30 September 2012

Skyfænomen!

....set fra min lille ydmyge baghave.
Jeg er især forbløffet over "regnbuerne" mellem de mørke skyer og de lyse.






29 September 2012

Hjemmelavede 7/11-hapsere og pølsehorn

Jeg synes at de der hapsere, man kan få i 7/11 er ret lækre, men 26 kr. for tre stk.!! Det måtte jeg kunne gøre meget billigere selv. Som sagt, så gjort. Og de er i den grad godkendt af barnet mit :).
Jeg har brugt denne opskrift: 

Hvad jeg gjorde anderledes, var:
Jeg brugte 300 g hvedemel og 400-500 g forskellige grove melsorter inkl. rug.

- Rul dejen ud og skær den i firkanter. 
- Rids den ene halvdel af hver firkant med en kniv.
- Fyld fyld efter eget ønske i (disse er der bacon og ost i).
- Fold den ridsede del over og tryk kanterne sammen.


Nu jeg var i gang, så lavede jeg pølsehorn af den anden halvdel af dejen. Jeg brugte alm. grillpølser skåret i tre stykker hver.

Jeg kopierer lige opskriften ind, for ting har det med pludselig at forsvinde igen på nettet. 
PØLSEHORN MED FULDKORN  
De fleste børn elsker pølsehorn, så vi bager en stor portion, fryser halvdelen og opbevarer resten i køleskabet, så ungerne selv kan forsyne sig efter skole.
Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid
(24 stk.)
25 g smør
5 dl mælk
50 g gær
3 tsk. sukker
2 tsk. salt
200 g groft speltmel
500-600 g hvedemel
24 små pølser, f.eks. brunchpølser fra Langelænder
lidt sesamfrø til drys 

1. Smelt smørret i en gryde, og lun mælken heri. Tag gryden af varmen, og hæld væsken i en skål.
2. Når væsken er lillefingervarm, røres gæren ud heri. Tilsæt sukker, salt og speltmel. Ælt hvedemel i dejen lidt ad gangen – hold lidt af melet tilbage. Ælt, til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
3. Slå dejen ned på et meldrysset bord. Ælt den godt igennem.
4. Del den i 24 stykker, og tril til pølser. Sno dejen om de rigtige pølser, og fordel dem på to bageplader med bagepapir. Lad brødene hæve ca. 30 min.
5. Tænd ovnen på 200 grader.
6. Pensl pølsehornene med vand, og drys med sesamfrø. Bag brødene i ca. 15 min., til de er gyldne.

28 September 2012

Grov-kanelsnegle


Jeg skulle lige prøve, om man kunne bruge en grovbolledej til kanelsnegle, og det fungerer over al forventning!

Jeg brugte som sædvanlig opskriften fra 'Krudtugler og kanelsnegle' (Brusebadsboller).
Der skal bruges 7-8 dl mel. Jeg brugte 3 dl hvedemel, 3 dl rugmel, 1 dl grahamsmel og 1/2 dl 5-kornsflager (havregryn kan også bruges).
Man ville ikke ane, at de ikke er ren hvedemel! Men de har en meget blidere effekt på blodsukkeret (altså langsommere stigning, GI er noget lavere).

Resten af dejen lavede jeg bare almindelige grovboller af.





27 September 2012

Et par meter ekstra vindueskarm søges...

Jeg har delt og ompottet alle mine sukkulenter. Mon jeg overhovedet kan finde nok vandrette overflader til dem alle?


Der mangler oven i købet de fire største planter (agaver) og en orkide på billedet.
Jeg må til at indføre at gæster er tvangsindlagt til at tage en plante med hjem...;-)


26 September 2012

Jordbær-lime-parfait

Uhm, smager af sol og sommer. Døsige, varme dage frosset i tiden.

