27 August 2012

Havregrynsmuffins med hemmelighed

Det var lige før, det ikke ikke lykkedes mig at få billeder af dem, men et hurtigt snapshot nåede jeg dog. De var sørme populære.

Havregrynsmuffins med chokoladeoverraskelse
8-12 tsk (8 i muffinsforme, 12 i linseforme)
90 g sukker
100 g blødt smør
3 æg
50 g hvedemel
75 g grahamsmel
100 g havregryn
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljesukker
2 tsk bagepulver
1 dl mælk
30 g mørk chokolade

- Tænd ovnen på 200 C.
- Pisk smør og sukker lyst.
- Pisk æggene i ét ad gangen.
- I en anden skål blander du alle de tørre ingredienser med hinanden.
- Bland det våde med det tørre.
- Tilsæt til sidst mælken.
- Fyld det meste af dejen i formene. Tryk et stykke chokolade ned i midten af hver, og dæk med det sidste dej.
- Bages i ca. 23 min.

Grøntsagsøkonomi

Jeg har jo gang i det her Projekt Grøntsager, hvor jeg prøver at se, hvor jeg egentlig får mest for pengene (se i Økonomi).

Denne gang har jeg købt i Bilka. 
Alt er konventionelt, bortset fra agurken, der er øko (for jeg har forbudt mig selv at købe øko ½ års tid endnu).
Jeg købte:
2 store mango,
en pose æbler (1,5 kg),
4 squash,
1 agurk,
15 frugter (5 blommer, 5 bananaer, 5 pærer),
500 g champignoner,
750 g pastinakker,
750 g rødbeder,
3 glaskål,
6 små avocadoer,
1 spidskål,
1 rødkål
og 2 auberginer.
= 203 kr.

26 August 2012

Thaislaw

En enkel og meget velsmagende salat. Jeg var vildt overrasket over hvordan samspillet mellem ingredienserne løftede de simple ingredienser til et højere niveau.


Thai-coleslaw
2 gulerødder
1/3 spidskål
40 g peanuts
Limesaft
(evt. hvidløg)
En smule chili

- Riv gulerødderne fint og hak spidskålen fint.
- Skær chilien i meget tynde strimler.
- Bland, tilsæt limesaft og til sidst peanuts.

Er god med kylling til, eller med stegt strimlet kylling som en kyllingesalat.

Få en på opleveren d. 1.-2. september i Odense!

Min søn og jeg vil være der, i fuldt vikingeudstyr :).

24 August 2012

Mobilt drivhus/udestue

Se lige de her. Er det da simpelthen ikke den mest geniale idé? De hedder Urban Green House http://www.urbangreenhouse.dk.

Det er en studerende, der lavede dem som afgangsprojekt, og alle, der så dem, tiggede om, at de blev sat i produktion ;).
Ud over at selve idéen er fantastisk, så kan jeg rigtig godt lide det moderne, enkle udtryk, disse flytbare drivhuse/udestuer har.


Perfekt:
- Hvis man kun har en lillebitte terasse, 
- Til gården hvis man bor i etageejendom. Særlig steder med masser af trist beton, hvor man ikke kan få lov til at lave gården om til grønt område. Selv et hjørne af et parkeringsplads kunne have plads til sådan et.  
- Hvis man bor et sted med meget skygge, eller meget forskellige skyggeforhold forskellige tidspunkter på året, så man kan flytte det hen, hvor solen er.
- Hvis man bor i et lejet hus og ikke må bygge udestue eller drivhus.
- Eller hvis man ikke vil lave en permanent struktur i haven, hvis man gerne vil kunne tage sit drivhus/udestue med sig.
- Til den lille kolonihave
Osv. osv.

Jeg ønsker mig sådan et! Jeg har godt nok 300 kvm have.
Men de er vildt fede, og så har jeg ikke lige råd til en udestue. Og det kunne da være totalt lækkert at kunne sidde "ude" og nyde en kop the om aftenen, når det egentlig er lidt for koldt til at være ude.

