kom olie i.
- Bland mel, salt og alun/citronsyre/vinsyre i en anden skål.
- Bland indholdet af de to skåle.
- Det er temmelig varmt, brug evt. en ske til at røre med i starten og derefter gummihandsker til at ælte med hænderne. Ælt godt til modellervoksen er helt jævn.
- Del derefter modellervoksen i portioner og ælt hver sin farve i portionerne (hvis man vil have samme farve på det hele, kan man komme farven i det kogende vand fra starten).
- Lad den køle af i køleskabet, og så er den klar til brug

NB:
- Denne opskrift giver ca. 1 kg modellervoks.
- Holdbarhed ved opbevaring i i lufttæt beholder i køleskab: 3 mdr.

03 July 2012

Broccoliterrine

Tænker du tør vegetarmad og fesen kållugt? Det gjorde jeg.
Men jeg har overgivet mig. Faktisk er det totalt saftigt, smagfuld og lækkert. Og vildt nemt at lave. Og ja, det er godt for dig!
Det er også en god måde at få brugt resten af broccolien, som man ikke lige har nogle idéer til, samt hele stokken.
Fik jeg nævnt 'vildt nemt at lave'? ;).
                               
Broccoliterrine
1 broccoli, ca. 500 g
50 g mandler (helst smuttede, men jeg gider ikke)
3 æg str. M
salt og peber
1/4 tsk muskatnød
- Skær stokken i små stykker og kog dem til de er møre.
- Kog broccolistilkene i 3 min.
- Blend mandlerne. 
- Kom derefter broccolistokkestykker, æg og krydderier i også, og blend til en jævn masse.
- Kom broccolistilkene i.
- For en lille brødform med bagepapir og hæld blandingen i.
- Bages ved 200 C i 40-60 min.

Glimrende til et tag-selv-bord,  til grillmaden eller kold i skiver til madpakken (jeg synes at den er allerbedst kold).


Tip:
Hvis man virkelig vil have broccoli i skjul (til kræsne børn og voksne), så kunne man blende stilkene med også. Det blendede fluidum ligner ikke noget, der overhovedet er broccoli i.
Man kunne efter blendningen tilsætte en grøntsag, der er acceptabel for modtageren. 


Krydr under alle omstændigheder retten godt, så broccolismagen også bliver skjult. Man kunne f.eks. krydre med:
- persille, hvidløg, chili og soya. Og lidt sennep. 
karry, koriander, garam masala, ingefær og en slat rødvinseddike.
- chili, paprika, ingefær og gurkemeje.
Man kan selvfølgelig også krydre retten, selvom man ikke skjuler broccolien ;).


Man kan blande flere grøntsager i. Spinat passer godt sammen med og det gør porrer også. Generelt så kan man bruge næsten hvilken grøntsag det skal være, den skal bare ikke have for stort vandindhold.