Jordbærparfait
3 pasteuriserede æg
90 g sukker
4 dl piskefløde
400 g jordbær (friske eller frosne)
1 lime (gerne øko)

- Pisk æggene og 60 g af sukkeret længe, min. 5 minutter.
- Blend jordbærrene med resten af sukkeret.
- Vend jordbærrene i æggeblandingen.

- Pres limen og tilsæt 2 spsk limesaft til blandingen. Hvis lime er øko, kan du ned fordel rive skallen i også.
- Pisk fløden til skummet står i bløde toppe.
- Vend flødeskummet i blandingen.
- Foer rugbrødsforme med husholdningsfilm (nok til at det også kan dække), og hæld isblandingen i.



- Indfryses min. 6 timer og kan evt. skrabes en gang undervejs. Men det er ikke nødvendigt, den helt store fordel ved parfait, at det ikke krystalliserer.

23 September 2012

Hyldebærsaft

Som barn hadede jeg hyldebærsuppe. Hvem i alverden bestemte at varm, meget koncentreret, bærsaft med tørre tvebakker er suppe??
Men for et par år siden fik jeg adgang til en masse hyldebær, og besluttede mig til at prøve at lave hyldebærsaft.
Og så fandt jeg ud af at fortyndet og koldt, kunne jeg faktisk godt lide smagen. Prøv engang selv :-).

Min opskrift (uden saftkoger) er:

Hyldebærsaft
2 kg afribbede hyldebær
3 syrlige madæbler
1 1/2 liter vand
1 spsk citronsaft
400 g sukker (eller efter smag)


- Alt, undtagen sukker, koges op, og koger i 20 min.

- Køl lidt ned og si igennem et klæde (gylpeklude egner sig fint). 


- Lad dryppe af og tryk og mas massen i klædet godt for at få det sidste med.


- Op i gryden igen med saften, tilsæt sukkeret. Kog op og lad køle ned.

Man kan enten komme saften på flasker, der er skyllet i atamon, eller fryse det i plastflasker (fyld kun 3/4 op).
Jeg kom også noget af mit i fryseposer. Man kan lige kan trykke et par frosne terninger ud i et glas vand. Så får man fortyndet og kølet sin saft samtidig.

NB! Dette er koncentreret saft, der skal fortyndes med vand ved drikning.





19 September 2012

Har personlig træner....

Har personlig træner....
Hver dag spørger/kræver han, at vi skal "shredde", og han er vildt insisterende. 
Og når jeg er i gang, siger han ting som "Kom nu i gang" og "Du skal op og stå nu". 
Og han gør lige som Jillian og løfter op i mit ben eller hjælper (...) mig med at stå rigtigt.
Det er selvfølgelig min kære søn jeg taler om....;-)

04 September 2012

Chokoladeparfait

Mine indlæg ser muligvis lidt anderledes ud, jeg kan kun være online via mobilen i øjeblikket. Så beklager evt. primitivt layout på indlæggene og mobilbilleder.

Nå, til ære for Sidse: Chokoladeparfait med masser af chokolade og nødder, masser af smag og begrænset mængde sukker.

Chokoladeparfait
3 pasteuriserede æg
45-60 g sukker
3 dl fløde
30 g hakkede hasselnødder
60 g mørk chokolade
1 tsk appelsinskal og lidt appelsinsaft

- Pisk æg og sukker lyst og skummende.
- Smelt chokoladen og lad den køle lidt af.
- Bland chokolade, hasselnødder og appelsin i æggesnapsen.
- Pisk fløden stiv og vend den i.
- Foer en aflang  form (f.eks. en lille rugbrødsform) med husholdningsfilm, så der er nok til at dække toppen også.
- Hæld isblandingen i formen og fold filmen over.
- Fryses i 6-12 timer. Skal ikke omrøres under indfrysningen.

Pokkers telefon, vender billederne på hovedet...

Wuhuuu!

En af den slags opdateringer som kun andre forældre forstår begejstringen over: Min søn har lavet stort på potten for første gang. JUBEL!!

(Og når han finder denne opdatering, når han er 14 år, dør han af pinlighed).