Den er en ægte opfindelse: En af den slags ting, hvor man tænker; "Ja, det er da en indlysende god idé, utroligt at ingen har fundet på det før".

Beboet (der er også plads til voksne ;) )


 Længst væk ses den indbyggede siddeplads, som samtidig er en kasse til ting og sager, hynder osv.

 Natur og en grøn oase midt i byen.

23 August 2012

At sy en vindrueklase

For mange mange år siden fandt jeg et mønster på en syet pude, i form af en vindrueklase, i et af min mors håndarbejdsblade. Jeg tegnede mønsteret af, og anskaffede mig materialerne, og............det er vist omkring 8 år siden. 


En grundig udrydning i hobbyhjørnet medførte en beslutning om, at enten skulle klasen laves, eller også skulle materialerne ud. Basta.

Så jeg fik klippet mønsterdele (druerne i partysatin, strækvelour, en syntetisk glimmerbluse og bomuldslærred, bladene i bomuldslærred),

og syet druer sammen i bunden.


 Så klippede jeg en passende mængde pladevat til hver størrelse,

 syede rynkesnor foroven i alle druerne,

og proppede vat i dem alle.

Derefter syede jeg åbningerne til.

Så syede jeg kantebånd sammen til stilke,
                           

og syede stilkene på druerne.

Jeg klippede pladevat til bladene og hæftede for-og bagside samt pladevat sammen med nåle.

Hvorefter
(Venstre:) jeg syede sammen, vendte retten ud og satte nåle i til at kantstikke,
(Højre:) og quiltede de færdig-kantstukne form til at ligne bladribber.

Begge færdige, og også de fik syet en stilk imellem sig.
Jeg syede også endnu et stykke kantebånd sammen til en lang stilk, som druer og blade skal sidde fast på.

Så fravristede jeg min søn de sjove to-druer-med-en-stilk-imellem,

og lagde det hele klar til at blive samlet.


Færdig!

På plads i frugt-tumlehjørnet (sammen med Frk. Mariehøne)

Jeg blev grundigt træt undervejs af at gentage alle arbejdsgange 22 gange til druerne, men det var det værd, jeg er meget glad for den færdige klase.
Mønstret er i øvrigt fra Alt om Håndarbejde nr. 7 1989.

16 August 2012

Nye drikkeflasker

Jeg har længe gerne ville have nogle gode vandflasker. Jeg har brugt dem, man køber med kildevand i, men ved godt, at det ikke er det fedeste sundhedsmæssigt. R havde en flaske, men den var ikke 100% tæt og det var ofte en kilde til irritation. Så det var på høje tid med nogle nye.

Jeg havde noge krav til mine flasker:
- Stor munding så man kunne komme isterninger i.
- Mellemstor drikkeåbning (ikke de der sports-flaske-tud-ting).
- Sundhedsmæssigt i orden (bl.a. ingen BPA).
- Lækkert design.

Efter grundig informationssøgning (sådan er jeg jo: nørd) valgte jeg WaterTracker flasker.
I orange og grøn, fordi jeg holder af unisex-farver (de fås i 6-8 forskellige farver).
Og de kom i dag! *jubel*

Og de lever umiddelbart til fulde op til mine forventninger. Udover at leve op til ovenstående krav, virker de også solide og ligger godt i hånden.
Designmæssigt synes jeg at trackeren i toppen og insektnettet i låget er virkelig smart og gennemtænkt.
Nu får vi at se hvordan de er i brug.

(Niks, ingen procenter ;), bare almindelig forbruger).

12 August 2012

90'er retro?

Jeg har ryddet op på mit loft, og fandt mine gamle opskriftsmapper fra tiden før bloggen. De er samlet fra ca. 1993 og indtil bloggens start i 2006. Masser af inspiration til nye opskrifter og nye blogindlæg :).
Der er mega-mange små opskriftshæfter. Det var vist et hit i tiden før, internettet blev et massemedie for alle.

