22 april 2015

Omsyning #2 - Tilpas skjorter

I denne post vil jeg tale om, hvordan man kan gøre en skjorte mere velsiddende. Jeg har også fundet nogle gode links og tutorials.

At sy en skjorte fra bunden er temmelig arbejdskrævende: Manchetter, krave, indsnit osv. Hvis man omsyr en eksisterende skjorte, kan man drage nytte af, at alle de detaljer allerede er lavet.

Hvorfor ikke bare købe en ny skjorte? Det er netop pointen med hvorfor jeg omsyr: Det er bare ikke altid til at finde en skjorte, der sidder som man vil have den, har den rigtige farve eller snit. Eller måske vil man have et unikt stykke tøj, som slet ikke kan findes i butikkerne. Nyt tøj er også dyrt; genbrug er billigere.

Nå ja, og skjorter er også et godt råmateriale til at udvide garderoben, fordi man kan finde dem i uendelige mængder i genbrugsforretninger, hos sin far, mand eller bedstefar, på loppemarkeder osv.

Stor barm, lille talje.
Skjorter er for store i talje og hofter, når de passer om barmen? Sy indsnittene på for- og bagside dybere, så skjorten sidder tættere om kroppen.
Her er en god tutorial
Billede fra tutorialen


Lille overkrop, brede hofter
Skjorter for små, når de passer om barm og talje? Indsæt kiler.
Link
Link
Link
For lang på ærmerne
Spræt ærmerne af, kort ærmekuplen af (behold samme form) og sy ærmet på igen. Eller klip manchetten af og lav en helt enkel ærmeafslutning.
Det gør jeg hele tiden, men sjovt nok har jeg aldrig tænkt at tage billeder af det. Det gør jeg næste gang.

For kort på ærmerne
Indsæt et ekstra stykke stof. Det kunne f.eks. være blonde. Gør det enkelt for dig selv ved at lade manchet og slids være som de er (eller klip dem helt af).
Link
Dette billede viser en skjorte med 3/4 ærme med patchworkdetaljer. Den idé kunne også bruges til at forlænge hellange skjorter, f.eks. med et indsat stykke lige under albuen.
Link
Du kan også forlænge skjorten med ærmer fra en anden skjorte
4. Skjorten er for kort
- Indsæt et panel.
Link
Link
Skjorten er for lang
Her har du adskillige muligheder:
- Du kan korte skjorten af langs underkanten og beholde den samme form på denne. Det kan godt være lidt tricky at sy buet.

- Du kan klippe et stykke ud på midten, som jeg har gjort her (og lavet et bælte med det overskydende, da ternene ikke helt matchede):
Den her har jeg selv lavet.
- Du kan lave skjorten endnu længere og gøre den til en kjole eller tunika ved at indsætte et panel eller forlænge den forneden. Her en tunika, men du kan gøre det samme med en skjorte:
Link
Skjorten er for stor
- Du kan gøre det på den "rigtige" måde. Spræt ærmerne af, sy skjorten ind i siderne og gør ærmegabet tilsvarende mindre og sy ærmerne på igen. Her er en god tutorial til det:
Link
- Eller "snyde" med den "forkerte" (men meget hurtigere) metode. Den er bedst hvis skuldervidden allerede passer dig:
Link
- Du kan også gøre sådan:
Link
- Eller lave korsetlukning i ryggen:
 Link
 - Eller samle vidden med smalle læg.
Link

- Du kan samle vidden i taljen:
Saml vidden på ryggen.
Link
Marker taljen med blonde og et smalt bånd.
Link
- Du kan også samle vidden i empirelinjen, altså oppe under brystet. Det er særligt godt, hvis du har æblefacon, eller hvis du er gravid. Eller bare synes at empiresnit er pænt, som jeg

Sæt et stofbælte i empirelinjen (f.eks. lavet af skjortens lange ærmer)
Link
Sy smock i empirelinjen
Link


Saml vidden med et smalt bælte i empirelinjen.
 Link

Skjorten er for lille
- Du kan indsætte et panel i ryggen. God tutorial til at indsætte panel: Tutorial

   

Links:
Ternet
Brun
Hvid

- Du kan indsætte paneler i siderne. Her er det en T-shirt, men du kan gøre det samme med en skjorte.
 Link

Simplificér

Skjorten har den rigtige størrelse, den rigtige farve og den sidder godt, men den er bare for meget. Ærmer, flæser, krøse, pynt, lommer og knapper. Grib saks og opsprætter og fjern det overflødige.

Her er en skjorte jeg har gjort mere enkel:
Link
- På denne skjorte gjorde jeg pufærmerne mindre ved at sprætte ærmerne af, sy ærmekuplen mindre og sy den på igen
Link
Næste gang: Skjorter parteres, dekonstrueres og rekonstrueres, og bliver til noget, de aldrig havde forestillet sig at de kunne være.

Ingen kommentarer:

Kjole bare en anelse større - Dress just a tad larger

Denne kjole hoppede nærmest op i armene på mig, da jeg fandt den i genbrugsforretningen. Den var så meget mig (beklager kvaliteten af billed...