Jeg fniser lidt af de mange dessertopskrifter med margens (hvad f.eks. med marengs med ananas og cocktailbær? Eller de allestedsnærværende margensreder), og der er virkelig retro i flødestuvet pasta med masser af rucola og pinjekerner!

Jeg planlægger at sortere ud i mapperne, men hvordan nænner man dog at skille sig af med Familie Journalens opskrift på en brunch, der mest minder mig om en rejecocktail? Det er jo et tidsdokument. Et levende minde om sin tid. Historie! ;)


09 August 2012

Definitioner

R (efter en snak om fordøjelse): Du har kun en tissekone.
Mig: Jeg har ikke KUN en tissekone, det er lige så godt som en tissemand.
R: Din tissemand er indeni.
Mig: Nej, jeg har slet ikke en tissemand.
R: Nej, du har kun en tissekone.
Mig:................

06 August 2012

Mit yndlingsstrikkemønster til klude

Jeg elsker dette strikkemønster! Det får alle farver til at tage sig allerbedst ud. Det er som at male at kombinere farverne.

Det er genialt til at få brugt små bomuldsrester med. Jeg er gået i gang med at bruge alle mine bomuldsrester til karklude. Du kunne lave vaskeklude og tørre-mund-klude. Laver man dem ekstra kraftige, er de glimrende grydelapper. Man kunne lave stykker til at sætte om blyantsholdere, toiletpapir eller urtepotter. Eller hvad med lillepigekjoler, et babytæppe, armbånd, en stempelkandeskjuler? osv. 

Og så er strikketøjet simpelt og lille nok til at tage med sig, og interessant nok til, at man ikke falder i søvn over det.

Ballband mønster

Garn: Almindeligt tyndt 8/4 bomuldsgarn.
Hvor meget man skal bruge af hver farve, kommer an på hvor mange tråde, man strikker med, og hvor mange farver, man vælger at bruge. Men 'Lille klud' vejer ca. 25 g og 'Store klud' vejer ca. 50 g. 
Strikkefasthed: Passende til garnets tykkelse, se på banderolen.

Pinde
: Med 8/4 bomuldsgarn: Pind 3 (pind 4,5).
Ordforklaring:
r: ret
vr: vrang
m: maske

1 vr løs af:
Tag en maske løst af, men stik pinden ind fra højre side, som om du skulle til at strikke en vrangmaske.
gf: Garnet foran arbejdet.
gb: Garnet bag arbejdet.
Størrelser:
Lille klud, strikkes med én tråd garn: 20 x 20 cm

(Stor klud), strikkes med to tråde garn = ca. 24 x 24 cm.

NB! Du kan strikke disse ensfarvede, i to farver eller i flere farver. Mønstret angiver, hvordan man strikker kludene i to farver med to tråde af hver af farve A og B.

Fremgangsmåde:
Slå (45) 51 masker løst op med to tråde af garn A. Kluden strikkes ret løst.
Pind 1: Ret
Pind: 2: Vrang
Pind 3: Med to tråde af garn B; 4 r, 1 vr løs af, *5 r, 1 vr løs af*, gentag indtil sidste fire m. 4 r.
Pind 4: 4 r, gf, 1 vr løs af, gb, *5 ret, gf, 1 vr løs af, gb*, gentag til sidste fire m. 4 r.
Pind 5: 4 vr, gb, 1 vr løs af, gf, *5 vr, gb, 1 vr løs af, gf*, gentag til sidste fire m. 4 vr. 
Pind 6: Gentag pind 4.
Pind 7: Med to tråde af garn A; ret*

Pind 8: Vrang

Pind 9: Med to tråde af garn B; 1 r, 1 vr løs af, *5 r, 1 vr løs af* gentag til sidste m. 1 r.

Pind 10: 1 r, gf, 1 vr løs af, gb, *5 r, gf, 1 vr løs af, gb*, gentag til sidste m. 1 r

Pind 11: 1 vr, gb, 1 vr løs af, gf, *5 vr, gb, 1 vr løs af, gf*, gentag til sidste m. 1 vr.

Pind 12: Gentag pind 10.
Gentag indtil kluden er firkantet. Luk løst af.

(Når alle mine har hvid baggrund er der ikke andet i det end, at jeg har RÅ mængder hvidt bomuldsgarn, som skulle bruges):


Jeg har også strikket et tæppe i uldgarn med dette mønster. Her er alle 63 firkanter inden sammensyning: 

Et rigtig husmoderråd

Min ovnplader og ovnrist var blev så grimme og snaskede, og det var bare ikke til at få de fastbrændte rester af. Jeg kunne erindre at have set en løsning med brun sæbe i et tv-program for mange år siden, og lidt googling hjalp mig med metoden:

- Plader og rist smøres ind i brun sæbe.
- Kommes i en stort affaldssæk, som skal være helt tæt.
- Er de meget snavsede, hældes ½ dl 3-dobbelt salmiakspiritus i sækken. Gør det udenfor, det er krasse sager! Luk posen med en knude.
- Lad det stå natten over (udenfor).
Så kan man så let som ingenting fjerne snavset ved at skylle eller med en klud.

Sådan, de er nærmest renere end da vi flyttede ind!

04 August 2012

Grundopskrift - parfait (nem is)

En form for flødeis, som er utrolig nem at lave, smager guddommenligt, og kan laves uden en ismaskine, fordi den ikke krystalliserer.

Variant med smuldret chokolade øverst, nederst og i midten (100 g)
Med hindbærsauce over
Parfait, grundopskrift
3 pastueriserede æg (enten hele æg, eller 3 blommer og 3 hvider)
3 dl piskefløde
60-100 g sukker (erstat evt. en del af sukkeret med 2 spsk sirup)

- Pisk æggehviderne faste.
- Pisk æggeblommerne lyse og skummende med sukkeret.
- Pisk fløden til flødeskum, bløde toppe.
(I den rækkefølge. Så kan du bruge røreskålen til alle tre ting (stil dem efterhånden til side i hver sin beholder), uden at behøve at gøre den ren mellem hver).
- Vend flødeskummet i æggeblommemassen. Vend derefter æggehviderne i cremen.
- Foer en form (f.eks. en lille rugbrødsform) med husholdsningsfolie. Der skal være nok til, at det kan dække toppen. Hæld blandingen i og dæk toppen med folien.
- Fryses i 4-8 timer (eller 30-40 minutter i ismaskine)


NB: For de hurtige (eller dovne): Pisk hele pasteuriserede æg med sukkeret (lææænge), og vend flødeskummet i det. Det bliver næsten lige så godt.


Idéer:
- Tilsætter du 1 tsk vaniljesukker, har du den enkleste isvariant: Vaniljeis.

Ud fra grundopskriften, kan man lave alverdens varianter (vær opmærksom på at ændre sukkermængden, hvis tilsætningen er meget sød eller meget sur):

- Karamelparfait, hvor den bløde karamel blev fordelt mellem cremen som tynde tråde (bare ved at have noget på en ske og "tegne" med skeen) i flere lag.

- "Vienetta". Kan I huske det? Vaniljeis med tynde lag af chokolade i mange lag. Jeg har lavet det med mørk pålægschokolade. Det var et STORT hit.

- Man kunne også lave en is, hvor man fordelte frugtpuré i lag mellem cremen.

- Eller selvfølgelig alle de kendte varianter ved at blande forskellige ting i cremen, inden man hælder den i formen: Hindbær, jordbær, blåbær, nougat, nødder osv. Eller hvad med straciatella, Toblerone- eller Smartiesis osv.?